HEQ 5 Pro pomoć oko postavljanja montaže za astrografiju

Autor Stipa, 22.03.2023. u 19:19:30 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Stipa

Pozdrav svima, prije nego sam nabavio svu potrebnu opremu dosta sam vremena proveo proučavajući kako se to sve podešava i kako to sve radi. Sve to u teoriji je lagano ali kada sam napokon dobio opremu vidim da nije niti malo te se nisam dao obeshrabriti čak naprotiv svaki novi problem me dodatno zainteresirao.

Uglavnom uspio sam pohvatati neke konce, a za ostale nadam se da će te mi pomoći.

Prvi problem redoslijed postavljanja opreme:
1. Montiranje montaže i teleskopa(kolimacija) te usmjeravanje oznake N prema sjeveru
   - koliko usmjeravanje N prema sjeveru mora biti precizno koristeći mobilne kompase koji nekako mi se ne čine skroz precizni
2. Balansiranje
3. Postavljanje montaže u home position
4. Polar aligment
5. 1, 2 ili 3 star aligment
6. Snimanje je dio koji ostavljam za kasnije prvo želim naučiti ispravno ovo sve podesiti te da kada kažem montaži idi prema Marsu da u okular/kameru vidim Mars

Drugi problem je bio taj da mi polar scope nije centriran pa dok to nisam naučio kako se centira mi je u jednom trenutku stakalce sa križićem otpalo.
Nakon toga sam postavio montažu u home position (ako sam to ispravno napravio!). Evo slike kako sam radio korake za home position:
1. https://photos.app.goo.gl/F3G6M7iRNfiKtMdeA
2. https://photos.app.goo.gl/BdBq7wPZdWFVj9Nz6
3. https://photos.app.goo.gl/JniraVRYyLe7qSpVA
4. https://photos.app.goo.gl/an6odjBfvvneTDn69
5. https://photos.app.goo.gl/ojuXLDAJK3cfdvpq8
6. https://photos.app.goo.gl/q2WYWbZwBgkxn8Uz6
Te se nadam da je sada ovo home position:
7. https://photos.app.goo.gl/ARN5SqoPZ18sp59s9

Na home position(prethodna slika) sam podesio stakalce u polar scope-u da 0 bude gore, 6 dole, 9 lijevo i 3 desno pa to sada izgleda ovako:
https://photos.app.goo.gl/dogbsKwJGXWEeyvRA

Moje je ovdje pitanje jel to stakalce treba biti tako usmjereno, imam osjećaj da sjevernjaču dovodim na krivo mjesto! Jer ako moj sat na stakalcu nije usmjeren kako treba, a u aplikacijama kaže da treba biti npr. na 3 sata to onda kod mene nije na 3.

Polar scope je kalibriran te se vrti u centru.

Nadalje, problem je taj da kada odradim home position i pomoću polar scopea stavim sjevernjaču na sat gdje treba biti po aplikaciji Polar Finder te kada želim napraviti 3 star aligment i postavim prvi objekt npr. Venera montaža mi se pozicionira dosta dalje od odabranog objekta.
Teleskop: SW 200P fokuser mod
Montaža: HEQ5 Pro Rowan mod
Kamere: ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII, Svbony 2" UV IR Cut
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

tome

Prije svega pozdrav i dobrodošao!

Čestitam na novoj opremi.

Gdje promatraš? Ako si uvijek na istoj lokaciji (dvorište, balkon i slično) kada dobro postaviš montažu, označi položaj nogara, pa idući put čim staviš već si blizu.
Nije guide scope nego polar scope. Da ne bude zabune. Nema veze šta piše bitno je da postaviš kamo ti aplikacija kaže Sjevernjaču.
Kad kreneš 3 star alignement uvijek fula prvu. Zatim ju ti dovedeš kontrolerom u centar vidnog polja i klikneš align ili što već na kontroleru, onda bi trebao 2.zvijezdu već približno pogoditi.
Kad se malo ispraksiraš i počneš koristiti kamere koje imaš i softver (plate solve, polar alignement...itd) onda ćeš sve ovo zaboraviti...

