Babin pokus

Autor zvjezdolovac, 10.05.2024. u 21:22:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvjezdolovac

Nisam znao u koju temu stavit, pa evo tu.

Otkako mi se kćer rodila nismo ni žena ni ja primirisali teleskopu (iako koliko spava moglo bi se cijenu noć kroz njega gledat *zubko* ). Al eto, teleskop držimo na selu (cca 30km od nas) pa ne možemo ni da hoćemo.

Danas tokom dana mi padne na pamet da uperim jednu od Xiaomievih security kamera u nebo. Kad prijeđe na "noćni vid" pokrene se mali mehanizam koji ukloni IR-cut filter. (Sad dolazi objašnjenje naslova) Zovnem ja tako babu (koja je na selu) da imam istraživački rad za nju :-) na što me je prvo poslala na jedno lijepo mjesto jer joj ne mogu sutra doći pokosit travu, a mogu se zezat ovim glupostima al je na kraju pristala.

Stavila je kameru s vanjske strane prozora, sad se samo nadam da neće bit previše oblaka, pa da ću oko 22h imat snimku ISS preleta.

Naravno ne očekujem previše od snimke jer je 24fps snimka (i ne može se kontrolirat shutter), a i sigurno će se svaka buba na snimci vidjet zbog IR ledica.

Eto koje mi lude ideje padaju na pamet jer nemam vremena otić do teleskopa  *zubko*.

Ponavljam neće bit ništa posebnog  *zubko*

Zasada to izgleda ovako:
Teleskopi: Omegon 304/1500 Dob | Orion Mak 127/1540
Montaže: StarSeeker IV AZ SynScan-GoTo | SkyWatcher StarAdventurer 2i
Kamere: Canon EOS 500D | Omegon veLOX 178 C Color

zvjezdolovac

Ovo mi je palo na pamet jer se zadnjih mjesec dana razmišljam uzet Raspberry Pi, jednu kamericu za njega i još par sitnica pa sklepat All Sky kameru i stavit je fiksno na krov. Jedino što razmišljam je kako riješit transfer snimki, dovukli smo nedavno net na selo, pa gledam nać besplatan ili zakupit neki FTP server.

zvjezdolovac

Ne mogu ovdje učitat video, al evo rezultat na google driveu

Danijel

Bravo za babu, obavila je sjajan posao. *hopla*  *tu*  *da*  *zubko*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Šegi

:-)
Pokusi ovakve vrste doveli su do globalne meteorske mreže, https://globalmeteornetwork.org/
Pregledaj video, vjerojatno ćeš pored ISS-a i moguće aurore (ako ti je kamera gledala prema sjeveru) pronać i pokoji meteor  *da*

zvjezdolovac

Gledala je prema jugu  :-(, al ako uspijem sklepat RasPi i stavit ga na krov mogao bi hvatat cijelo nebo  :-)

Šegi

Pogledaj malo detaljnjije stranice GMN, imaš gotovo rješenje za snimanje, detekciju, astrometriju, sve preko RPi.

zvjezdolovac

Citat: Šegi  u 12.05.2024. u 21:49:56 satiPogledaj malo detaljnjije stranice GMN, imaš gotovo rješenje za snimanje, detekciju, astrometriju, sve preko RPi.

Pogleda već sve *zubko* sad samo naručit kamericu

🡱 🡳