Usjeveravanje putem kompasa

Autor Strumf, 02.09.2024. u 22:47:53 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: Strumf  u 05.09.2024. u 23:22:48 satiBojane, imao si pravo!..

...ustedio 30-45 minuta namjestanja na kompase i trazenje zvjezda (pogotovo po oblacnom vremenu kad se ne vide)...

Eh.. da citas moje postove u tvojim vlastitim temama, to si mogao vec davno raditi  ;-)
https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=3896.msg45830#msg45830, #28

Ali, nikad nije kasno  ;-)...
amater

Strumf

Citat: Leviner  u 03.09.2024. u 10:16:07 satiFysetc nema RTC, trebas ga posebno kupiti. Npr DS3231, ja toga koristim na svim Onstepima koje sam radio.
Evo stigao mi je DS3231! (i to iz RH!) *hopla*

EDIT:
Citat: Leviner  u 03.09.2024. u 12:04:04 satii ta zelena zica ti mora biti spojena ako hoces koristiti ds3231 koji ces spojiti na fysetc e4.
Sad sam tek skuzio da je to ova zica na pocetku koju i imam ukljucenu cijelo vrijrme 🤣 Nista novo. Samo su zumirali interface da se bolje vidi.

Moram li koristit limiter voltaze?
Moram li kad sve spojim nesto podesit u OnStepu?
Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

Moras promijenit cinfig.h kako slijedi dolje:

// TIME AND LOCATION ---------------------------------------------- see https://onstep.groups.io/g/main/wiki/Configuration_Mount#TLS
#define TIME_LOCATION_SOURCE  DS3231 //    OFF, DS3231 (I2C,) SD3031 (I2C,) TEENSY (T3.2 etc,) GPS, or NTP source.       Option
                                          //         Provides Date/Time, and if available, PPS & Lat/Long also.
#define TIME_LOCATION_PPS_SENSE       HIGH //    OFF, HIGH senses PPS (pulse per second,) signal rising edge, or use LOW for   Option
                                          //         falling edge, or use BOTH for rising and falling edges.
                                          //         Better tracking accuracy especially for Mega2560's w/ceramic resonator.

I jos nesto: trebas i litijevu bateriju, ali onu koja se puni ("rechargeable" ). Problem moze nastati ako stavis obicnu CR3032, moze se napuhnuti nakon nekog vremena i/ili iscuriti, sto nije dobro.
Ja sam umjesto baterije stavio SuperCap (1F), taj se napuni za sat-dva i drzi napon (i vrijeme) mekoliko mjeseci.

Sad ti jos samo trebaju enkoderi.. Iz "Home" pozicije (ili nakon "Sync" na poznati objekt) naciljas na novi objekat i gledas.. a teleskop prati..

https://www.iceinspace.com.au/forum/showthread.php?t=12171&highlight=bartels
(Nije vise Bartels nego OnStepX, ali enkoderi su ostali isti..).
amater

Strumf

Thanks. Ok. Ajmo step by step.

Rekao sam negdje prije da sam sada na Chad's uploader verziji. Tj. nemam mogucnost detaljnih podesavanja config.h, osim onih glavnih postavki preko OnStep smart web sucelja.

Imam doma raznovrsnih baterija, i mnoge od njih se napuhnu i iscure od srarosti,ili bolje,sto sam skuzio, kad ju ostavis u aparatu. Ako ju izvadim nakon koristenja mislim da bi trebalo bit sve ok.

Zasto sad enkoderi? 😳 Zar to ne radi dobro bez toga?

Leviner

Ne kuzim ni ja zbog cega bi vili potrebni enkoderibza funkcionalnost svega ovoga. Smatram da je RTC sam dovoljan za dosta precizan goto bez enkodera, naravno ovisi i o mehanickom dijelu kolko je dobro odraden. 9 star allign i mislim da bi trebalo funkcionirati vise nego dobro. Ako nece, ja bi opet preracunao prijenosne omjere i atavio u spread sheet excel tabelu. Mozda si negdje pogrijesio u proracunima ako ne funkcionira ispravno.
T: SW 130 PDS, SW ESPRIT 120
M: SW EQ6 Onstep, belt mod
K: Canon 1100D modificiran, ASI ZWO 290MC, ASI533MM

Citat: Leviner  u 11.09.2024. u 19:43:54 satiNe kuzim ni ja zbog cega bi vili potrebni enkoderibza funkcionalnost svega ovoga...

