Savjet oko optike 100€

Autor Tonci, 22.08.2024. u 08:13:00 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tonci

Pozdrav,
Evo našao sam u džepu višak novaca (100€) pa sam se domislio kupiti neku optiku za lagodno promatranje  *zubko*
Više mi je bila ideja nešto što može stati u ruksak i ponijeti se na neki put ili izlet bez puno razmišljanja...

Prva ideja mi je naravno bila kupiti neki ok dalekozor (npr 8x50 - 10x50), no nakon dužeg češljanja po shopovima, čini mi se da su im cijene ipak malo više od toga za neki dobar...
Druga ideja mi je bila kupiti monokular, s obzirom da ionako slabo vidim na jedno oko, logika je bila - ista optika za duplo manje novaca), no koliko vidim, neki dobri (50+) su isto jako skupi.
Onda mi je oko zapelo za Bresser 76/350 ( Telescope N 76/350 Solarix AZ ).

Sad, jasno mi je da gubim malo na mobilnosti s tim, ali s druge strane čini mi se puno bolji izbor. Benefit ovog teleskopa je i da imam već dobre okulare od drugog teleskopa, a imam i astrokameru, pa mogu probati nešto i uslikati (npr. Orion), što bi bilo dosta teže s dalekozorom.

Molio bih vas za mišljenja ili ako netko slučajno ima iskustva s takvim mini-teleskopima. Je li ipak bolje uzeti dalekozor?

Acheron

Ta montaža izgleda toliko slabašno da ćeš nakon bilo kakve interakcije se teleskopom čekati par sekundi da se slika smiri.
Okulari su pak ispod svakog standarda za takav tip teleskopa.

U kratko, bacanje novaca.

Za taj budžet najbolja opcija je 8x45 Lacerta za 110€
https://teleskopcentar.hr/proizvod/lacerta-explorer/

zac

Da, puno bolje. Lacerta je ok, ja imam 10x50 i stvarno sam zadovoljan. 8x45 je mrvu manji, i zbog manjeg povećanja lakše se opaža iz ruke...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Tonci

Pretpostavljam da postoji adapter za stalak za Lacerta 8x45 dvogled?
Volio bih imati i opciju da ga ne moram nositi u ruci

Acheron

Ima, ali promatranje sa stalka dvogledom je izrazito neudobno za sve iznad 20-30° od horizonta. Moraš lomiti vrat da bi išta vidio.
Najbolje je leći na pod / sjesti u ležaljku i zujati po nebu.

zac

ležaljka, stalak pokraj nje, onda ide super. Ali sa 8x45 može i iz ruke, ležaljka je ključ spasa za vrat i co.
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