DeepSkyStacker - tragovi satelita/pattern?

Autor Leviner, 03.06.2023. u 11:50:33 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Leviner

Koristim 5.1.0 verziju DSS i naišao sam na problem za koji još nisam našao rješenje.
Radi se o tome da kod stakiranja ili imam tragove satelita ili imam nekakav pattern, a nikako riješiti oboje.

Kad stavim postavku "per channel background calibration" onda nema tragova satelita, ali imam nekakav pattern.

kad stavim "no background calibration" onda imam tragove.

Kappa-sigma makne neke tragove satelita, ali ne sve.

Je li imao netko sličan slučaj i našao rješenje osim maknuti frameove s tragovima?

Za kalibraciju korišteni dark, dark flat, flat - ne vidim taj pattern na masterima kalibracijskih frameova.

*jok*
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Acheron

Ovo kao da nusprodukt očitavanja sa senzora. Imaš bias frameove?

Leviner

Nisam stavljao bias frame u kalibraciju jer imam dark flatove, a navodno ne treba i jedno i drugo.
 *zbunjeni*

Astrobobo

Ne znamo čime je fotkano, je li kamera hlađena, jesu li darkovi snimani na istoj temperaturi...
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Astro Lux

Probaj median kappa sigma i bez tog per channel, po meni DBE je puno bolji poslije raditi nego ovak da DSS radi nekakav njegov algoritam.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100, SW Evostar 80ED
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Leviner

Citat: Astrobobo  u 03.06.2023. u 15:09:26 satiNe znamo čime je fotkano, je li kamera hlađena, jesu li darkovi snimani na istoj temperaturi...

ASI533mm, darkovi snimani na -10 kao i light

Jedino flat dark i flat nisam snimao na -10. Trebao sam?

Citat: Astro Lux  u 03.06.2023. u 15:39:11 satiProbaj median kappa sigma i bez tog per channel, po meni DBE je puno bolji poslije raditi nego ovak da DSS radi nekakav njegov algoritam.

Probao sam median kappa sigma ali nije pomoglo. Kada je bez "per channel" opcije, onda opet imam trailove satelita.

Astrobobo

Flatove ne treba snimati isto kao light. Flat bi trebao imati bar 2-3 sekunde ekspozicije.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Leviner

Citat: Astrobobo  u 03.06.2023. u 15:52:59 satiFlatove ne treba snimati isto kao light. Flat bi trebao imati bar 2-3 sekunde ekspozicije.
[/suite]

Flatove sam prvo radio 1s ali je bio problem da sam imao pre kalibrirani sliku(kao vinjetiranje, ali su kutevi bili presvjetli, sredina slike tamna) Nakon toga sam malo guglao i našao youtube video Adama Blocka gdje baš o tome primjeru priča i da bi flatovi trebali biti duži. Taj problem sam riješio, ali mi se pojavio ovaj pattern ili trailovi ako maknem opciju "per channel" u DSS. Probao sam stakirati i PI i također imam trailove ali nema ovog patterna.
Kako je acheron napisao, vjerojatno je to pattern senzora, a to bi u pravilo dark flat trebao iskalibrirati?

Štefek

Darkovi bi morali biti identični lighovima ekspozicijom i temperaturom . Flatovi bi trebali biti dugi (2-4s) bez filtera a 5-8s za narrowband filtere. Važno je da svi korekcijski framevi imaju isti gain i offset kao i lightovi. Isključi Cosmetic correction ako je uključeno u DSSu. Kako izgleda bez ičega (samo light)?. Ja npr. darkve ne snimam uopće, a (sramim se), flatove ne uvijek.
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Leviner

Citat: Štefek  u 03.06.2023. u 16:18:31 satiDarkovi bi morali biti identični lighovima ekspozicijom i temperaturom . Flatovi bi trebali biti dugi (2-4s) bez filtera a 5-8s za narrowband filtere. Važno je da svi korekcijski framevi imaju isti gain i offset kao i lightovi. Isključi Cosmetic correction ako je uključeno u DSSu. Kako izgleda bez ičega (samo light)?. Ja npr. darkve ne snimam uopće, a (sramim se), flatove ne uvijek.

Dark/light su sve ista temp, gain , offset, vrijeme.
Flat/flat dark su 4s.

Cosmetic correction isključeno.

do sad nisam ni ja snimao ni darkove ni flatove, ali ima dosta prašine pa je muka poslije obrađivati i ne izgleda lijepo(ne volim krafne *zubo* ). instalirao sam u zvjezdarnicu flat panel da probam to riješiti i sad sam naišao na ovaj problem.

Ispod slika integracije u PI - vidi se na rejection da je pokušao maknuti trailove ali nije do kraja, tj. ostala su 2 crna i 2 bijela traila  *šok*
Kad stakiram bez flatova/darkova/dark flatova onda nema trailova, patterna  - slika u prilogu stack samo lightova.

stavio sam stratchane slike master flat,dark flat, dark - možda netko uoči problem, osim da imam problem s tiltom ili s kolimacijom opet  *zbunjeni*

stavio sam i slike 2 stacka:

1. dark_darkflat_flat_booststretch - sadrži light/dark/dark flat/flat
2. flat_darkflat_booststretch - sadrži light/flat/dark flat

možda netko uoči problematiku u svim ovim silnim slikama...

počeli su me živcirati ovi sateliti jer moram odbaciti prosječno po slikanju 10-20% frameova pa se nadam da ću ja ili netko od vas skužiti kak to riješiti...