Enkoderi su tu zbog komoditeta. Narocito za star-party, ne moras prtljati po mobu po mraku (trazenje objekata pa sync.. osobito ako je GoTo spor, kao u mijem slucaju).
amater

Leviner

Citat: Bojan (Mount Pleasant Observatory)  u 11.09.2024. u 22:42:49 satiEnkoderi su tu zbog komoditeta. Narocito za star-party, ne moras prtljati po mobu po mraku (trazenje objekata pa sync.. osobito ako je GoTo spor, kao u mijem slucaju).

To da, ali za cistu funkcionalnost mu ne trebaju enkoderi.

*tu*

Strumf

Citat: Jasko  u 12.09.2024. u 08:18:40 satiPoštovani, molio bih još jedan savjet.  Koji je od navedenih teleskopa bolji za astrofotografiju, ali i za posmatranje neba. 

1.) SkyWatcher Quattro-8S (200/800) Newtonian reflektor sa dvobrzinskim fokusom

https://tavcso.hu/en/product/SWN2008i

na HEQ5 Pro nosaču, ili

2.) SkyWatcher Explorer-250PDS (250/1200) Newtonov reflektor na NEQ-6  PRO nosaču

https://tavcso.hu/en/product/SWN2501eq6pro.

Više mi se sviđa ovaj drugi teleskop, ali bojim se da je prevelik i težak za nošenje.  Ako su razlike zanemarljive, onda bi meni najbolje odgovarao prvi.

Hvala
Pozdrav.
Molim vas da kreirate novi topic,jer ovdje trenutno vodimo raspravu specificno za ovaj teleskop.

Hvala. :-)

hrast

Citat: Strumf  u 12.09.2024. u 08:34:53 satiPozdrav.
Molim vas da kreirate novi topic,jer ovdje trenutno vodimo raspravu specificno za ovaj teleskop.

Hvala. :-)

Kako specifično za taj teleskop ako imaš dva teleskopa?  *zubo*
Za astrofotografiju su obije montaže na knap. Tj. zahtijevaju gotovo idealne uvijete za snimanje.
200mm bi stavio na EQ6.
Newton na EQ montaži zna biti zeznut za vizualu. Okular se često nađe previsoko ili moraš čučati pogrbljeno ispod teleskopa.

Strumf

Citat: hrast  u 12.09.2024. u 09:01:35 satiKako specifično za taj teleskop ako imaš dva teleskopa?  *zubo*
@Hrast. Ne znam odakle ti ta informacija. Imam jedan teleskop. :)

hrast

Citat: Strumf  u 12.09.2024. u 09:37:33 sati@Hrast. Ne znam odakle ti ta informacija. Imam jedan teleskop. :)

Pogrešno sam interpretirao citat u tvom postu.

Strumf

Citat: Bojan (Mount Pleasant Observatory)  u 11.09.2024. u 22:42:49 satiEnkoderi su tu zbog komoditeta. Narocito za star-party, ne moras prtljati po mobu po mraku (trazenje objekata pa sync.. osobito ako je GoTo spor, kao u mijem slucaju).

Posto se prvi put susrecem s nazivom enkoder, to bi bili uredaji koji prenose impulse,tj. el. signal. Pa zasto onda postoje precizni motori koje smo ugradili. Zar oni ne mogu obavljat tu funkciju i prenosit podatke preko te 4 zice, nego treba vanjski uredaj za to?

Leviner

Te 4 zice koristi motor za okretanje. Nemas feedback koliko se nesto okrenulo, tu dolaze u igru enkoderi koji daju kontroleru tocnu informaciju fizickog pomaka.

Strumf

Da li moram koristiti regulator voltaze na 3.3v?

Pise da RTC radi od 3.3 do 5v.

Ovdje nesto na slici pise da se mora koristit regulator.

Leviner

Ne trebas. Rtc radi na 5v, a neki I2C uredaja koje spajas mogu raditi na 3,3v. Ako ces spajati BME280 vremenski modul, onda mozda treba, ali ima i 5v verzija

🡱 🡳