Starship

Autor Arkturus, 08.12.2020. u 11:56:33 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Interesira me koliko je vruć Starship kada pljusne u more. Tako tanak lim ne reagira dobro na naglo hlađenje.

MrWorf

Vjerojatno reagira tako da će dobar dio te skalamerije ići na reciklažu
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Danijel

Iiiiiii... BUĆ, savršeno bućnio u vodicu. Kao i zadnji puta. *hopla*  *pljesk*  *da*  *tu*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

TonY206

Sedmi pokusni let bi mogao biti 13.01.2025.. Prozor se otvara po našem vremenu oko 23h.. S tim da je lako moguće da će biti još odgađanja..

Ovaj put će ponijeti i 10 dummy Starlink satelita, pa probati i njih izbaciti..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

TonY206

Pomaknuto na 15.01.2025. u 23h po našem vremenu.
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Malo je bio show sinoć čim piše Index o tome *zubo*

TonY206

Fini vatromet je ispao na kraju  *zubko*.

Ali svaka čast, booster su opet uspjeli uredno spustit na rampu  *ritmika*
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

TonY206

Večeras u 1:30 po našem vremenu je deveto testno lansiranje Starshipa.. Da vidimo kako će to proći..
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

Acheron

Priča se po internetima da je opet sve otišlo u papar?
Kao da su popravljali nešto što je radilo na prijašnjim letovima i sad bum-tras, ananas

TonY206

Da, oba stupnja se raspala.. Nije da im nešto ide u zadnje vrijeme..
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

c2

Jedna od teorija je da ih muči Pogo efekt zbog kojeg nastanu pukotine u spremnicima

Raketa ubrza -> akceleracija potisne gorivo prema motorima -> motori pojačaju

... upravljačke kontrole pokušavaju kompenzirati ali kašnjenje povratne reakcije je problem.

Starship Verzija 2 ima tri dovodne cijevi i svaka ima svoju frekvenciju osciliranja. A kad zarezoniraju ......

I NASA je imala tih problema.
I go unseen.
All shall be revealed.

Astro Lux

Razmišljam, s obzirom na to koliko je toga pošlo po zlu na ovom letu, je li moguće da Elon u svom timu ima neke ljude koji mu, zbog nedavnih događaja, možda namjerno sabotiraju stvari. Ovo mi stvarno djeluje kao ogroman korak unatrag, pogotovo što se tiče boostera. Sletjeli su više boostera ranije, ali ovaj put nisu uspjeli vratiti ni booster ni starship. Stvarno mi nema smisla. Ove ekipe kroz povijest nikad zapravo nisu nazadovale – padali su, ali su išli naprijed.
Zar booster nije ispunio svoju misiju na svakom letu osim na ITF1?
Ako je netko dobar u spuštanju boostera to su oni, imaju godine iskustva, pa čovječe od jučer su uspješno spustili Falcon 9 451 put. To im sad već mora biti rutinski posao. Jasno, Super Heavy booster je veći, ali svejedno.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan 
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Za DSO: SW Esprit 100
Za Sunce i Mjesec: Lunt LS80THa SS, Meade 8" F10
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432), QHY5III585M, Canon 250D
Filteri: Antlia V LRGB, Antlia 4,5nm SHO, Antlia IR 685nm, Baader Continuum 7nm, Optolong L-Enhance, Player One UV-IR
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040FSI) + Astrodon 50x50mm LRGB

Acheron

Booster se nije trebao vratiti jer je korišten na prošlom letu. Htjeli su jučer testirati agresivniji profil vraćanja boostera kako bi još više goriva uštedili i povećali margine performansi. On je gotovo pa 100% misije jučer odradio, nije samo trebao grunuti kod paljenja motora  *zubo*
Ali ovo sa Starshipom, da znaš da je i meni postalo sumnjivo da ih nakon 3 podorbitalna leta počnu mučiti dječje stvari poput pogo-oscilacija. Nije da su prvi koji rade rakete pa da ne znaju da postoje. Stvarno nije isključeno da netko nezadovoljan Nazi Elonom ne sabotira projekt, kao što Sojuzi i Progresi imaju povremeno rupe na sebi nakon 24. veljače 2022.
Eventualno se možda dogodilo da su toliko izmijenili dizajn ispod haube da imaju praktično novi Starship, ali su bahato mislili da ne moraju sve testirati od nule. Tko će ga znati.

PS. Osobni osvrt: I ja ne pratim više ovo nakon mjerenja kuruze od strane "gospodina" Muska. Kriv je Scott Manley koji radi tako zanimljive i detaljne videe pa saznam nešto usput.

TonY206

Koliko sam pohvatao kod Starshipa su testirali i nekoliko varijanti termalnih pločica, a čak su neke i izostavili da bi vidjeli što će toplina koja prodire do trupa napraviti.. Vjerojatno je uz ostale probleme i to pomoglo da se raspadne..

Teško ćemo mi ikada znati točne ciljeve i namjere..
SkyWatcher 150P, SW AZ4
SkyWatcher Skymax 150

🡱 🡳