PusTo GoTo pracenje

Autor Strumf, 26.05.2023. u 00:56:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Strumf

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 25.05.2025. u 23:23:33 satiSmeta to sto se to nece uzubljivati jer je vanski rasiren a unutrasnji komprimiran pa koracio vise nisu isti.
Reci mi da se salis? umalo je isprintan 😥
Teleskop: Sky Watcher 200/1200 Dobson, GoTo
Okulari: Super Plöss 25mm/52°, 10mm/52°, Celestron Omni 40mm, 6mm
Barlow: Gso 2x
Filter: Angeleyes Portable Polarizing Filter
Kamera: Samsung GALAXY s20, Logitech C270
Dalekozor: 10x50

Strumf

Nije mi jasno kako racunate taj tarni prijenos s obzirom da nema zube? Tamo se zubcanikov broj zubi djeli sa drugim pa se unese u tablicu, a u tarnom?

Kad smo vec kod iskorisravanja imam rupu u sredini daske *hopla* Tu bi dobio koliko, desetak zuba mozda *zubi*

Mount Pleasant Observatory (Bojan)

Citat: Strumf  u 26.05.2025. u 00:05:56 satiNije mi jasno kako racunate taj tarni prijenos s obzirom da nema zube? Tamo se zubcanikov broj zubi djeli sa drugim pa se unese u tablicu, a u tarnom?

Kad smo vec kod iskorisravanja imam rupu u sredini daske *hopla* Tu bi dobio koliko, desetak zuba mozda *zubi*
Kao omjer promjera ili radiusa..
amater

Citat: Strumf  u 26.05.2025. u 00:00:53 satiReci mi da se salis? umalo je isprintan 😥
Ne, ne salim se...
amater

Ovo rjesenje bi bilo dobro za tebe.. Remen omotas oko LS prstena (vanskog ili unutrasnjeg.. opseg mora biti cijeli broj koraka znaci N x 2mm.. ako nije moras dodat neku dovoljno debelu traku na LS tako da se zupci poklope na krajevima.. to moze biti pipljiv posao.
Mozes taj obod sa zupcima i isprintati (u segmentima ako cijeli ne stane u 3D printer).. obod LS ce drzat tocnost promjera.. motor ganja LS sa zupcanikom za remen.

https://mchleung.com/assets/images/20200102-213246-hdr-1600-900x675.jpg
 To je doslo sa ove web stranice:
https://mchleung.com/gotomount.html

amater

Strumf

Mislio sam da govorimo o tarnom prijenosu na LS? Sad kazes zupcanik da mogu isprintat na LS? Evo nekih slika iz vana motor na dasku.

Sto se tice osovine motora, to je prekratko da prode kroz debelu dasku do Susan. Trrba ili napravit veliku rupu da prode cjeli motor ili produzit osovinu.

Pa to su ideje za tebe.. ja ti ne mogu reci sto da napravis, to ti sam trebas odlucit.

Kad sam sugerirao zupcanik, mislio sam upravo na rjesenje na zadnoj slici.
Ti zubi mogu biti zalijepljeni zupcasti remen na LS, ili obruc sa zubima koje mozes isprintati.
A moze biti i tarni prijenos.
Ja imam tarni prijenos na dobsonu, trebalo je tocno podesiti prijenosni omjer u f/w.
Do tocnih vrijednosti sam dosao ekperimentom.. Poceo sam sa pribliznim vrijednostima u f/w, onda bi pomaknuo elevaciju i/ili azimut za 90° i izmjerio stvarni pomak, izracunao korekciju i to je bilo to - sasvim OK za visual.
Osim toga, ja imam enkodere pa to takodjer pomaze za GoTo na dulje staze..
amater

Ovo je prijenos za enkoder vertikalne osovine (prijenos nije redukcija, enkodes se vrti brze od AZ osovine, zbog rezolucije).Ne vidi se na gornjim slikama jer je ispod onog belikogaluminijskog kolotura.
amater

amater

Strumf

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 26.05.2025. u 09:18:19 satiDo tocnih vrijednosti sam dosao ekperimentom..
Upravo zato, od pocetka mi se cini taj tarni prijenos neprecizan. Pretpostavljao sam da treba trazit brzinu eksperimentom.

