Acheronovi nebeski doživljaji

Autor Acheron, 21.05.2018. u 23:30:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Antoto

Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Acheron

Citat: Antoto  u 08.08.2024. u 15:17:15 satiSkica je vrh!

Hvala! Možda nije najtočnija, ali dosta dobro prenosi dojam skupa u okularu.

Acheron

Pišem ovaj tekst pet dana nakon promatranja pa mi je teško se sjetiti svih detalja.

Pamtim kako su u sumrak sa zapada prijetili oblaci. Gledao sam satelitsku snimku što će biti s njima i procijenio sam kako će me brzo preletjeti. Tako je na kraju i bilo, neke krpice oblaka su se motale na nebu do 22h i nakon toga je bilo čisto. Iako ne je nebo bilo čisto, prozirnost je ipak mogla biti malo bolja i osjetilo se kako u zraku ima ,,nečeg".

Zanimljivo je kako unatoč tome što je početak kolovoza, noć je bila friška. Kada sam došao na Jošavicu temperatura je bila 19°C s refulima slabog vjetra. Kroz noć se spustila na 16° tako da su duge hlače i majica bili dobrodošli. I na samoj Jošavici sam napravio manju promjenu, pomaknuo sam se još 500 m niz makadamski puteljak, u jednu ,,duplju" između polja kukuruza. Ova lokacija bi mogla biti dobra za situacije kada vjetar orgija po brdu i kvari mi raspoloženje.

Više na...
Ljetna noć na Jošavici

ediglavas

24.02.2021.
...
Kad je teleskop došao u poziciju, pogledam kroz finder i zvijezda mi se učini prejakom za zvijezdu koju tražim - a ono - Mars (43 minute udaljen). Zanimljivo. Mars se udaljio, sad je samo simpatična kuglica.

Acheron

Jako, jako želio otići negdje gdje je nebo tamnije, a relativno lako dostupno, kao npr. Čavlovicu. Pitao sam Beskrajevce misli netko ići samnom, ali kako nisam dobio odgovor, tako sam shvatio kako sam solo. Kako sam imao malo više vremena na raspolaganju odlučio sam provjeriti novu lokaciju.

Više na...
Prvo promatranje iz Kozaperovice

tome

Acheron standardno odličan opis, skica je mrak!

Vidim da loviš opskurne planetarke!

"PN G027.0+01.5; NEB; m=n/a; Sct
...
Za ovaj objekt ne mogu pronaći jasan podatak da li je reflektivna maglica ili planetarna."

Vizualni opis odlično odgovara fotografiji. Svaka čast.
Koliko vidim potvrđena je kao prava PN, znači da je emisijska.

*šešir*

SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Acheron

Tnx, ja sam gledao na Simbadu i našao sam info da je reflektivna maglica i planetarna maglica

TonY206

SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

Kakvu sam livadu za promatranje pronašao na obroncima Papuka. Veliku, prostranu s niskom travom koju su popasle ovce. Horizont nigdje nije bio zaklonjen više od pet stupnjeva. Savršeno pregledna, otvorena prema jugu, a opet na rubovima ima šume koja ne dopušta vjetru da se baš jako raspuše. Na jugu se vidio šumoviti greben Psunja s naredanim vrhovima. Na jednom od vrhunaca vidio se veliki radio odašiljač. Zagledao sam se u njega da vidim ima li signalnu rasvjetu, nije je bilo. Čak niti on neće smetati...

Više na...
Od sumraka do zore na Papuku

Zumbul

Znači to sam propustio kad ne gledam Messenger... *uglavu*
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamya C330 Pro, Zenit E
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamya Sekor 4,5/180; Mamya Sekor 2,8/80
Astro kamere: ZWO ASI224MC

Lucius

Baš sam i ja sinoć pogledao Double Double u Strijelcu. Opisi su nam identični. *tu*
Također NGC 6818...sad kad vidim tvoj opis još sam više iznenađen da sam uočio razliku u sjaju središta i ruba sa 15 cm teleskopom ispod lampe.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

ediglavas

tome

Svaka čast tako sam u divljini okružen nabrijanim ovčarima!
Drago mi je da je onaj poziv usred noći dobro prošao.

Citat:PK 019-13.01 (Deht 3); PNEB; m=15,6; Sgr
Hvala na otkriću ovog malog bisera! Svakako ide na to-do listu.

Citat:PK 116+08.01 (M2-55); PNEB; m=14,3; Cep
Šta reći, to-do lista je sve duža...

NGC 6818
Odlična skica. Snimao sam ju ali moram ponoviti.

Messier 27
Gledao sam ju i ja kroz 500mm (ne tvoj) i sjećam se da tako blješti da bole oči.

Ako mogu pomoći za neke objekte:

Citat:Kron 56; PNEB; m=n/a; Sgr
Ja pod tom oznakom nalazim sasvim drugi objekt na južnom nebu.

Citat:PK 052+07.01 (K4-10); PNEB; m=13,8; Sge
Mislim da si dobro zaključio, to je sitna maglica veličine 7''.
U prilogu vidi sliku.

Citat:PK 111+11.01 (DeHT 5); WD; m=15,5; Cep

248x OIII: Ne vidim ništa.

Čini se kako ovaj objekt uopće nije planetarna maglica, već je bijeli patuljak.

U pravu si bijeli patuljak.
"WD 2218+706 -- White Dwarf"

SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Acheron

Ne pronalazim na netu niti jednu fotku PK 019-13.01. Imaš čast biti prvi.

PavleR

Odlican izvestaj Vedrane. Par NGC 6818 i NGC 6822 su mi cesta meta i koliko je maglina divna meta toliko je Brarnardova galaksija frustrirajuc objekat. Prstenasta struktura Little Gem magline reagije na dobar seeing. Secam se da kada sam je prvu put pogledao da sam napravio zabelesku da izgleda kao ''mala Ring Nebula ali bex supljine iznutra''. Onda sam je ponovo posmatrao sledece godine i od prstena nije bilo ni traga pa sam se bio bas zainatio da proverim da li je problem u meni ili seeingu. Tu je prsten, ali mora da bude dobra noc i malo pazljivije da se gleda. A Barnard's Galaxy je bas frustrirajuca meta. Ti si uspeo da vidis i dve H II regije i to je poprilican uspeh. Samo opazanje tog objekta je uspeh, povrsinski sjaja je mali, velicina je velika, ipak je to iregularna galaksija Lokalne Grupe jako blizu Suncu.

North America je bas dobra meta, ove godine sam je u nekoliko noci prostudirao onako natenane. I nju i otvorena jata usajedna u nju.

Uzivao sam u citanju, lepo je krenuti  sa posmatranjemu suton a zavriti u zoru (za to sam strucnjak  :-)  )
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

🡱 🡳