Plijesan u dalekozoru

Autor Ivinka, 21.10.2024. u 15:46:57 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivinka

Uselila mi se plijesan u dalekozor! :-(
Prije cca dva mjeseca je nije bilo, sada je u obje cijevi. Dalekozor čuvam kao što sam i godinama prije pa se sada brinem da ih ne počnem uzgajati i u okularima za teleskop. *vjesi*
Dalekozor je TS 10x50LE, nije punjen inertnim plinom. Očito nije ni hermetički zatvoren (ili su brtvila popustila). Star je preko 15 godina.

U obje su cijevi. U jednoj su tri nitasto-paučinaste kolonije uz objektiv, u drugoj puno dublje, blizu prizme.

Što treba od alata, da li je unutra optika zaljepljena i najvažnije - da li se to može vratiti u početno stanje. Koliko je rizično kopati po njemu i rastavljati ga?

Ima možda u krugu Ka-Zg-Bj-Vž servis?

Drugo - što mogu napraviti da mi se to više ne dogodi? Prostor u kojem čuvam optiku je soba/spremište sa
15-20 °C i 40-65% vlage.

EDIT: popravljeni linkovi na fotke, hvala Astrobobo!

Astrobobo

Oprosti što na tvojoj objavi gnjavim s glupostima, ali kad stavljaš fotke na imgBB, ispod fotke imaš linkove koje kopiraš za korištenje na forumu, piše "BBCode". To onda pejstaš u poruku i odmah se vidi slikica. Npr. kopirao sam ovaj kod (piše "thumbnail image (linked)":

[url=https://ibb.co/hfwbymB][img]https://i.ibb.co/hfwbymB/IMG-20241021-143437.jpg[/img][/url]
I onda to izgleda ovako:

Tako odmah imaš vidljivu fotku u objavi. Ovako kad staviš tag "code" onaj tko čita mora taj kod odabrati, kopirati i pejstati u novom prozoru da bi vidio fotku. A mnogima se to ne da i tako smanjuješ vidljivost fotografija, a time i mogućnost da će netko odgovoriti.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Izlozi dalekozor suncu, lece. UV svijetlo ubija plijesan, tj. gljivice u tvom slucaju.

Ivinka

Citat: Acheron  u 21.10.2024. u 17:53:53 satiIzlozi dalekozor suncu, lece. UV svijetlo ubija plijesan, tj. gljivice u tvom slucaju.

Sviđa mi se ta neinvazivna metoda. Sunce će zaustaviti rast i ubiti ih. Što sa naslagama koje već postoje?

Kako ti čuvaš svoju optiku, okulare i ostalo?

Acheron

dvaput godišnje ih opržim suncem, ostavim cijelo podne da prži po lećama, idealno ljeti kada je UV indeks visok

Jed2i

Izlaganje uv zrakama neće riješit ovaj problem, treba ga rastavit i očistit
Na jednom mom objektivu je coating stradao od gljivica tako da to treba što prije počistit

zac

Hmm, UV bi trebale ubit gljivice, ali pitanej ej kaj bu ostalo. Ak ni puo, ja ne bi diral, ako je, onda treba nježno otvorit i štapićem za uši ili sl nježno poskidat kaj se da. Kak je netko lijepo rekel, gljivice znaju pojest AR sloj pa i staklo ipsod njega. Ak je tak, nema pomoći, očistit kaj ide i tak ostavit. Ne bu se vidlo u slici...

Ne znam ovaj model dvogleda, ali da, najjeftiniji imaju hrpu ljepljenih dijelova, uključujući i prizme. Svakako paziti da se prizme ne diraju prejako, jer ako ljepilo popusti, ode kolimacija....
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

denis0007dl

Citat: Ivinka  u 21.10.2024. u 15:46:57 satiUselila mi se plijesan u dalekozor! :-(
Prije cca dva mjeseca je nije bilo, sada je u obje cijevi. Dalekozor čuvam kao što sam i godinama prije pa se sada brinem da ih ne počnem uzgajati i u okularima za teleskop. *vjesi*
Dalekozor je TS 10x50LE, nije punjen inertnim plinom. Očito nije ni hermetički zatvoren (ili su brtvila popustila). Star je preko 15 godina.

U obje su cijevi. U jednoj su tri nitasto-paučinaste kolonije uz objektiv, u drugoj puno dublje, blizu prizme.

Što treba od alata, da li je unutra optika zaljepljena i najvažnije - da li se to može vratiti u početno stanje. Koliko je rizično kopati po njemu i rastavljati ga?

Ima možda u krugu Ka-Zg-Bj-Vž servis?

Drugo - što mogu napraviti da mi se to više ne dogodi? Prostor u kojem čuvam optiku je soba/spremište sa
15-20 °C i 40-65% vlage.

EDIT: popravljeni linkovi na fotke, hvala Astrobobo!

Nikakvo izlaganje UV svijetlu neće riješiti tvoj problem (dapače, probaj pa vidi rezultat).

Niti postoji neki servis kod nas za takvo nešto, a i da postoji, vrlo vjerojatno će ti naplatili cca isti iznos (ako ne i veći), koliko košta novi TS 10x50LE dvogled.

Kod tebe nije zahvaćen samo objektiv, već se mora i prizma vadit, a onda kasnije i mukotrpna kolimacija....

Ako ti ne smeta bino kakav je, koristi ga, ako smeta, kupi novi, ili se igraj sa makivanjem gljivica.

Nažalost je tako...

LP,
Denis

denis0007dl

P.s. ako želiš, pošalji dvogled meni, a ja vidim šta se da napravit (počistim i kolimiram koliko je moguće).

Moj servis FREE, ti samo snosiš trošak shippinga.

Viber/Whatsapp/tel/sms: 0953655744

Denis

zac

Bravo Denis, ko što rekoh, ako ideš otvarat probaj ne micat prizme. Možda se većina može maknut bez toga, kolimacija bez potrebnog pribora (tzv. autokolimator, velika i skupa sprava) je mukotrpna... a ako su gljivice već ostavile trag na staklu, i tako nema pomoći...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