Promatranje iz Virovitice

Autor Teofil, 29.07.2020. u 09:11:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tome

Čitao sam nešto o tom projektu, zvuči mi nevjerojatno.
Kamera je ogromna, i količina podataka svake noći zapanjujuća.
Ovo sve ne bi bilo moguće uopće obraditi bez novih algoritama, AI i sličnih čarolija modernog doba.

Stiže nam zlatno doba astronomije. Još kad završe one ELT i ostala 2 golema teleskopa.

Vjerujem da je druženje i predavanje bilo uživanje.
 *tu*
Tecnosky 200 F4, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Teofil

Potpuna pomrčina Sunca, koja će sutra 8. travnja biti vidljiva iz Meksika, SAD-a i Kanade, pripada Sarosu 139 - seriji pomrčina Sunca od 17. svibnja 1501. do 3. srpnja 2763.
https://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEsaros/SEsaros139.html

Prije 18 godina 11 dana i 8 sati prethodna pomrčina Sarosa 139 bila je 29. ožujka 2006., a iz naših krajeva vidjela se kao djelomična.
https://eclipse.gsfc.nasa.gov/5MCSEmap/2001-2100/2006-03-29.gif

U Virovitici smo početak pomrčine gledali kroz oblake.
Djelomična pomrčina Sunca by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Teofil

U Virovitici smo obilježili 225. obljetnicu posjeta astronoma Mirka Danijela Bogdanića rodnomu gradu.

https://www.icv.hr/2024/05/bogdaniceva-zvjezdana-noc-viroviticani-teleskopima-promatrali-mjesec-dvojne-zvijezde-zvjezdane-skupove-i-galaktike/
sl 2 by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

sl 3 by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

sl 6 by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Sandrino Požežanac nedavni posjet Svemirskom centru u Houstonu iskoristio je za izradu jedinstvenog suvenira od čađi motora rakete Falcon-9 V1.2 koja se uspješno vratila iz svemira. I ovim putem zahvaljujem Sandrinu na kreativnom poklonu!  *gj*  *šešir*

sl 8 b by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Danijel je bio na proslavi rođendana.

Teofil

Jeste li ikad održali javno promatranje nebeskih objekata posve neplanirano i bez teleskopa?

Sinoć sam (kao i dan ranije) izašao iz dvorišta da bih provjerio mogu li između oblaka uhvatiti komet za rep. S fotostalkom u ruci i DSLR Nikonom D5200 (objektiv Nikon 70/210mm) pješačio sam 2-3 minute do mosta preko potoka Ođenica. Uz nogostup prije novog drvenog mosta za pješake postavio sam fotostalak, pritegnuo DSLR i usmjerio objektiv prema zapadu-jugozapadu iznad oblaka.

Vlasnica kuće uz potok kroz prozor me pitala što se događa. Kad je čula da pokušavam snimiti komet došla je na zaslonu fotića pogledati snimku kometa.

Tako je sve počelo. Po onoj "veća hrpa nek' se trpa" zaustavljali su se pješaci svih uzrasta i usput bacili pogled na komet na zaslonu DSLR-a. Naravno, ljudima sam objašnjavao što su kometi i zašto fotoaparatom vidimo sliku kometa sa zvijezdama kad na muljavom nebu obasjanom mjesečinom običnim okom ne vidimo ništa. Oblaci su ubrzo prekinuli ovo neplanirano javno promatranje kometa podržano elektronikom. :-)
U prilogu je slika koju su prolaznici vidjeli na zaslonu DSLR-a:

Komet - VT 15 10 2024 by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Danijel

Ma super ti je ispalo. Ja sam danas snimao ali dvogledom 8x56 se jedva nazirao, a na fotkama sam ga morao tražiti i tako je slabašan da mi se nije uopće isplatilo pokušavati nešto izvući. Oblaci su uništili svaku mogućnost da ga kvalitetno snimim. :-(

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Teofil

Do kraja listopada bit će pokoja vedra večer bez mjesečine i snimit ćeš ti izvrsne fotke.  *da*

bcesarec

Citat: Teofil  u 17.10.2024. u 21:08:13 satiDo kraja listopada bit će pokoja vedra večer bez mjesečine i snimit ćeš ti izvrsne fotke.  *da*
Do kraja listopada će već biti dosta taman pa će i rep biti puno manje vidljiv. Nemam baš neki dobra predosjećaj po pitanju vremena.

Teofil

Citat: bcesarec  u 18.10.2024. u 20:03:20 satiDo kraja listopada će već biti dosta taman pa će i rep biti puno manje vidljiv. Nemam baš neki dobra predosjećaj po pitanju vremena.
Prije nekoliko mjeseci relevantni svjetski astronomski mediji navodili su 19. listopad kao vrijeme kad Mjesec sjajem prestaje ometati promatranje i snimanje ovog kometa na večernjem nebu.
Imamo dobru prognozu vedrine navečer u Hrvatskoj ove nedjelje i u ponedjeljak. "Drugi par cipela" je lokacija sa što manje LP.

Teofil

Prije 2-3 mjeseca dogovarao sam promatranje za nekoliko zainteresiranih Virovitičana koji nikad nisu nebo promatrali teleskopom. Zato sam izabrao promatranje Mjeseca i poneki planet.

U petak 3. siječnja u večernjem sumraku satelitska slika naoblake otvarala je mogućnost promatranja Mjeseca, Venere, Saturna i Jupitera. Na hitan poziv došlo je osam osoba u 17:30 sati - u vremenu kad su nebo zatvorili oblaci. Za utjehu, na zaslonu laptopa vidjeli su simulaciju neba u Stellariumu s Mjesecom i Venerom u konjunkciji, a zumiranjem - izgled Venere, Saturna, Jupitera i Marsa.

Do prve rupe u oblacima  čekali smo 15-tak minuta, a onda su te objekte promatrali teleskopom C8 - SC 203/2032mm. Mars je jedini bio prenisko na istoku pa su u sjećanju ponijeli njegov izgled u Stellariumu.

Zatim sam okular zamijenio planetarnom kamerom ASI120MC-S i na ekranu laptopa
vidjeli su detalje Mjeseca uzduž terminatora. U prohladnoj zimskoj noći ovo ih je "izulo iz cipela". Za uspomenu Mjesečev reljef snimali su mobitelima. Na rastanku u 18:30 dogovorili smo iduće promatranje u proljeće.

Posebnost ovog promatranja bila su dva para blizanaca iz dvije generacije iste obitelji, a mlađi par blizanaca učenici su 5. razreda. Iduće njihovo promatranje započeti će promatranjem zvijezda Kastora i Poluksa. S razlogom.

Izgled Mora kriza pokazuje moja ranija snimka od 13. travnja 2024.

Mare Crisium by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Danijel

Citat: Teofil  u 06.01.2025. u 13:21:28 sati...

Izgled Mora kriza pokazuje moja ranija snimka od 13. travnja 2024.

Mare Crisium by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Baš na moj ročkas. *zubko*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

🡱 🡳