Zeleni_Zub

Kao da se i na master flatu i na darku primjeti taj pattern...

Mozda usb kabal ili usb port pravi probleme?

Ja sam sa tragovima satelita imao problema jedino sa manjim brojem ekspozicija, tu bi ti rijesenje bilo snimati vise kracih subova, na znam koliko duge subove sad snimas?

Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Neven

Idemo redom.

1. Nikako ne izbacivati frejmove koji sadrže tragove satelite jer izbacujemo kvalitetan SNR ukoliko je ostatak fotke dobar.

2. Ovo je klasični problem što su tragovi satelita dosta tamni ali dovoljno sjajni da zbog postavki algoritam (pogotovo ako je srednja vrijednost kalkulirana kao 'mean' ili ti 'average') ne prepoznaje odstupanje pa te piksele ne izbacuje ili djelomično izbacuje jer je na samoj liniji da prepozna nešto ali ne sve. Stvar je samo u podešavanju algoritma da prepozanje sve te tragove ali ne uništi ono što je bitno.

3. DSS je limitiran na Sigma Clipping algoritam za izbacivanje 'izopćenih' piksela.

Ono što bi jedino mogao probati u DSS-u je rabiti 'Median Kappa-Sigma clipping' ali sniziti vrijednost kappe na 1.80 ili 1.50 tako da finalni izračun odstupanja bude uži te da izbaci višak od tragova. Ovdje je problem što koristi isti broj za kalkulacije za low i high sigmu što po meni ne valja. U ovom slučaju moraš pronaći vrijednost koja izbacuje tragove ali ne izbacuje zvijezde ili nešto što je dio svemira.

4. Vidim da imaš Pixinisght pa definitivno savjetujem da se prebaciš na njega, barem za integraciju. PI sadrži nešto jače algoritme od klasičnog Sigma Clipping-a.

Winsorized Sigma Clipping: Slično kao Sigma Clipping ali sa malo drugačijom strategijom otrkivanja piksela koji ne pripadaju 'stacku'. Opet, moguće je da se tragovi vide pa se treba igrati sa 'Sigma high' opcijom te ju smanjiti na manji broj tipa na 2.500

Linear Fit Clipping: Nešto bolji algoritam od Sigme ako data set sadrži više od 15 frejmova, vidim da ih imaš 29 pa se može probati. Također može se smanjiti vrijednost 'linear fit high' na 3.500 ukoliko bude potrebno.

Generalized Extreme Studentized Deviate (ESD): Ovo je najnoviji algoritam koji je ubačen u PI i po Adam-u Block-u najbolji do sada. Kako ovaj algoritam radi na totalno drugačijem principu nego ostali moje shvaćanje još nije doseglo potpuno razumjevanje istog pa neću ulazit u to da shvaćam što radi u pozadini. Jedino što znam da od kada sam ga počeo koristiti da su svi problemi, koje sam znao imati sa Sigmom i Winsorized Sigmom, nestali.

5. Ako ništa od toga ne djeluje, postoji još jedna ekstremna metoda koja se može primjeniti, a to je da se na svakoj od fotki sa tragom satelita napravi vrijednost ravna 0. Što znači da se svaki trag prije integracije može unutar PI-a 'prefarbati' clone tool-om u crnu boju, samo taj mali trag se farba u crno i ubacuje u folder za integraciju. Na taj način, pošto je vrijednost 0 svaki algoritam izbacuje taj trag kao višak a pritom ostavlja ostatak.

Što se tiče pattern-e ono što DSS radi je da izjednačava pozadinu svih frejmova prema referetnom frejmu. U opcijama imaš samo 'Rational' i 'Linear' metodu pa nisam ni sam siguran što proizvodi taj efekt.

Moja sugestija je da probaš ovo gore pa se javiš s rezultatima. U najgorem slučaju ćeš mi postaviti podatke negdje na server.

Leviner

Našao sam polovično rješenje.
Stavio sam dark flat u bias tab i smanjio sigma high na 1.8 uz windsorised sigma clipping.
Do sad sam stavljao dark flat u dark tab.
U prilogu slika razlike sa sigma high clipping 1.8 i 2.5 - vidi se razlika kako su praktički nestali trailovi kraj galaksije.

ALI, sad ima puno više šuma nego recimo na samo light stacku - druga slika.

Moram napraviti bias frameove pa probati opet.

Link s frameovima:

https://drive.google.com/drive/folders/1-BSjfoRper87uRYib5Hajmc1ELRVTRgQ?usp=sharing

Negdje griješim, a nemogu skužiti gdje.

Neven

Citat: Leviner  u 04.06.2023. u 13:53:01 satiStavio sam dark flat u bias tab i smanjio sigma high na 1.8 uz windsorised sigma clipping.
Do sad sam stavljao dark flat u dark tab.
U prilogu slika razlike sa sigma high clipping 1.8 i 2.5 - vidi se razlika kako su praktički nestali trailovi kraj galaksije.

1.8 je preagresivno. Prvo probaj 2.4 pa 2.3 dok ne vidiš više trailove. Također probaj ostala 2 algoritma; Linear Fit i ESD bez da diraš postavke prvo.

Još jedna stvar. Zašto su Luminance frejmovi u 16-bitnom TIF formatu??

Leviner

Probao sam smanjivati postepeno i na 1.8 su nestali trailovi.

Probam kasnije danas i ostala 2 algoritma.

U tiff 16 bit su jer mi je takva opcija u NINA uključena.

Prebacujem na fits...
 *he*

🡱 🡳