Kupnja prvog teleskopa

Autor Strumf, 02.03.2023. u 11:49:42 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivinka

Citat: Strumf  u 20.01.2024. u 16:40:33 satiKoji sa Aliexpressa bi bio dobar?

Ja sam naručio ovaj:
https://www.moveshootmove.com/collections/move-shoot-move-rotator/products/3-axis-smartphone-adapter-for-digiscoping-telescope-spotting-scope-adapters

Ima odlične recenzije na youtube, sav je metalan, navodno čvršći i lakši od Celestrona.
Nisam nikada fotografirao, osim iz ruke, ovo bi trebalo biti definitivno bolje od toga.

Strumf

Citat: Ivinka  u 19.06.2024. u 23:59:54 satiJa sam naručio ovaj:
https://www.moveshootmove.com/collections/move-shoot-move-rotator/products/3-axis-smartphone-adapter-for-digiscoping-telescope-spotting-scope-adapters

Ima odlične recenzije na youtube, sav je metalan, navodno čvršći i lakši od Celestrona.
Nisam nikada fotografirao, osim iz ruke, ovo bi trebalo biti definitivno bolje od toga.
Pa to je upravo taj isti sta sam stavio link. Tridaptor.  *hopla*
Samo necu narucivat iz USA, naravno.
Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

Ivinka

Citat: Strumf  u 20.06.2024. u 00:03:42 satiPa to je upravo taj isti sta sam stavio link. Tridaptor.  *hopla*
Samo necu narucivat iz USA, naravno.
Aha, nešto sam pomiješao onda, shvatio sam da si naručio Celestron Nexyz.

Ovo ti nije iz USA nego iz Kine, naplaćuju u dolarima, možeš si promijeniti u eure. Imaju EU Warehouse (Španjolska) iz kojeg šalju, nema PDV-a, nema poštarine (iznad neke cifre a nosač je preko toga).
Ako nisi naručio još vidi po youtube recenzijama ako staviš kod od recenzenta dobiješ još par $ popusta. Nije puno ali  zašto ne.
Neki recenzenti imaju i referal linkove, pa on od svake kupnje dobije isto neki sitniš.

Malo sad odlazim od citata ali imaju još nekoliko zgodnih proizvoda: stative za fotoaparate, nosače za njih, adaptere, imaju i motor za ekvatorijalne stative za fotoaparate (mobitele) što mi se čini kao neloša stvar za (jeftiniji) ulazak u  astrofotografiju bez teleskopa. Da li valja, ne znam.

Ivinka

Došao mi je danas Tridaptor, direktno naručen s njihovog shopa (19.6. naručen). 53.18€ uz 5% popusta, bez bluetooth okidača jer ga već imam.

https://ibb.co/F8pTRHt

(ovdje je trebala biti fotka ali se ništa ne vidi)

U paketu je nosač, vrećica od nekakve lažne mekane kože, upute za stalak i mobitel kao i letak za popust za njihov NOMAD foto tracker tj. motor.
Probao sam ga staviti na 1.25". Čvrsto je, ništa se ne pomiče.
Čitav je metalan.
Jedine zamjerke su mi:
- nema s donje strane prihvata mobitela nosač na koji bi mobitel sjeo. Ovako ga samo pritežu bočne hvataljke (imam novi mob pa možda malo i dramatiziram  :-) )
- Vijak (crveni) za približavanje mobitela okularu kao da ima malo "lufta" tj. okrene se za par mm i onda počne pomicati no to je sad već sitničarenje.

Strumf

Citat: Ivinka  u 27.06.2024. u 20:15:22 sati- nema s donje strane prihvata mobitela nosač na koji bi mobitel sjeo. Ovako ga samo pritežu bočne hvataljke (imam novi mob pa možda malo i dramatiziram  :-) )
E to su malo glupo napravili. Za nas, koji zelimo imat rutinu, da stavis samo mob u nosac i vec je spreman, nece biti moguce, jer ga treba gore/dolje svaki puta podesit. Al mouza mogu kreirat i isprintat neki granicnik. Moj jos nije dosao (27. dan,tek je u Budimpesti).

Strumf

Evo kako ja uz svu danasnju tehnologiju mjerim AZ. Kompasom!
Kako bi tek neki dan shvatio da ni kompas ne pokazuje 100% sjever!

Kako moj GOTO ima vjecita fulanja od mete, posto ovih dana sam okrenut prema sjeveru, palo mi je napamet, pa zasto ne bi ja sjever odredio sa Polarisom (iako sam na ALT/AZ)?

Nastimam ja na Polaris, vratim cijev u vodoravno sa digitalnom vagom, i eto! Moj GoTo je postao precizan, ne samo da dode objekt u trazioc, nego i u okular! Na slici desno vidite da malo vise od dvije crtice u desno je Polaris nego sto kaze kompas, to je oko 5%!

Takoder smeta metal oko kompasa (motori i sl.), pa ga moram protrest svski puta da se stabilizira (mozda je i to razlog).

Ali problem je sto nisam uvjek na sjevernoj strani i nemam dostupan Polaris tad!! (zid kuce).

Kako si to olsksat, jel ima nesto digitalno za AZ, a da je tocno? (za Fysetc E4).

Astrobobo

Citat: Strumf  u 18.07.2024. u 11:07:26 satiKako si to olsksat, jel ima nesto digitalno za AZ, a da je tocno? (za Fysetc E4).

Ima, vjerojatno ti je u džepu, a možda i u ruci.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Antoto

artyom-beilis.github.io/astrohopper.html

Meni je služilo, poravnaš se po bilo kojem objektu na nebu.
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Strumf

Citat: Astrobobo  u 18.07.2024. u 12:29:24 satiIma, vjerojatno ti je u džepu, a možda i u ruci.
Nemojte samo s mobitelima please. To mi se zadnjih godina ukazalo dosta nepreciznim (kompas mu nikad ne pokazuje dva puta na istu tocku kad ga zarotiras. U Stellariumu isto odstupa).

Hvala @Antoto.

Heru

Pozdrav svima!

Zamolio bih za pomoć oko kupovine prvog teleskopa. Želja mi je da decu uvedem u svet astronomije, jer su pokazala interesovanje i ljubav prema zvezdama. Ne znam apsolutno ništa o teleskopima, ali bih voleo za početak da kupim dobar teleskop i kasnije nadogradim po potrebi.

Čitajući malo po forumima izbor se sveo na dva teleskopa.
SkyWatcher 102/1000 EQ3 Refraktor i SkyWatcher 203/1200 Dobson.

Nije mi bitna veličina teleskopa, koristio bih ga prvenstveno za posmatranje planeta, meseca, zvezdana jata.

Da li su ova dva teleskopa dobra za početnike ili biste preporučili neki drugi teleskop (skuplji-jeftiniji)?

Hvala.

TonY206

Od navedenih bih svakako preporučio SkyWatcher 203/1200 Dobson. To je dobar teleskop, i znatno veće svjetlosne moći nego navedeni refraktor.

Sa 200mm zrcalom se može već stvarno mnogo toga promatrati  *tu*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Da, 20 cm reflektor na dob montaži je sve što ti treba. :-)

🡱 🡳