Kupnja prvog teleskopa

Autor Strumf, 02.03.2023. u 11:49:42 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strumf

Pozdrav, htio bih kupiti teleskop.
Zivim u krugu VG te imam lijep pogled na nocno nebo.
Razmisljam o cijeni oko 2000-2500 kn, no nije fiksno.
Zanimaju me planeti, kometi,  a tu i tamo ako se moze vidjeti koji skup zvjezda, a i ne mora. A mozda i koji NLO :)

Znaci da bude jasna slika jupitera i saturna, da se vidi razmak u prstenu, da nije ko jedna kugla (znam da to puno ovisi o vremenu, no..).

Na ovom forumu je netko predlozio Skywatcher 130/900
Gledao sam neke snimke tog modela, ali on moze dobiti takvu sliku tek sa Berlow x3? Ispravite me ako grijesim. A cijena tog berlowa je u grubo oko 1000 kn, bar sto sam ja nasao, vani.

Sto mi vi predlazete?

Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

Lucius

Pozdrav Strumf. Predlažem da skupljaš novac i ako te zanimaju objekti Sunčevog sustava uzmi si Maksutova 127. On sa montažom AZ4 ti dođe oko 5000 kn. Taj scope će ti omogućiti i gledanje dobar dio i DSO objekata.
Ovo je isto dobra početnička opcija: https://teleskopcentar.hr/proizvod/skywatcher-classic/ 150/1200 dobson reflektor. To je sve malo iznad tvog budžeta.

Acheron

Ako nemaš problema s prostorom u stanu/kući i autu, preporuka je 150/1200 Dobson. U tom cjenovnom rangu nema mu premca.

Strumf

Neznam da li se moze tocno kamerama prenjeti na video ono sto gledamo preko teleskopa, no prema ovom, ovako bi najbolje izgledali gledanjem u taj Dobson teleskop saturn i jupiter sa okularom x10, i jos barlow x2?

To su slike sa videa u pokretu, nisu stacked.

Lucius

Strumf, imaš li priliku gledati kroz nečiji teleskop? Mislim da bi to bila najbolja ideja da vidiš svojim očima kroz nekoliko različitih teleskopa i okulara pa da stekneš dojam.
U vizuali ti vrijedi jasno pravilo: što je veći promjer više svjetla teleskop prikuplja i više detalja ćeš vidjeti. Međutim što veći promjer trebat će ti i veći budžet.
Edit: kao što je Acheron rekao u cjenovnom rangu ćeš teško naći bolje od 150/1200. Sad ne znam kakvi okulari dolaze uz taj scope. Ako su oni barrium trebat će h mijenjat, al za prvu pomoć dođe sve dobro.

Acheron

Kamera teško može dočarati pogled na planet u okularu. Ako kamera snimi kako izgleda planet u okularu, on se na ekranu uvijek čini sitan. A onda opet, kada gledaš kroz okular, taj planet ostavlja dojam da je znatno veći.

OuttaControl

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Strumf

Citat: Lucius  u 04.03.2023. u 12:25:09 satiStrumf, imaš li priliku gledati kroz nečiji teleskop?
Na zalost nemam bas..

Imam samo dalekozor 10x50, s njime se lijepo vide zvijezde, pojave se one koje ne vidis golim okom. Mjesec dobro isto vidim, kratere, ali mi prejako blijesti. Morat cu uzet neki filter za mjesec.

Pardon, nisam mislio na velicinu planeta nego zamucenost. Neznam koliko moze doprinjeti cisto nebo tome.

I zanima ne za taj teleskop, posto se ne preporucuje uzimati prejak barlow jer slika postane mutna, dal se moze uzeti barlow x2.5, koji bi onda bio tocno na granici 300x uvecanja tog teleskopa, ili treba uvjek uzeti barlow malo ispod da ne bude zamucenst, npr. barlow 2x?

Citat: OuttaControlCRO  u 04.03.2023. u 12:44:50 satihttps://astronomy.tools/calculators/field_of_view/
Tu uneses podatke o teleskopu i okularima
Hvala.

