Eliminacija hot pixela [U photoshopu // bez dark frameova]

Autor Mr_Chili, 26.08.2021. u 11:54:55 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mr_Chili

Bok ekipa,

igram se ovih dana s ovogodišnjim morskim fotkama, pa dok sam nešto kombinirao u Photoshopu skužio sam kako na jednostavan način eliminirati hot pixele bez potrebe za dark frameom. Ova metoda je možda općepoznata pa neću sad ispast svjetski heroj, ali da podijelim s vama pa možda nekome tko se time još nije služio i puno znači.

Ja sam ovo radio sa stackanim fotkama (sve frameove mergeam u smart object i pod stack mode postavim MEDIAN), ali trebalo bi apsolutno raditi i u varijanti da fotke nisu stackane.

KORAK 1 --
Napravimo duplić layera (Duplicate Layer)

KORAK 2 --
Duplicirani layer postavimo iznad originalnog, selectamo ga i odemo na Filter -> Noise -> Dust & Scratches

KORAK 3 --
Ja postavim RADIUS na 5 piksela, a TRESHOLD na 20-30. Cilj je da se s RADIUS zamuti da se ne vide male zvijezde, a s TRESHOLD se onda vrate opet ti detalji. Potvrditi na OK

KORAK 4 --
Kada se na navedeni layer primijenio DUST&SCRATCHES, postaviti tom layeru blending mode u SATURATION.

KORAK 5 --
Sada probajte disableati i enableati taj layer i bacite oko kako neki hot pixeli nestaju.

NEDOSTATAK --
Primjetio sam da kod nekih zvijezda mrrrrvicu ubije saturation, ali ništa znatno. Možda se treba malo više poigrat sa postavkama na DUST&SCRATCHES pa bi se i to uspjelo izbjeći.

Ako nekome nije jasan neki od koraka ili ne uspijeva ništa postići, javite mi se pa da vidimo u čemu se griješi :)

Adio.
Pivo mora biti jedan od osnovnih rekvizita svakog astrofotkanja. End ov diskašn.

Zeleni_Zub

Ja nisam primjetio da mi nakon stackanja ostane hot pixela na slikama, zar ne bi standardno stackanje trebalo to ukinut ?

Ja bih jos dodao da za Nikon kamere, opcija "astro noise reduction" u Capture NX-D softveru ukine veliku vecinu hot pixela bez gotovo bilo kakvih nedostataka.
Cini mi se da si i ti na Nikonu pa isprobaj ako vec nisi  *zubko*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Mr_Chili

Citat: Zeleni_Zub  u 26.08.2021. u 23:45:41 sati
Ja nisam primjetio da mi nakon stackanja ostane hot pixela na slikama, zar ne bi standardno stackanje trebalo to ukinut ?

Ja bih jos dodao da za Nikon kamere, opcija "astro noise reduction" u Capture NX-D softveru ukine veliku vecinu hot pixela bez gotovo bilo kakvih nedostataka.
Cini mi se da si i ti na Nikonu pa isprobaj ako vec nisi  *zubko*

Nisam baš siguran da se standardnim stackanjem uklanjaju hot pixeli. Ako se ne varam, hot pixeli nastaju više manje na istim mjestima, odnosno na istim pixelima. Evo, ja stackao 3 framea i hot pixeli su mi i dalje prisutni.

Možda se varam, svakako bi trebalo provjerit :)
Pivo mora biti jedan od osnovnih rekvizita svakog astrofotkanja. End ov diskašn.

Štefek

"Hot" i "Cold" pixeli su nažalost na samom senzoru, tijekom "života" kamere neće ih biti manje , samo jednako ili više . Pri istoj temperaturi senzora neki od milijuna pixela će dati uvijek isti signal, veći od 0, bez obzira dolazi li na njih svjetlo ili ne . Čim su pod naponom, daju neki intenzitet (uglavnom su saturirani) (zato su "hot") . Njih je lako izolirati "dark" frameovima. Tijekom života kamere broj im se povećava i nije na odmet periodično obnoviti biblioteku "darkova" . "Cold " su zapravo mrtvi pixeli , i oni bez obzira na svjetlo uvijek daju 0 ili oko toga. Dobar stacking njih može prilično dobro riješiti, naročito potpuno mrtve , jer nije vjerojatno da pri normalnoj upotrebi u različitim frame-ovima uvijek isti pixel ima signal 0 .
E, sad, ako stacking uz dobru "dark" biblioteku to ne riješi , onda bi bilo dobro napraviti "darkove" opet.
Temperatura senzora je tu važna(ne unutar 1 stupnja, ) jer neki pixeli postaju "hot" ako se temperatura senzora značajno podigne.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Zeleni_Zub

Isprobaj i druge algoritme za stackanje, u DSS-u recimo ima par opcija. Sa nekim vrstama stackanja na slikama ostanu i tragovi satelita i hot pixeli, sa nekim ne.

I kod mene su hot pixeli otprilike na istim mjestima na senzoru ali ne i isti pixeli, to i omogucava da se ukinu stackanjem, ukoliko ih Capture NX-D ne makne
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Astrobobo

http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Dag

Citat: Mr_Chili  u 26.08.2021. u 11:54:55 sati
...
KORAK 3 --
Ja postavim RADIUS na 5 piksela, a TRESHOLD na 20-30. Cilj je da se s RADIUS zamuti da se ne vide male zvijezde, a s TRESHOLD se onda vrate opet ti detalji. Potvrditi na OK
...
Ja to radim bez layera i komplikacija. Samo dust and scratches RADIUS na 1 ili 2 pixela. Rijetko 3. To uglavnom riješi sve. Što je bio bolji seeing, zvijezde su sitnije pa i radius treba biti manji da ne obriše i te sitne zvijezde. Malo klikanja prije/poslije na jednom povećanom dijelu fotke i sve je jasno.
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

🡱 🡳