Opservatorija Trebević - Sarajevo

Autor Zeleni_Zub, 30.06.2021. u 14:15:12 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Teofil

Nema dileme, zvjezdarnica na Trebeviću ponovno će zasjati u punom sjaju jer je to smisleno za razliku od besmislene destrukcije.
:-) *tu*

..... dvojica astronoma amatera iznose na leđima tubus gore na terasu, preko koso postavljenih borovih greda.
https://adorion.blogger.ba/2008/10/07/zlatko-pasko-astro-nostalgija/

Korado Korlević:
"Zanimljivo je da su dva teleskopa iz Višnjana sudjelovala u ratu: jedan, marke Dobson korišten je u obrani Sarajeva kao izviđački instrument s kojim je bilo moguće na nekoliko kilometara raspoznati čovjeka iza maskirne mreže. Drugi, teleskop Rus korišten je na položajima oko Gospića." (članak u Nacionalu, redak 11-13):
https://www.nacional.hr/korado-korlevic-astronomi-iz-visnjana-mogu-zaradivati-cuvajuci-zemlju-od-svemirskog-smeca/

U povjesnici astronomije u Sarajevu zapaženo mjesto zauzima inženjer Mladen Hudec (samograditelj teleskopa, otac dr.sc. Gorana Hudeca). Spominju se njegove zasluge u gradnji prve sarajevske zvjezdarnice 1965. s kupolom promjera 5m na Domu izviđača na Mejtašu u kojoj je bio Newton reflektor promjera 15cm.

U mjesečniku Kosmoplov (Beograd, 1969-1970) Mladen i Goran Hudec objavili su članke s opisom samogradnje teleskopa:
https://www.zvjezdarnica.com/astronautika/blog-gorana-hudeca/mladen-i-goran-hudec-izrada-teleskopa-1-dio/1802

Zumbul

Citat: Teofil  u 04.07.2021. u 09:54:31 sati

U mjesečniku Kosmoplov (Beograd, 1969-1970) Mladen i Goran Hudec objavili su članke s opisom samogradnje teleskopa:
https://www.zvjezdarnica.com/astronautika/blog-gorana-hudeca/mladen-i-goran-hudec-izrada-teleskopa-1-dio/1802

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća naglo je poraslo opće zanimanje za prvenstveno astronautiku, a posljedično i za astronomiju. Razlog: program "Apolo" ulazio je u završnu fazu pred prvo iskrcavanje čovjeka na Mjesec (1969.). To zanimanje javnosti iskoristila je zagrebačka televizija i organizirala kviz znanja iz astronautike. Pobjednik kviza bio je Goran Hudec i to mu je donijelo značajnu medijsku pozornost, pa ga je redakcija Kosmoplova pozvala da objavi seriju članaka o samogradnji teleskopa. To mu nije bilo teško, jer je njegov otac bio astronom amater s velikim iskustvom u izradi teleskopa - od brušenja zrcala do montaže. I sam Kosmoplov je pokrenut radi te gotovo euforije prema astronomiji i astronautici, a koncept mu je bio: pola časopisa znanstvena fantastika, a druga polovica znanstveno popularni članci i vijesti iz astronomije i astronautike. Kosmoplov je doživio 24 broja (imam ih sve osim jednoga - posuđenog i nikad vraćenog). Neko vrijeme nakon njegovog gašenja ("svakog gosta za tri dana dosta" - valjda je opala prodaja) pojavila se "Galaksija", izdanje iste izdavačke kuće sa znatno širom ponudom tekstova iz raznih područja znanosti i tehnike.
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamya C330 Pro, Zenit E
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamya Sekor 4,5/180; Mamya Sekor 2,8/80
Astro kamere: ZWO ASI224MC

