Kupnja prvog teleskopa

Autor Strumf, 02.03.2023. u 11:49:42 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 20:46:32 satiHvala za taj tutorijal, no vec sam ga prije procitao nekoliko puta :)
*tu*  *šešir*

Lucius

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 20:46:32 satiPa teorija kaze da je kvaliteta slike odlicna dok ne dode do maximuna, a to je promjer x2. :)
Rijetke su noći kada zaista možeš iskoristiti maksimalno povećanje scopa, al vjeruj mi za ugodno promatranje ti neće ni trebati tako bijesna povećanja. Ja planete i Mjesec najčešće promatram na povećanjima do 150x. Rijetko prelazim 200x.

Strumf

Citat: Lucius  u 04.03.2023. u 21:05:44 satiRijetke su noći kada zaista možeš iskoristiti maksimalno povećanje scopa
Okej :)

Citat: Lucius  u 04.03.2023. u 12:25:09 satiSad ne znam kakvi okulari dolaze uz taj scope. Ako su oni barrium trebat će h mijenjat, al za prvu pomoć dođe sve dobro.
Evo ovakvi dolaze. Kaze na videu da nisu bas nesto i da iz kine za 30$ je kupio puno bolje.

Citat:Uz teleskope dolaze kvalitetni Super Plössl 25 mm i 10 mm 1.25″ okulari (Barium okulari za 150 mm model)

_--VIDEO_--
Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

ediglavas

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 20:46:32 satiPa teorija kaze da je kvaliteta slike odlicna dok ne dode do maximuna, a to je promjer x2.
Ako tom lakoćom odbacuješ savjete praktičara, daleko ćeš stići...

Acheron

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 20:46:32 satiPa teorija kaze da je kvaliteta slike odlicna dok ne dode do maximuna, a to je promjer x2. :)Super onda! To mogu.

Max povećanje od 2x promjera objektiva u milimetrima je samo smjernica koja se s vremenom izvitoperila u nepisano pravilo - a bez razloga.

U većini slučajeva glavno ograničenje u kvaliteti slike je atmosfera. Ona je fluid koji se giba, ima termičke struje, džepove različite gustoće, zagrijava se, hladi itd... Na uvijete koje ti postavi atmosfera možeš nešto malo utjecati odabirom lokacije promatranja, ali najbolja praksa je prilagoditi očekivanja s onim što raspolažeš. U kratko, ako vani puše vjetar i zvijezde titraju, radije gledaj velike objekte koji će lijepo izgledati već na malom povećanju.
Situaciju si donekle možeš popraviti da
1) ne promatraš kroz prozor stana/kuće
2) nisi na betonskoj/asfaltnoj podlozi koja tokom noći otpušta toplinu
3) ne gledaš preko krovova objekata koji otpuštaju tokom noći toplinu
4) ne gledaš odmah u sumrak kada atmosfera kuha jer ju je do maloprije grijalo sunce
5) ne promatraš nakon prolaska nevremena, kada se nebo prividno može učitiniti fantastično bistro, ali zapravo kuha + još te čeka masa vlage u zraku koja samo traži priliku da se kondenzira na nečem (optici teleskopa)

Mirna atmosfera je skoro pa lutrija, a dobiti na toj lutriji možeš samo ako često promatraš.

Kada se dogodi mirna atmosfera, onda možeš pumpati povećanje do one razine kada ti slika ne počne "pucati" u okularu. A najčešće je situacija zbog koje "puca" je da slika postane previše tamna. Na tamnim objektiva može se dogoditi da 1x promjer objektiva bude previše, dok na planetima ili dvojnim zvijezdama, koji su svjetli objekti, lako se može dogoditi da imaš dobru sliku na 3x promjer objektiva. Ima mnoštvo tekstova na internetu gdje ekipa s 80mm refraktorima gušta na Mjesecu pri 250x, a sve zbog toga jer imaju svjetla na izvoz. Sve je relativno i ovisno o situaciji te što se promatra.

OuttaControl

Citat: Strumf  u 04.03.2023. u 20:46:32 satiPa teorija kaze da je kvaliteta slike odlicna dok ne dode do maximuna, a to je promjer x2. :)
To je negdi zadnje il predzadnje na listi, da bi postigao max mora se sve poslozkt *zubo*

Vremenski uvjeti, kolimacija, okulari, adaptacija teleskopa na temperaturu slobodno zaboravi na taj parametar maksimalnog povećanja.
Kad sam zapocinjao sa ovim hobijem i meni je maksimalno povećanje bio najbitniji parametar. S vrimenom skuzis da je to apsolutno nebitno, eventualno informativni parametar ekipi sa brdo iskustva ko npr Acheron.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Strumf

Hvala vam na detaljnom objasnjenju. Nisam znao to za beton, sumrak, poslje kise..

A za detaljniju sliku vazna su i trenutna udaljenost planeta i mjeseca. Jucer je mjesec bio tocno iznad mene i jako daleko, tako da je i kroz dalekozor izgledao veliko ko ono po ljetu kad je bio velik i jos blizu i pod kutem, npr., pa kad si jos gledo dalekozorom vidio sam jako dobro detalje.

Znam sto ste mi rekli da se ne zamaram s tim, ali pito sam lika ma yt, on je dobio max povecanje sa 6mm okularom i 2x barlow, sto je tocno 400x. Prosjecne noci gleda bez barlowa.

Da li je 6mm dobra opcija? No ne vidim ga nigdje za kupiti osim vani.

