Mount Pleasant

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 04.04.2019. u 22:23:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Nastavak aktivnosti zapocetih na starom forumu..

Jucer sam nasao i kupio ovo.
Materijal polypropilen, dimenzije idealne - trebat ce samo malko potokariti da se kotacic ugura u ø76mm cijev.
amater

Petar 65

SkyWatcher 70/900 EQ1 refractor

Gilih Zoltan gilecais

Petar 65

SkyWatcher 70/900 EQ1 refractor

Kotaceki stigli danas  *ritmika*

Ako to mogu uglavit u amerikaner, bit ce posla za moj CNC tokarski stroj.....
8~10 komada je previse za rucnu obradu..
amater

Stup bi trebao izgledati ovako kao u prilogu - konacni design, svs komponente su u garazi i cekaju na pocetak radova....

amater

Opet sam u dilemi..
Problem je u tome sto vec imam prostoriju ~3x5m iznad garaze, koju je meni prilicno tesko (zapravo nemoguce) iskoristiti za svrhu kojoj je bila namijenjena od strane bivseg vlasnika (kad sam cistio protoriju ispod tepiha sam nasao zlatnu nausnicu a u ormaru paketic sa onim baloncekima od latex-a...).
Daklem, potrebna je prenamjena - i ta prostorija bi bila idealna za ROR observatorij, iz nekoliko razloga:
- Vec je tu, pa ne trebaju nikakve dozvole od strane opcine (oni uopce ne moraju niti mogu znati da se nesto takvo napravilo. A niti susjedi nece biti previse inkomodirani u smislu zaklanjanja pogleda na horizont...).
- Krov curi pa ga ionako treba popraviti (dignuti dio gdje curi i zamijeniti sa poklopcem na posmak.. ili cak kupolom, ali manjim segmentom (pa ce biti niza) od ove za koju sam vec ranije pripremio dijelove). I treba maknuti ta trula vrata i stepenice i uopce taj cosak...
Problem je u tome sto treba izbetonirati stup u dnu garaze, oko 3m visine (OK, moze se kupiti kartonski salung ~ø300mm, a cijena betona je ista za 1m^3 kao i za 3m^3), koji bi prosao kroz plafon garaze u tu gornju prostoriju. Tamo bi onda trebalo napraviti poviseni pod za hodanje oko teleskopa...
Ne znam.. bumo jos vidli....
amater

detalj unutrasnjosti.

Ova situacija (post #10) mi se cini slicna mojoj...

Jos jedna prednost ovakvog pristupa:
Ako imam teleskop na krovu garaze, onda u dvoristu imam dovoljno mjesta za radioteleskop.

A mogu i iskoristiti postojecu savijenu cijev kao bazu za stup.
amater

Auriga

Citat: bojan  u 28.05.2019. u 01:40:08 sati
Jos jedna prednost ovakvog pristupa:
Ako imam teleskop na krovu garaze, onda u dvoristu imam dovoljno mjesta za radioteleskop.

Radioteleskop noću/danju (kako got), a vikendom poravnaš Ra i Dec i eto ti roštilja.

Vidim da i dečki tu dolje kod Vas vole beton protresti - vibriranjem tj. nabiti domaćom "štaflom".

U svakom slućaju stup od podruma do gornje prostorije zvjezdarnice (nemoj samo štedjeti na debljini stupa, 300 mm bi moglo biti OK, a i sami položaj željeza unutar betona mora bit na svom mjestu (ako ga koristiš)).

Na sve to postaviš onaj aluminijski RC što ga vidim u kutu prostorije i vojla.

*šešir*

Neil Armstrong, 21. srpnja 1969., 02:56:20 UTC

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Rostilj sa radioteleskopom ne bu islo, antena nije refleksivna za opticke valne duljine ;)  morao bi ga pokriti Al folijom za to.

Ovaj weekend cu probat razgovarat  sa majstorima koji su mi radili oluke na kuci, da pripremim budzet..
Cini mi se da ce najjednostavnije bit naprosto uklonit dio krova (koji uostalom negdje prokisnjava) i nastalu rupu pokrit sa poklopcem koji se rola po rubu.. na taj nacin je i najlakse sprijecit kisu da ne ulazi u prostoriju.
A kupola.. mozda je uvalim nekom ali cisto sumnjam da ce se netko htjeti zafrkavati s mojom koncepcijom, pa ce to izgleda ravno u ropotarnicu povijesti mojih neuspjelih projekata.
Kotace i nesto cijevi cu moci iskoristiti za ROR (Roll-Off-Roof)...

A mozda se opet predomislim kad cujem za koliko me majstori miisle oguliti.. 
amater

Evo, jedna lokalna kompanija samo za dozvole i nacrte trazi 2.5k$... toliko bi kostala moja kupola u totalu (jer jer je niza od 3 metra i zauzima manje od 10m2 i moze se definirati kao "shed" iliti supa...
amater

Acheron

Eto ti uređenih zemlji, kod nas bi to već napravio a nitko ne bi ni skužio *zubo*

Auriga

Ja sam svoju kupolu postavio nakon legalizacije 2013.  :-D :-D
Neil Armstrong, 21. srpnja 1969., 02:56:20 UTC

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Mislim da ce i tu na kraju biti bas tako - ja to gledam kao popravak postojece gradjevine (krov curi, trula vrata i prozori, rdjavi lim na fasadi....
A stup je u garazi, pa ne smeta ukucanima (ima i to u upravilniku..).
amater

Danijel

Zvjezdarnica Apollo nigdje nije ucrtana jer je osnovana nakon legalizacije. Htio sam i nju prijaviti ali su mi rekli da je to - pomoćni objekt, manji od 16 m2 i da ne znaju kako bi ga upisali. Nemaju zvjezdarnicu kao opciju. :-)

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

🡱 🡳