Teofil

Citat: Zumbul  u 04.07.2021. u 22:31:38 sati
Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća naglo je poraslo opće zanimanje za prvenstveno astronautiku, a posljedično i za astronomiju. Razlog: program "Apolo" ulazio je u završnu fazu pred prvo iskrcavanje čovjeka na Mjesec (1969.). To zanimanje javnosti iskoristila je zagrebačka televizija i organizirala kviz znanja iz astronautike. Pobjednik kviza bio je Goran Hudec i to mu je donijelo značajnu medijsku pozornost, pa ga je redakcija Kosmoplova pozvala da objavi seriju članaka o samogradnji teleskopa. To mu nije bilo teško, jer je njegov otac bio astronom amater s velikim iskustvom u izradi teleskopa - od brušenja zrcala do montaže...... 
Zumbule .... ispravak. Kviz "Znaš - znam" emitirala je Televizija Beograd, a voditelj je bio Mića Orlović......
Poveznica na članak o Goranu Hudecu s fotografijom - Goran u kabini Kviza:
https://www.zvjezdarnica.com/astronautika/blog-gorana-hudeca/goran-hudec-kako-sam-postao-tv-kosmonaut/1796

Goran je pokazao fantastično poznavanje astronautike i, po sjećanju, mislim da je pokupio "zanimljiv iznos novca".
*tu* *pljesk* *šešir*

Citat: Zumbul  u 04.07.2021. u 22:31:38 sati
..... Kosmoplov je doživio 24 broja (imam ih sve osim jednoga - posuđenog i nikad vraćenog).....
Ja nemam sve brojeve Kosmoplova, ali je moguće da imam onaj broj koji tebi nedostaje.
Javi koji ti fali i, ako ga pronađem, imat ćeš komplet nakon 50 godina.   :-)

_WeShouldTalk_

Kada su nam oni mogli vratiti zvijezdarnicu u funkciju, plus što se uz dodatne investicije za sve ove godine mogao i otvoriti još neki odsjek za promatranja, ili kupiti naprednija oprema. Ono je divna lokacija, samo se bojim da bi se svjetlosna zagađenost vremenom mogla uspeti uz litice Trebevića.

Volio bih da je država u mogunosti da oservatoriji izmjesti daleko izvan grada, ili subvencira drugu stanicu za osmatranje, tipa na lokaciji između Umoljana i Visočice. Mi smo stvarno bogati planinama koje su dosta izolovane od urbanih područija, previše zagađenih viškom emitovane gradske svjetlosti.

Na žalost, bavljenjem nekom naučnom disciplinom u BIH je osuđeno na idvidualni entuzijazam, bez ikakve podrške. AS Orion, čiji nisam član, je svojim zalaganjem davno obavezao državne institucije da im izađu u susret kako bi na što bolji i način mogli sprovoditi svoje projekte, okupiti nove generacije talentovanih individualaca za njihov daljnji razvoj iz oblasti fizike, astronomije, etc.

Ja živim za danas kada ću svakog vikenda moći otići do opservatorija i razgovarati sa ljudima o zanimljivim temama koje nas spajaju.

Iskreno se nadam da se neće na kraju samo završiti na tričavom obećanju gradonačelnice.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: Teofil  u 05.07.2021. u 21:30:56 sati
Zumbule .... ispravak. Kviz "Znaš - znam" emitirala je Televizija Beograd, a voditelj je bio Mića Orlović......
Poveznica na članak o Goranu Hudecu s fotografijom - Goran u kabini Kviza:
https://www.zvjezdarnica.com/astronautika/blog-gorana-hudeca/goran-hudec-kako-sam-postao-tv-kosmonaut/1796

Goran je pokazao fantastično poznavanje astronautike i, po sjećanju, mislim da je pokupio "zanimljiv iznos novca".
*tu* *pljesk* *šešir*
Ja nemam sve brojeve Kosmoplova, ali je moguće da imam onaj broj koji tebi nedostaje.
Javi koji ti fali i, ako ga pronađem, imat ćeš komplet nakon 50 godina.   :-)

Mislim da je bio kasnije i Zg -kviz sa Goranom (Oliver Mlakar).
BTW, '68 sam napravio ovaj reflektor sa vodovodnim koljenima (1.5"), bio na saveznom takmicenju u Sarajevu s njim i podijelio prvu nagradu sa jednom djevojcicom iz kategorije osnvnih skola, ja sam bio gimnazijalac).. mozda sam bio inspiriran tim kozmoplovima i Goranovim konstrukcijama.
Kasnije ('80-tih) sam napravio ovaj 10" Newt (Coulter Optical zrcalo, Parks fibeglas cijev - jos ga imam i koristim kao Bartelizirani dob).
amater

🡱 🡳