NoiseXTerminator vs Camera Raw filter

Autor Astro_fun_times, 11.12.2023. u 17:42:10 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astro_fun_times

Caos, skinuo sam probne verzije Pixinsight-a i RC plugginova.
Medju njima je i NoiseXTerminator koji se moze koristiti i u Photoshop-u.

E sad, moje pitanje je, kakva je razlika izmedju NoiseXTerminator-a i Luminance slidera u Camera Raw filteru?
Luminance podesavanje kada se stavi na 90 a detalji na 15 (kao sto je default podesavanje za NoiseXTerminator u Pixinsight-u) radi slican ili apsolutno isti posao samo za dzabaka.

Voleo bih kada bi jos ljudi to testiralo da uporedimo da se rezultat razlikuje puno ili je to ista stvar samo sa drugim imenom i naplacena 60 dolara🤣
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR cut; Askar D2

Neven

Citat: Magelan118  u 11.12.2023. u 17:42:10 satiCaos, skinuo sam probne verzije Pixinsight-a i RC plugginova.
Medju njima je i NoiseXTerminator koji se moze koristiti i u Photoshop-u.

E sad, moje pitanje je, kakva je razlika izmedju NoiseXTerminator-a i Luminance slidera u Camera Raw filteru?
Luminance podesavanje kada se stavi na 90 a detalji na 15 (kao sto je default podesavanje za NoiseXTerminator u Pixinsight-u) radi slican ili apsolutno isti posao samo za dzabaka.

Voleo bih kada bi jos ljudi to testiralo da uporedimo da se rezultat razlikuje puno ili je to ista stvar samo sa drugim imenom i naplacena 60 dolara🤣

Mogao si i stavit primjere ovdje ako već tražiš usporedbu.

1. Pretpostavit ću da 'dzabaka' znači besplatno? Sad nisam siguran na koji besplatni princip ti misliš kada si spomenuo dva koja se plaćaju.

Da bi imali pristup Adobe Camera Raw-u moramo platiti Photoshop licencu i to na mjesečnoj bazi što znači da ju nikad ne posjedujemo dok NoiseXTerminator ima jednokratnu uplatu i u tvojem je posjedu zauvijek tako da rađe biram NoiseX.

Ako već želiš besplatni software za skidanje šuma onda provjeri ove linkove:
https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3622.0
https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3943.0

2. Ovdje se radi o dva različita principa čišćenja šuma. Jedan je klasičan (Adobe nažalsot ne odaje koji točno algoritam koristi) luminance NR koji koristi lum masku kako bi u tamnijim tonovima otklonio šum putem navjerojatnije 'spatial filtering' algoritma koji se koristi za analizu samog šuma te razlikovanja istog od signala. U tome radi dobar posao kada se radi o slabom šumu i kada se radi o klasičnim fotografijma. Za fotografije svemira nebi savjetovao isti.

NoiseXterminator je plugin koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi umanjio šum na astro fotgorafiji. Naučen je isključivo na fotkama svemira ali i na simulaciji samoga šuma koji možemo umjetno kreirati. Iz tog razloga je možda i najlakši za istrenirati. Kao takav je najidealnije plaćeno rješenje za skidanje šuma sa astro fotki, alternative na spomenutim linkovima su također odlične.

Usporedba dolje: Orginal - ACR na 100% plus 50% color noise - NoiseXt na 70%.

Leviner

@Neven - zvijezde su ti jajaste  *zubo*

Isprobao sam većinu tih alata i ništa nije usporedivo s NXT. Jednostavno je dobar.

T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Neven

Astro_fun_times

Evo sad sam uporedjivao, bolje radi NoiseX ali noise reduction u camera raw filter moze slican posao da uradi.
Naravno djavo je u detaljima pa nekome to nije dovoljno.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR cut; Askar D2

🡱 🡳