Mount Pleasant

Autor Bojan (Mount Pleasant Observatory), 04.04.2019. u 22:23:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Razgovarao sam sa majstorima ovaj weekend...
Sad cekam da mi daju cijene..

Uglavnom, radim stup (betom ili betonska cigla) u garazi (visok 1.6m, viri nekih 40cm iznad poda u studiju.
Otvaram krov 2x2m i pokrivam to sa poklopcem 2.3x2.3m na kotacima.
I to bu to. Naravno, ako si to mogu "afordovati" (kako ovdje nasi ljudi vele.... :) )

A geodezijska kupola.. ne znam.. mozda je neko bude htio.

amater

To je taj prostor... dolje i gore.
Stup zidam od betonskih kvadri, punim betonom .. treba mi 16 komada za visinu od 1.6m.
Na to montiram postojeci metalni stup i EQ6, to je sad u dvoristu u Melbourne-u.
Za C11 ima mjesta bez brige, za Newt ce bit malko tijesno ali ako skratim tubus (fiberglass) onda nema frke ni za njega. (Iako mi se cino da je C11 opticki bolji...)
amater

Auriga

Eto i ovak dobro izgleda taj stup, samo je male nosivosti (boca pive, dvije maksimum).

Kaj u AU još rade betonske kvadre?

Mislim ono čvrsti su, no treba ih dobro obložiti - izolirati ako su oni zidovi kuće u kojoj se živi.

Cigla je za gradnju kuća bolja (šuplja), samo imaš problem, nemoreš nikakvu sliku objesit pošteno već se dobro namučiti s odabirom tipli.

Drago nam da napreduje.

Bude to prije zime realizirano?

*šešir*
Neil Armstrong, 21. srpnja 1969., 02:56:20 UTC

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Ima kvadri.. viti tu:
https://www.bunnings.com.au/brighton-masonry-390-x-190-x-190mm-full-besser-block_p3451359

To bu islo oko one markacije (crni krizic) u garazi...
A kad bu gotovo - ne znam... vjerojatno oko kraja ove kalendarske godine.
Ne zurim se, jer zelim dobro o promisliti o svakom detalju.. u jednom se zaje*** i onda nema natrag (barem ne lako).
Najbitnije je to sto majstor veli da se to ovako moze napraviti bez dozvola.. sto je pravi pravac razmisljanja :-)
amater

Ovaj dolazeci weekend rezem rupu za stup u podu studija.
Majstor misli da je bolje napuniti betonom metalnu cijev (za stupove) koja je postavljena u rupi u zemlji.. tako da cu trebat busit postojecu betonsku plocu (ne bi trebao biti problem, to se izreze cirkularnom pilom za beton).
Veci problem ce bit busenje rupe (ima za to morotna busilica sa svrdlom ~ø300mm)
amater

c2

Ovih 134° je računato na donji rub promjera?

Jesi li razmišljao o nekakvoj opciji privremenog izdizanja montaže pa da možeš dohvatiti horizont?

*tu*
I go unseen.
All shall be revealed.

Jesam.. i zakljucio de nema razloga hvatati horizont, ionako je svjetlosno zagadjen.  A za objekte koji su na horizontu, treba pricekati sat-dva i eto ih u vidnom polju.
amater

Pocelo je...
Rupa u podu za stup je gotova, plafon je skinut do pola. Zavrsavam s tim iduci weekend.
U medjuvremenu cu probat dogovorit za stup....
amater

Ovaj weekend (konacno!) nastavljam sa radovima..
Imam i rjesenje za poklopac, sve ima za kupit u Bunnings-u....
Kotace imam od prije, tracnica je tu.
To bi trebalo bit sve skupa dovoljno cvrsto (postoje nekakvi propisi tu da takav krov treba izdrzat nekih 600 kila, sa obje strane... nisam siguran  da je cijela postojeca zgrada tiliko jaka, ali ajd, dobro...)
amater

Dag

Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

Citat: Dag  u 17.07.2019. u 08:23:59 sati
Kotačići s gumom?
Ne, metalni.. ako nadjem zgodne gumene prstenove, stavit cu ih za probu. Problem s gumom je sto ce se deformirati jer ti kotaci prakticki stoje na mjestu (osim kad se otvara ili zatvara)...
amater

Weekend je bio uspjesan - demontirao sam strop, tako da se tocno vidi sta je u "zidovima".. Uglavnom, ne bi trebalo biti problema sa montiranjem tracnica za pokretni krov, iako ce se grede morati ojacati na  obje strane.
Dodao sam i poklopac za rupu u podu.. da opet ne propadnem.
Naime, dok sam cistio izolaciju i koncentrirao se na ono sto je gore, nisam pazio kud stajem dolje.. i nasao se odjednom jednom nogom metar nize.
Mogao sam se gadno povrijediti, ali srecom, nista se nije dogodilo (osim modrice na dupetu).
amater

Danijel

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Da.. i ne moze brze, jer ovo radim weekendima (jer jos radim full-time i ne mislim prestati tako dugo dok me ne otpuste), i ne idem tamo svaki put.
Za stup treba jedan dan, za poklopac mozda 3 (sa majstorom, ja mu sve pripremam unaprijed, a on samo dodje i zavrsi one teze stvari koje ja ne mogu sam). Tako da mu zapravo smanjujem zaradu, ali sta cu mu ja... da oni rade sta i kako oni hoce a ja da sve placam to bi kostalo i desetak tisuca dolara (jest da bi izgledalo bolje, ali ja hocu samo funkciju, izgled me ne zanima).
Bit ce to u funkciji sigurno do kraja ove kalendarske godine, a ja se nadam i puno prije (Septembar...)
amater

Inace, iako ne izgleda kao veliki progres, uopce nije bilo lako - problem je bila termalna izolacija izmedju stropa i folije (mljeveni papir ? to se je nekad masovno upotrebljavalo u Au), uzasno prasnjav posao. Od tih 4m2 napunio sam dvije kante za smece.
Na slici dolje se vide ostaci tog materijala..
amater

🡱 🡳