 *šešir*
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Stipa

Hvala na odgovoru! Zasada promatram na istom mjestu, iako je u dosta svjetla oko mene zasada dok ne naučim osnovne stvari oko montaže to mi je manje bitno. Kasnije ću tražiti manje onečišćenu svijetlom lokaciju.

Ok znači očiti promašaj na prvi objekt je normalan.

Jesam li na ovim slikama odradio kako spada home position?
Dok se postavlja sjevernjača na poziciju ne smije se pomicati RA os već samo deklinacijska os jer ju je potrebno pomaknuti da bi se moglo gledati kroz polar scope?
Nakon što se sjevernjača postavi deklinacijsku os je potrebno vratiti u home poziciju?
Teleskop: SW 200P fokuser mod
Montaža: HEQ5 Pro Rowan mod
Kamere: ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII, Svbony 2" UV IR Cut
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Astro Lux

Za polar alignment duboko preporucam N.I.N.A plugin "Three point polar alignment" koji se može naći pod plugins u N.I.N.I , to praktički sve kamera i montaža odradi i kaže ti što moraš pomicat, tkd nemoraš ni gledati u polarscope niti se saginjat i ubijat leđa, i jako je dobro jer je dosta precizno, naravno idealno da ti je već polaris u polar scopeu za preciznost.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
https://www.instagram.com/astro__lux/
Optika; Canon 200mm f2,8 L ii USM, Canon 400mm f5,6 L USM, 114mm f4,4 newtonian, Skywatcher Evostar 80ED, Lunt 35mm, Lunt LS80THa, DAGOR (100cm f2,9 )
Kamere; Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D, Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040)
Montaža; NEQ6

Štefek

Stjepane, (Štef ?)

Eto otprilike ovako :
1. Postaviš tripod i podesiš tako d N noga gleda prema sjeveru (pravom, ne magnetskom) , i staviš u vaservagu
2. Prišarafiš montažu i okreneš RA tako da vidiš kroz polarscope
pompću vijaka za visinu i azimut na montaži dovedeš Sjevernjaçu u poziciju u kojoj treba biti (prema vremenu i tvojim položajnim koordinatama )
3 . Postavi RA u horzontalni položaj (vaservagom) , i onda ga zaokreni 90 stunjeva prema dolje. To je tvoja "home" pozicija za RA
(ili jednostavnije postavi RA da šipka za kontra utege gleda ravno dolje u zemplju.)
Isto tako DEC os postaviš "horizontalno" vaservagom i onda okreneš za 90st. Sve to radiš u "otkočenom stanju. Moźeš si označit flomasterom gdje ti je home pozicija .
4. Staviš teleskop i balansiraš. Sve vratiš u home poziciju zakočiš obadvije osi i iuključiš montažu . ( Imaj na umu da svaki put kad uključiš montažu, ona misli da je u home poziciji) 
5. Uneseš točno vrijeme, koordinate i podatak o ljetnom/zimskom računanju vremena
Onda ideš na 1 ili dva ili 3 star kalibraciju. Prva zvijezda neće biti blizu očekivane, tipkama na kontroleru ju dovedeš u centar u okularu teleskopa i potvrdiš na kontroleru.  I tako za drugu i treću zvijezdu.
Ako ti prva zvijezda bude jako daleko , uglavnom je jedan od 3 razloga:
-krivo vrijema i/ili koordinate
-kriva home pozicija
-greška u usjeveravanju

Ako imaš kameru , postavi tripod i montažu kako sam napisao, stavi teleskop s kamerom, stavi osi u "home" poziciju, zakoči. Spoji montažu i kameru na PC, instaliraj i pokreni NINA software
Pokreni software, poveži se s kamerom i montažom. Okini fotku. Trebat ćeš fokusirat. Kad fokusiraš pokreneš  3 point polar alignment i slijediš upute. Kad je gotovo, kažeš montaži da ide na željeni objekt. Kad dodje , pokreneš "plate solve" nakon nekog vremena tvoj objekt će biti točno u centru
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Stipa

#5
U Slavoniji tj. U Zupanji je Stjepan Stipa ili Stevo 🤣

NINA sam bio instalirao, ali je kod pokretanja PA tražila da kartici Framing podesim postavke pa sam preskocio na SharpCap to mi je izgledalo dosta jednostavnije jer ne trazi nikakvo dodatno postavljanje softvera. Taman kad sam trebao zavrsiti sa poravnanjem naisli su oblaci.

