Kućica za teleskop sa pomičnim duplim krovom

Autor m a r k o, 01.05.2021. u 23:49:31 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

m a r k o

Pozdrav,
neki me znaju sa starog astroforuma, neki ne no nije ni važno.

U zadnje neko vrijeme sam redovit u Zvjezdarnici Višnjan kod Korada, trampili smo dva kvadrata zemljišta na Tićanu za... ček,što? *zubo* Moram tamo i napraviti kućicu i staviti svoj teleskop *ritmika*

Planovi su veliki i kućica je projektirana tako da stane u kontejner ili kamion, spremna da ju pošaljemo na udaljenu i tamniju lokaciju ali i za prodaju. Tu moram pitati admina i moderatore kakva je praksa ovdje na forumu s obizrom da predstavljam projekt koji će ići u komercijalizaciju, svim ljudima dobre volje na korištenje. Sigurno je da neće biti spremna i kompletirana za ključ u ruke sljedećih godinu dvije no ako je netko zainteresiran za konstrukciju u nekoj od faza pripreme rado ćemo napraviti jednu viška.
Dimenzije su 2x2x2.6m

Danijel

Ajd kad si već zapeo, da vidimo što će na kraju ispasti.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

stipe

Odlicno marko! Samo naprijed! Lijep proektič!  *pljesk*
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Sabina

Suepr zanimljivo m a r k o!  *pljesk* Uvijek neka zanimljiva zbivanja kod tebe!  *da*

Dag

Odlično!
Zanima me ako recimo jednu polovicu ne otvorim da me štiti od vjetra, hoće li vrtloženje opet puhati unutra ili će "preskočiti" otvor?
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

greg

Ovisi s koje strane puse.
Stiti od direktnog udara, ali da, stvaraju se vrtlozni vjetrovi. Ali po takvom vjetru onda ionako ne bi trebalo snimati.

m a r k o

Projekt ne stoji, trenutno crtam B verziju sa svim detaljima kako bih mogao dobiti točnu ponud za izradu. Našao sam radionu gdje mogu izraditi kućicu a na tragu sam i donaciji za materijal. 3d nacrt sa razrađenim svakim elementom i posloženim dijelovima mi je dosta mentalno-akrobatski zahtjevan, navikao sam dovršavati stvari u prirodi, ovako na ekranu treba 3x više razmišljati o sitnicama. Kad daš nekom drugom da izradi po nacrtu, doslovno će tako napraviti, skupa sa greškama ili krivim mjerama...

Plan je da se krovovi neovisno pomiču, baš radi zaštite od vjetra ili LPa. Mislim da vrtloženje vjetra radi manu štetu nego direktni udari. Vrtlozi su pri takvom vjetru iste temperature kao i okolni zrak i ne bi trebali utjecati na lokalni mikro-seeing. Veći je proble trešnja teleskopa ako je bude i nestabilnost na granici toplijih i hladnijih slojeva u višim predjelima.

Danijel

Ovisi gdje će kućica biti smještena. Kod mene je recimo takav slučaj da na prste jedne ruke bi se nabrojalo da je vjetar zbilja smetao. I to su bili zbilja jaki udari vjetra kod kojih se ne bi trebalo promatrati. Unutar zvjezdarnice Apollo se tako reći ne osjeća da je jak vjetar vani iako je cijeli krov otvoren. Zna mi se ponekada dogoditi da se vrata otvore jer nemaju klasičnu kvaku, no onda ih jednostavno zaključam i problem riješen. Vibracija na teleskopu nema. Jedino kad radim projekcije Sunca na zaslon, tada se kod jačeg vjetra ponekada malo zatrese jer se na teleskopu nalazi veliki karton kao sjenilo i najlon, isto kao sjenilo. No za tu vrstu promatranja to uopće ne smeta. Ruka je napravio odličan stup koji se ne miče, pod je toliko masivan da nema ama baš nikakvih vibracija dok hodam oko stupa. Uglavnom, po mojem iskustvu u zvjezdarnici Apollo, vjetar nije nekakav problem vrijedan spomena. *mah*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

🡱 🡳