Pseudoznanost u Zagrebačkoj zvjezdarnici

Autor MrWorf, 27.05.2025. u 02:09:37 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

DavorVZ

Citat: zac  u 05.06.2025. u 21:09:57 satiOvak, ne znam točno, ali jedan od ljudi koji su zaslužni za razvoj opće teorije relativnosti nakon Einsteina je rekao da na svijetu u svakom trenutku postoji možda 5-6 ljudi koji ju donekle razumiju. Svi ostali samo vrte jednadžbe. Tako da, za ući u bit toga treba jako puno truda i promišljanja. Ali nepobitno je da se dod anas nišu našle neke kontradikcije toj teoriji, dakle to je zasad najbolje što imamo a da je znanstveno utemeljeno i provjereno. Sve drugo su priće i bajke. Pseudoznansot zato toliko i cvjeta jer za nju ne treba znansvenih dokaza i provjera, samo bubneš i tvrdiš da je to to, a svi drugi pojma nemaju :)

Negdje sam čuo da je Einstein zadnja osoba koja je sama uspjela razviti neku teoriju. Ne znam da li se mislilo općenito ili samo na fiziku. Činjenica je da kad se razveo od Mileve da je sa svojim frendom Marcelom koji ga je učio diferencijalnu geometriju, tenzore, a onda on je i uveo onu skraćenu verziju indeksiranja tenzora, ali činjenica je da je on sam izveo svoju jednadžbu polja. Ima priča da ga je slušao Hilbert pa da je on htio preduhitriti Einsteina, luda priča.

Ovo da samo 5-6 ljudi razumije, mislim da se misli na razdoblje još tamo negdje oko 1920-te i mislim da se ta izjava pripisuje Eddingtonu.
Ono kaj znamo svi da već nekoliko mjeseci nakon objave teorije je došlo do napretka, pronašlo se prvo rješenje jednadžbe koje je razvio Schartzshild, a Einstein sam nije mislio da će se moći pronaći rješenje njegove jednadžbe, pa onda je poslije bilo je ekipe koja razmišljala drugačije, o širenju svemira itd, kasnije o crnim rupama, pa i gravitacijskim valovima za koje baš i sam Einstein nije vjerovao jer je mislio da se samo pojavljuju u jednadžbi, a i da je vjerovao kažu da je mislio da se nikada ne budu otkrili.

Ono što je činjenica. Današnji prosječni profesor iz Opće teorije relativnosti zna mnogo puta više nego sam Einstein. Znanje se nevjerojatno iz godine u godinu nadograđuje i da se sad netko pojavi i da zna više nego cijela jedna kolaboracija?
Ajmo biti ozbiljni. To je malo teže.
Jedan naš jako poznati popularizator znanosti kojeg jako cijenim je rekao da smo došli do te granice gdje priroda jako teško otkriva svoje tajne i bez kolaboracija neće biti bitnog pomaka. Kako ono kažu "za ozbiljne tvrdnje treba imati ozbiljne dokaze". Ovo ostalo sve su , po meni, lupetanja.

bcesarec

Prije svega želim dobrodošlicu dr. Dundoviću.

Nažalost u RH ima još nekih koji uz astronomiju promoviraju i ostale "znanosti", predviđaju budućnost, itd. Pa svejedno imaju medijski prostor.

Astrobobo

Pa onda još doktori znanosti ravnozemljaši, antivakseri u medijima, gladni u Africi, tako možemo do u nedogled, samo to ovdje nije tema.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Pentax 105 SDP, C 9.25" EdgeHD, Lunt 60mm, Nikon Monarch 7 8x42
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

stipe

Citat: bcesarec  u 07.06.2025. u 08:08:28 satiPrije svega želim dobrodošlicu dr. Dundoviću.

Nažalost u RH ima još nekih koji uz astronomiju promoviraju i ostale "znanosti", predviđaju budućnost, itd. Pa svejedno imaju medijski prostor.
Nije samo da svejedno imaju medijski prostor, vec im se daje mnogo vise medijskog prostora nego drugim mnogo kvalitetnijim sadrzajima :-P
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/600, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaže: Skywatcher Synscan custom, Onstep homemade harmonic drive EQ. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

🡱 🡳