[- ASTROFOTOGRAFIJA -] > OKULTACIJE, KONJUNKCIJE I TRANZITI

Konjunkcija Marsa i Plejada

(1/5) > >>

Teofil:
Ovih dana Mars prolazi nebom u blizini Plejada/Vlašića (M45).
3. ožujka u večernjim satima odlučio sam dokumentirati ovaj bliski susret bez obzira na svjetlosno onečišćenje, visinske oblake i dimne zavjese u susjedstvu.

Objektivom 70-210mm snimao sam s maksimalnim žarištem 210mm. U kadru su Mars i Plejade bili na krajevima i do izražaja je došla distorzija, a stackiranje više snimki izgubilo je uporište.
Ako ovih dana ponovim snimanje koristit ću kraće žarište 85mm, a uz F/4 u uvjetima manjeg LP nekih 5km izvan grada ishod bi trebao biti definitivno bolji s ponešto plavkastog uresa Plejada u kontrastu s rumenim Marsom.

Objekt: Konjunkcija Marsa i Plejada/Vlašića (M45)
Vrijeme: 3.3.2021. * 19:16 UT
Mjesto: Virovitica - dvorište

DSLR: Nikon D5200, ISO 6400, 30s
Objektiv: Nikon 70-210mm (F/4-5.6) @ 210mm F/5.6
Montaža: CG-5 AS/GT (bez gajdanja),  DSLR na prstenu/obujmici akromata SW 70/500mm

Mars - M45 a by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Zocky:
Lijep ulov.
Predložio bih da boju neba pomakneš više u "prirodno". OK, problem je svjetlosno onečišćenje, no sa par klikova u PS-u to se riješi i dobiješ puno ugodniji kadar  ;-)

Teofil:
Zocky,
hvala za osvrt. Sad vidim da se boja na starom laptopu i na mobitelu poprilično razlikuju. PS nemam na laptopu, a na "nabrijanom stroju" ostatak posade radi važnije stvari. Moram to popraviti, a ovaj prikaz nažalost dokumentira LP.

Astrobobo:
Boje bi uvijek trebalo provjeriti na histogramu ili color pickerom.

Teofil:
Zbog opisanih gradskih uvjeta snimanja, distorzije i loših kolor ishoda materijal je donekle dobar za dokumentarnu c/b fotku konjunkcije. Imam staru zacovu c/b fotku Vlašića iz ranih 80-tih prije digitalije, pa me ova c/b inačica podsjeća na to vrijeme.

Mars _M45   3 3 2021 b by Zlatko F. Kovacevic, on Flickr

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju