Solar Explorer

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 20.06.2022. u 23:54:21 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Vec dulje vremena razmisljam o ovom projektu.
http://www.astrosurf.com/solex/sol-ex-observation-en.html

Ken (sa IIS) je to napravio prosle godine...
U svakom slucaju, sad kad je Mt Pleasant u funkciji (jos uvijek samo weekend-ima), puno lakse je bavit se stvarima, koje zahtijevaju vise poluzavsenih eksperimentalnih faza prije neko sve skupa radi kako spada. Ona prostorija iznad garaze se je pokazala kao dar s neba  ;-)
amater

Nasao sam na mojoj furdi 2 objektiva od dalekozora (FL=120 mm), i od par M42 extendera sastavio back-end za kameru (imam jedan modificirani Canon 400D viska, s kojim sam uvjezbavao modifikaciju).
Za prednji dio mislim upotrijebiti neki of 50 mm objektiva (kojeg cu okrenuti naopako, kao za makro-fotografiju).
Nasao sam i difrakcionu resetku na Aliexpress (1800 l/mm), a mogu se za pocetak igrati sa Star-Analyzer i/ili sa PET resetkama (1200 l/mm) koje sam kupio davno za neki "nek' se nadje" projekt...
CD ROM se isto moze pripasati za probu...

Za slit jos nisam siguran, imam jedan Hartridge spektrometar, ali ga ne bih htio razbucati (kalibriran je i koristan takav kakav je sad, ne previse cesto..).
Mislim da cu slozit nesto sa ostalim M42 extenderima i ziletima (nekad davno sam se igrao sa necim slicnim, ali ta sklopocija je sad izgubljena u prostoru i vremenu).
amater

Objektiv za slit (procjep).. Industar 50 (Zorki-4).

To ce otprilike izgledati ovako kao na skici..
Imam resetku 1000 l/mm (na foliji), kut disperzije za crveni laser (650 nm) je oko ~40°.
Napravit cu nosace optickih komponenti od L-profila, i sve skupa nasarafiti na drvenu plocu za pocetak...
Cijela stvar nece biti bas malena ali za prvi prototip bit ce OK.
Ako rezultati budu zadovoljavajuci, idem na ozbiljniju konstrukciju, 3D print-ove...
amater

BTW.. Moderatori, moze li se ova tema prebaciti u "Izradu instrumenata?
amater

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

OuttaControl

Pratim, jako mi je zanimljiv ovaj koncept, nisam znao da se ovako moze doviti "filter"
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

amater

Citat: OuttaControlCRO  u 07.07.2022. u 21:58:51 sati
Pratim, jako mi je zanimljiv ovaj koncept, nisam znao da se ovako moze doviti "filter"
Nije to nesto novo u smislu koncepta, ali je ranije bilo nedostupno amaterima.. najvise zbog Software-a.
Ali, bez obzira na to, Christian Buil je legenda ..  Vive la France!
amater

Šegi

Koncept spektroheliografa je poznat odavno, ali je uvijek bilo tricky složit DVIJE toliko prostorno udaljen pukotine a da budu full okomite po sve tri osi, pa onda sve to jednoličnom brzinom micat preko diska.

Ovo je baš fora, iskoristit software da reže dio po dio snimaka tako da glumi drugu pukotinu.
I mislim da će bit moguće to primijeniti i na fiksne montaže, dakle napenalit se ispred Sunca i pustit ga da najjednoličnijom brzinom što može bit pređe preko pukotine. Vjerojatno ćemo se i tu zaletit nešto sličnog sklepat, izgleda kao super stvar  *tu*

Weekend je bio maglovit i oblacan pa sam dan proveo u supi uz tokarilicu.. Polako napredujem.
Malo sam promijenio koncept.. drugi objektiv za slit, L profili (50 x 50 x 4 mm) nose sve opticke komponente, bit ce pricvsceni na nosecu plocu (drvo, aluminij ? ) 
Slijedeci step je slit, to ce bit napravljeno od zileta i pricvrsceno na L-nosac (onaj sa rupom ø12 mm), u fokusu objektiva (Industar 50).
Moram smislit nekakvu mehaniku za podesavanje sirine procijepa, iako to nije neophodno.
amater

Jos par detalja je definirano...
amater

Nasao sam jos bolji AL profil za ovakve projekte: kanal 50 x 50 x 3 mm.
To ce bit za slijedecu verziju...
Nemam nista protiv 3D printanja, naprotiv.. radim to kad god mogu.. ali ovako sa AL profilima se puno brze moze sklepati nekakva naprava.. naravno, treba imat cirkularnu pilu i tocnu busilicu (ili tokarilicu).
3D printanje traje satima, i rezultat nije termalno stabilan - sto je za igranje sa Suncem veoma vazan detalj.. IMHO. 
amater

Nosac procijepa bi mogao izgledat otprilike ovako kao presjek na skici...
To bi onda islo u M42->C-mount adapter (koji imam jos iz 80'tih proslog stoljeca, nikad ga nisam koristio do sad).
I naravno to treba bit napravljeno od aluminija, bit ce tu prilicno zagrijavanja...

BTW, sjetio sam se moje prve "prave" digitalne kamere.. (Finecam M400R). Imam adapter M42x1 navoj za nju (koristio sam je za planetarnu AP, davno..).
Mogla bi bit OK za ovaj projekt...
amater

Prvi spektar, crveni laser.
Prva slikica je slit (nije bas uzak, jos nisam nasao zilete pa sam probao izrezat to iz plasticne folije.
amater

Jos cekam zilete.. posta je nesto spora kod nas u zadnje vrijeme, a nema ih vise u trgovinama.. samo na ebay-u.
Zilet se prereze po sredini, odrezu se coskovi,  i to taman stane na dno M42>C mount adaptera.
Mislim da cu te polovice pricvrstit sa M3 sarafima, sirinu procijepa cu probat podesit pod mikroskopom... sto uze to bolje.
Preporucena sirina procijepa je 10 /um (0.01 mm).
amater

🡱 🡳