Tilt senzora na DSLR-u

Autor MateoS, 24.03.2023. u 13:15:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

MateoS

Pozdrav ekipa.  *mah*

Imam problem s tiltom senzora na Canonu 60D koji nikako ne mogu namjestiti na ona 3 vijka. Radio sam modifikaciju i prije toga sam označio pozicije vijaka koji drže kućište senzora te sam ih nakon vađenja filtera vratio kako su bili, tj. još sam malo dotegnio sva 3 kako bi mi autofokus radio s objektivom. Nemam snimljenog materijala prije moda pa se ne sjećam kakve su mi zvijezde bile po rubovima prije, ali vjerojatno je i onda bilo tilta pošto sam sve vratio kako je bilo.

Na internetu sam naišao na foru poravnanja senzora pomoću lasera pa sam sklepo nešto od drveta i pokušao na taj način. Uspio sam laser dovest u istu točku prilikom rotiranja fotoaparata, ali nakon testa pod vedrim nebom problem i dalje postoji.
Na fotiću je bio field flattener kako bi mogao rotirati fotoaparat. Pretpostavljam da to nije problem?

Postoji li neki drugi način kako da poravnam senzor ili mi ne preostaje ništa drugo nego čitavu noć rastavljat i sastavljat fotić pa testirat dok ne dobijem iste zvijezde na sva 4 ruba?
Sky-Watcher Evostar 72 ED
Sky-Watcher HEQ 5
Canon 60D modificirani
Deepskydad AF3
ZWO 120MM Mini
Artesky UltraGuide 60/240
Optolong CLS filter
Astronomik H-Alpha 12 nm filter

MrWorf

Ja sam to radio rucno na filing sa sarafcigerom, otpilike bi ih dotegnuo istom silom sva 3 i nisam nikad imao problema. Filip Lolić si je složio skalameriju sa bajonetom pricvrscenom na stolić i sa strojarskim komparatorom pa bi mjerio visinu senzora na tri tocke sa velikom preciznoscu, i to je brijem najbolja fora. Jesi stavljao kakav filter ispred na senzor umjesto starog, ili je skroz bez filtera?
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat
-Okulari 1.25": 8-24mm zoom, barlow 2.5X GSO, barlow 5X, 28mm 2" okular
-Canon 1100D sa Magic Lanternom Modan
-Canon 1300D
-Canon 600D sa Magic Lanternom
-ZWO ASI-120 MC
-EF 50mm F1.4, 18-55mm, 90-300 mm

MateoS

S komparatorom sam probao prvi put tako što bih ga namjestio pored vijka i šarafcigerom stisnio kućište i tako izmjerio hod kućišta na federima pa sva tri stegnio na istu mjeru, ali mi to nije pomoglo. Vidio sam danas na jednom forumu post di je netko poljepio po zidu isprintane slike star resolution patterna, u sredinu i po jedna u svaki kut. Ispred toga fotić na tripodu u ravninu srednje slike i onda lagano namještanje vijaka dok sve slike ne budu u fokusu. To sam i pokušao malo prije i kad sam počeo nisu mi sve bile u fokusu, ali evo nekako sam uspio dobiti da svaki kut bude manje-više dobar. Vidim da će kasnije biti sat vremena vedro tu kod mene pa ću testirati jesam li uspio. Skužio sam da su mi dva vijka dostupna čim skinem zadnji poklopac na fotiću pa ukoliko ne bude valjalo ovo sa star resolution patternom pokušat ću s ta dva namještat dok je fotić na teleskopu pa testirat dok ne poravnam.

Nisam ništa stavljao umjesto ovoga. Izvadio sam ir cut filter, a onaj prvi sam ostavio.
Sky-Watcher Evostar 72 ED
Sky-Watcher HEQ 5
Canon 60D modificirani
Deepskydad AF3
ZWO 120MM Mini
Artesky UltraGuide 60/240
Optolong CLS filter
Astronomik H-Alpha 12 nm filter

MateoS

I dalje imam tilt i sad razmišljam ako mi je fokus jučer bio dobar u sva 4 kuta i sredini na objektivu, a na teleskopu nije pa onda je vjerojatno negdje na teleskopu problem!? Prije toga sam laserom namjestio senzor da reflektira zraku u istu točku prilikom rotiranja pa i tu mogu zaključiti da mi je senzor ipak bio dobro podešen. Teleskop je SW Evostar 72 ED i uz njega koristim Stella Mira FF. Što dalje da radim? Kako da provjerim di je problem? Fokuser mi drži dobro pa mislim da nije do njega, ali našao sam ovdje na forumu link s objašnjenjem kako ga pravilno podesiti pa ću pokušati i to. Leće mi izgledaju dovoljno stegnuto, možda da pokušam malo otpustiti? Koje su mi dalje opcije? Pomagajte ljudi, izludit će me ovo.   *jok*
Sky-Watcher Evostar 72 ED
Sky-Watcher HEQ 5
Canon 60D modificirani
Deepskydad AF3
ZWO 120MM Mini
Artesky UltraGuide 60/240
Optolong CLS filter
Astronomik H-Alpha 12 nm filter

OuttaControlCRO

Ako je tako, field flattner 99% imam i ja tog u ovl verziji, uzas.

Probaj bez njega vidit jesu li jednako krivi rubovi
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

🡱 🡳