Lucius

Citat: Strumf  u 05.03.2023. u 10:14:01 satiDa li je 6mm dobra opcija? No ne vidim ga nigdje za kupiti osim vani.
Teleskop centar ima sve što ti treba za početak (i više od toga).
https://teleskopcentar.hr/kategorija-proizvoda/astronomija/oprema-astronomija/okulari/

Strumf

Citat: Lucius  u 05.03.2023. u 10:26:15 satiTeleskop centar ima sve što ti treba za početak (i više od toga).
Mislio sam da se ti okulari tamo prodaju u paketu kao to su na slici, pa sad vidim da se mogu i pojedinacno. *tu*

A sto cu sa ciscenjem? biti ce smeca i kukaca sto padne unutra, a i rose. Jel se smije to cistiti ili treba vozit na servis?

Strumf

Citat: Lucius  u 04.03.2023. u 12:25:09 satiSad ne znam kakvi okulari dolaze uz taj scope. Ako su oni barrium trebat će h mijenjat, al za prvu pomoć dođe sve dobro.

Ako cu kupovati ikad okulare, koje marke mi onda preporucujete ili ne preporucujete? Bez obzira ima li ih ovdje ili ne jer puno narucujem stvari iz vana.

Lucius

Citat: Strumf  u 05.03.2023. u 11:47:43 satiA sto cu sa ciscenjem? biti ce smeca i kukaca sto padne unutra, a i rose. Jel se smije to cistiti ili treba vozit na servis?
Nemam iskustva sa reflektorima, ali mislim da je sa svim teleskopima ista stvar; ne čisti ako baš nije nužno! Imao sam isto pitanje o čišćenju teleskopa pa možeš pogledati. Ovdje je isto na forumu pod Optički istrumenti. Prašina neće smetati, a masnoće ne bi trebalo biti ako ne diraš prstima. Rosu izvana cijevi samo pobrišeš. Zamagljena zrcala ne diraš. Samo će se odmagliti. Smeće, kukci...pa ne bi toga baš trebalo biti ako dobro skladištiš scope. *zubko*

Citat: Strumf  u 05.03.2023. u 12:20:58 satiAko cu kupovati ikad okulare, koje marke mi onda preporucujete ili ne preporucujete? Bez obzira ima li ih ovdje ili ne jer puno narucujem stvari iz vana.
A kupovati ćeš ih sigurno ako se zagriješ za ovaj hobi. *da* E sad prije kupnje bilo kojeg okulara prvo malo eksperimentiraj sa okularima koje dobiješ. Kad stekneš dojam neki o povećanjima, vidnom polju i sl. onda počni ulagat u okulare i tražit savjet. Za početak možda možeš samo uzet barlow leću jer ćeš od 2 okulara sa njom dobiti četiri. To je po meni sasvim dovoljno za početak. Ono što svakako trebaš uzet ako ćeš kupiti 200/1200 dobsona jest kolimator.
https://teleskopcentar.hr/proizvod/okular-za-kolimaciju/
Dakle teleskop, kolimator i barlow. Mislim da je to sasvim dovoljno za početi pa onda se lagano nadograđivati ako te astronomija i gledanje u nebo zaista budu zanimali.

Strumf

Citat: Lucius  u 05.03.2023. u 12:51:08 satiNemam iskustva sa reflektorima, ali mislim da je sa svim teleskopima ista stvar; ne čisti ako baš nije nužno! Imao sam isto pitanje o čišćenju teleskopa pa možeš pogledati. Ovdje je isto na forumu pod Optički istrumenti. Prašina neće smetati, a masnoće ne bi trebalo biti ako ne diraš prstima. Rosu izvana cijevi samo pobrišeš. Zamagljena zrcala ne diraš. Samo će se odmagliti. Smeće, kukci...pa ne bi toga baš trebalo biti ako dobro skladištiš scope. *zubko*
A kupovati ćeš ih sigurno ako se zagriješ za ovaj hobi. *da* E sad prije kupnje bilo kojeg okulara prvo malo eksperimentiraj sa okularima koje dobiješ. Kad stekneš dojam neki o povećanjima, vidnom polju i sl. onda počni ulagat u okulare i tražit savjet. Za početak možda možeš samo uzet barlow leću jer ćeš od 2 okulara sa njom dobiti četiri. To je po meni sasvim dovoljno za početak. Ono što svakako trebaš uzet ako ćeš kupiti 200/1200 dobsona jest kolimator.
https://teleskopcentar.hr/proizvod/okular-za-kolimaciju/
Dakle teleskop, kolimator i barlow. Mislim da je to sasvim dovoljno za početi pa onda se lagano nadograđivati ako te astronomija i gledanje u nebo zaista budu zanimali.

Za astronomiju sam ja odavno "zagrijan", ali nisam valjda imao bas neke prilike to iskusiti, pogledati malo na teleskop i sl. Rekao sam di da cu si kad tad kupiti jedan, i eto, doslo je vrijeme :)
A toliko sam zagrijan da gledam Suze sv. Lovre svaku godinu negdje do 1h ujutro, a ujutro se budim na posao, onda si misli:) Ha ha
Obicno ih vidim po 20-30 svaku godinu, a proslu nisam vidio cini mi se skoro nista, zbog vremena.

Nije stvar u skladistenju nego vani dok budem. Posto je u okolici tvornica, mislim da pomalo pada po nama smece, tipa pepeo i sl. Ali to sve u malim kolicinama. A ako se niti jedan kukac nutra ne izgubi, ili ne udje mrav, onda stvarno necu moc vjerovat.
Takoder vjetar koji puse zna nanosit prasine.

Lucius

Citat: Strumf  u 05.03.2023. u 13:59:33 satiTakoder vjetar koji puse zna nanosit prasine.
Za vrijeme vjetra nećeš ni gledat. :-)

Strumf

Jesu li ovo venera gore i jupiter ispod, s moje strane negdje prema sjevero-zapadu?
Najsjajnije na toj strani.

Lucius

🡱 🡳