OuttaControl

Najvise ti to ovisi o vremenskim uvjetima, vjetru u razinama atmosfere i termalnim smetnjama(kuce u okolici, more... )
Npr ja nisam. doživio dobar "seeing" od 2019 lad sam isa na selo. Doma su mi planeti uvijek iznad mora i seeing nikad nije bio dobar ko na selu.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Lucius

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 13:26:00 satiNa zalost nemam bas..
Ti si iz Velike Gorice? Pa ima ovdje dosta članova iz Zg-a. Siguran sam da se možeš sa nekim dogovoriti, a i prati grupu jer nekad imaju Star Party i slična druženja gdje možeš isprobati scope.
Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 13:26:00 satiI zanima ne za taj teleskop, posto se ne preporucuje uzimati prejak barlow jer slika postane mutna, dal se moze uzeti barlow x2.5, koji bi onda bio tocno na granici 300x uvecanja tog teleskopa, ili treba uvjek uzeti barlow malo ispod da ne bude zamucenst, npr. barlow 2x?
Kao što Cro kaže kvaliteta slike ovisi o mnogo stvari. Zato ne možeš donjeti sud o teleskopu nakon 1-2 gledanja kroz njega. Treba tu puno promatranja u različitim uvjetima. Ako ti reflektor bude prvi teleskop onda trebaš paziti i na kolimaciju da slika bude dobra. Blizu si Zg-a pa kad mogneš skokni do Teleskop centra (ne rade ponedjeljkom). U 4 oka možeš porazgovarat sa Borisom o svemu što te zanima i dobiti odgovore na licu mjesta. Vjerujem da ćeš tad imati jasniji stav i mišljenje oko prvog teleskopa, a možeš usput uživo vidjeti neke teleskope (veličina, cijene i sl.). :-)

Strumf

Citat: Lucius  u 04.03.2023. u 14:29:08 satiTi si iz Velike Gorice?
Da, dalje od grada i svjetla :)

A malo detaljni bi bio onda 200/1200?
Mogo bi onda i njega, on je 4000 kn.
I sa 3x barlow bi bio ispod svog maximalnog uvecanja :)

ediglavas

Ma pusti te barlowe. Nije ti bitno (maksimalno) povećanje nego kvaliteta slike koju ćeš dobiti tim teleskopom.
Radije se koncentriraj na okulare.
Ali polako, sve ćeš stići.
Ne postoji ovdje nitko a da je odmah sve učinio najbolje. Idi redom. Teleskop - gledaj. Uoči što ti je dobro a što ti možda treba, itd, itd

Lucius

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 19:36:41 satiDa, dalje od grada i svjetla :)

A malo detaljni bi bio onda 200/1200?
Mogo bi onda i njega, on je 4000 kn.
I sa 3x barlow bi bio ispod svog maximalnog uvecanja :)

200 mm prikuplja 78% više svjetla nego 150 mm, a to je veliki skok! Nisam gledao kroz niti jedna od ta dva, ali po postotku pretpostavljam da se vidi puno više. 20 cm promjer je već ozbiljan teleskop.

Ako nisi baci pogled na ovaj tekst: https://www.astroucionica.hr/teleskopi-za-pocetnike-sve-sto-trebate-znati/

Strumf

Citat: ediglavas  u 04.03.2023. u 20:14:30 satiMa pusti te barlowe. Nije ti bitno (maksimalno) povećanje nego kvaliteta slike koju ćeš dobiti tim teleskopom.
Pa teorija kaze da je kvaliteta slike odlicna dok ne dode do maximuna, a to je promjer x2. :)
Citat: Lucius  u 04.03.2023. u 20:37:08 sati200 mm prikuplja 78% više svjetla nego 150 mm, a to je veliki skok! Nisam gledao kroz niti jedna od ta dva, ali po postotku pretpostavljam da se vidi puno više. 20 cm promjer je već ozbiljan teleskop.

Ako nisi baci pogled na ovaj tekst: https://www.astroucionica.hr/teleskopi-za-pocetnike-sve-sto-trebate-znati/
Super onda! To mogu.
Bilo bi mi draze neki teleskop sa stalkom(nozice), al ak je ovaj doista dobar, onda...

Hvala za taj tutorijal, no vec sam ga prije procitao nekoliko puta :)

Lucius

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 20:46:32 satiBilo bi mi draze neki teleskop sa stalkom, al ak je ovaj doista dobar, onda...
Stalak će ti probit budžet puno. *zubo* Zato i postoje ove dobson montaže koje su jako jeftine. Samo ćeš trebati stolicu.
Svrati do Teleskop centra u Zg-u i u dućanu ti ima izložen ovaj 200/1200 pa možeš iz prve ruke vidjeti koliko je. ;-)

🡱 🡳