Koja je funkcija u Nini te kartice Framing?

Sto to znaci plate solving?
Teleskop: SW 200P fokuser mod
Montaža: HEQ5 Pro Rowan mod
Kamere: ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII, Svbony 2" UV IR Cut
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

MateoS

Kada instaliras NINU potrebno je napraviti profil i unjeti podatke o opremi (rezolucija kamere, pixel size, zarisna duljina i promjer teleskopa itd.) pa onda uz to jos trebas skinit s interneta par stvari kako bi iskoristio puni potencijal NINE. (offline sky map, digital sky survey, plate solver itd.) NINA na prvu izgleda komplicirano, ali vjeruj mi olaksava citav proces kad je naucis koristiti. Imas na yt tutorial kako podesiti NINU pa prouci to malo.

Uglavnom opcijom framing vidis kako ce ti odabrani target izgledati na fotki sudeci po gore navedenim podacima koje moras unjeti. Plate solvig ti sluzi da pomocu zadnje fotke program izracuna gdje je montaza tocno usmjerena na nebu. (to ti je zamjena za 3 star alignment) Ponavljam jos jednom kako nista od toga ne mozes koristit dok pravilno ne podesis profil i skines gore navedene stvari.


Za polar alignment meni je najpreciznija i najbrza metoda "hour angle". Ukratko, neovisno o polozaju sata u polar scopeu sjevernjacu dovedes u sami centar, alt vijcima je spustis ravno dolje do kruznice, otpustis RA os i okrenes je da ti sjevernjaca bude u sredini male kruznice, zakocis RA os i onda otpustis RA skalu i okrenes je na nulu (skala iznad polarscopea). Nakon sto si to napravio pogledas u nekoj aplikaciji za PA koji je hour angle sjevernjace pa nakon toga otpustis RA os(RA skala ostaje otpustena) i okreces je da ti se skala poklopi s hour angleom koji pise u aplikaciji. Npr. hour angle je 05:00h i ti onda okreces RA os da ti skala dode s nule na 5. Nakon toga zakocis ra osu i sjevernjacu odvodis alt/az vijcima do sredine male kruznice i to je to, precizno si usjeveren. *hopla* Nakon toga jos vratis montazu home poziciju i ides dalje.

Ako se izgubis u ovom mom objasnjavanju guglaj "PA hour angle method" i imas stranicu koja ti objasnjava citav proces pomocu slika.

I ja sam jos uvijek pocetnik pa ako sam nesto krivo naveo neka me iskusniji isprave.
Sky-Watcher Evostar 72 ED
Sky-Watcher HEQ 5
Canon 60D modificirani
Deepskydad AF3
ZWO 120MM Mini
Artesky UltraGuide 60/240
Optolong CLS filter
Astronomik H-Alpha 12 nm filter

tome

Ja se usjeverim preko polar scopea a zatim koristim drift metodu.
Da, znam da to spada u ropotarnicu povijesti ali sam se naučio tako. Taman dok uključim sve programe ciljana zvijezda lagano drifta i nekako sam se ispraksirao koliko pomaknuti montažu...

Ali mislim početi koristiti i NINA-u.

 *šešir*
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

MateoS

NINA je čudo. Dok nisam koristio NINA-u trebalo mi je preko sat vremena dok sve namjestim i krenem snimat, nekad i više. Sad iznesem montažu, usjeverim je i za 10 minuta krećem sa snimanjem.
Sky-Watcher Evostar 72 ED
Sky-Watcher HEQ 5
Canon 60D modificirani
Deepskydad AF3
ZWO 120MM Mini
Artesky UltraGuide 60/240
Optolong CLS filter
Astronomik H-Alpha 12 nm filter

tome

Ma koristim NINU ali nisam još koristio polar alignement opciju. To mislim početi.

A da je čudo, je. *tu*
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

🡱 🡳