Citat: Mount Pleasant Observatory (Bojan)  u 26.05.2025. u 09:18:19 satisasvim OK za visual.
Problem je sto ga ne koristim vise samo za promatranje, vec sve cesce za snimanje. Azimuth mi malo radi dobro pa ubrzava, pa vjerojatno zato i dobivam stars trail (ex 15s) na pola fotografija.  Zato sam maknuo prvo federe da vidim kako ce bez njih.

A zapravo mogao sam i ja umjesto raskapanja eksperimentirat tako da promijenim broj rezolucije, al nisam :)

Pazi, moj tarni prijenos je precizan (uniforman, jednolik), samo tocnu vrijednos nije lako odrediti jer promjere treba mjerit mikrometrom, a tako velik mikrometar je jako skup i rijetko se nalazi..
Najveci teleskopi na svijetu takodjer imaju tarne prijenose.. i eventualne nepreciznosti se korigiraju vodjenjem (guiding).

Ako mislis koristit taj dob za fotografiju (dulje oekspozicije), mozda je bolje rjesenje ekatorijana platforma.. jer ima samo jednu os. Osim toga, AltAz montaze trebaju i Field rotation za dulje ekspozicije.

Takodjer, ako kod tebe hor i vert osovine nisu tocno ortogonalne, (nisu ni kod mene), to moze isto biti izvor greske.
Bartels je to mogao korigirati, ne znam za OnStepx.. 
amater

Strumf

Ja sam mislio da equatorial DIY dobson platforma ima tri osi, Alt, Az i treca koja ga naginje. Osim ako mislis za one male teleskope EQ mount di je uteg (a imaju i veliki) sa strane, skupo do neba.

Nema sanse da ja uspijem napravit tu platformu pa necu ni pokusavat.

Btw tek prosli tjedan sam saznao da postoji "field derotator". To kao okrece kameru na okularu. Dal to radi isto kao  EQ platforma?

Ja se furam na ovog decka. Ima slicno sto i ja (malo vise rezolucije) i slika mobom. On bez problema radi ex30 sek, dok ja ne mogu niti 20, tj. 15sek. Ako racunamo max ekpoziciju, oba imamo mobitele F26. Mislim da se racuna 500:26=19 sek max, znaci kako on moze 30 neznam. A od nedugo ima taj field derotator, mislim da je radio i bez toga.

https://www.facebook.com/771740476/posts/10163175219690477/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Strumf

Sto se tice nove isprintane remenice. Opet je razmak s jedne strane oko 2mm (ulaze dvije bankovne kartice 1.6mm, dok 3 kartice od 2.4 ne stanu).

I to pokazuje strelica na donjoj dasci na istome mjestu.

To znaci da LS treba ici pola puta naprijed, tj. 1mm. A to je totalno nemoguce izvesti.

(Ovaj puta remenica veca i s rupom u sredini,da ju mogu pregledat vrteci..)

Takoder donja slika, test rotiranja remenice u skripcu. Ni nova remenica nije potpuno okrugla! (ili rupa nije u sredini). Kako je to sve moguce 🙄🥵
Razmisljam da na remenici ove 4 precke su premalo pa se izmedu njih s avija. Mozda treba 8 precki ili puni print za tocnost🙄

Edit: isprintao sam prvi puta stalak u offset. Nakon malo spavanja, rezultati. 🥱

Strumf

Opet isto.. S tim se nista nije pomaklo.

Nakon preciznog mjerenja gapa koji mi treba, izmjerio sam da bude ipak 1.6 (jer 1.8 objekt ne prolazi gap).

Uzeo sam ofset polovicu 0.8mm i pomaknuo srednju os za 0.8 prema dolje (na slici).

Ne kuzim. Nista mi nije jasno. Zar se ne uzima pola vrijednosti? 

🡱 🡳