Mars InSIght

Autor Acheron, 27.11.2018. u 08:14:58 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Nitko se nije odlučio popratiti ovo  :-P pa ću napisati pokoju barem reda radi

Jučer u 19:53 po UT vremenu na ravnice Elizeja sletio je Mars InSight, lander čiji je glavni zadata istraživati unutrašnjost Marsa.

Kao što je već postalo uobičajeno, imali smo prijenos uživo iz NASA-e spuštanja na Crveni Planet i mogli smo vidjeti kako inženjerce oblijeva znoj dok čekaju signal.

Najjači mi je sijedi gospodin, koje su se usne tresle dok se čekao signal s InSighta po spuštanju

Par minuta nakon spuštanja došla je i prva fotografija, u boji!

Potom je došla fotografija s MARCO malog satelita, koji su davali podršku spuštanju...

da bi na kraju došla i prava fotka sa robotske ruke koja će spustiti ekpserimente na tlo planeta

Beorn

Hvala Ach! Bilo je uzbudljivo pratiti direktni prijenos jučer. Meni je super bio onaj pozdrav para u sredini odmah po touchdownu. A onda i kad su se 4 cure krenule grliti.  *he*
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Danijel

A ja sam bio dva dana bez računala jer mi je bilo u kvaru. Sada ponovo slažem Windoze na novom kompu. No, iako nisam mogao pratiti forum i napisati nešto o tome, pratio sam direktni prijenos spuštanja preko Smart TV-a i prijenosa na NASA Live. Bilo je to uzbudljivo i još jedno briljantno spuštanje NASA-ina landera na Marsovu površinu! *hopla* *ritmika* *pljesk* *da*

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Vragoder

Citirat ću jednog od suvoditelja prijenosa: "This never gets old!" *pljesk* *pljesk* *pljesk* *hopla*

Za vrijeme prijenosa iz kontrolne sobe, na trenutke smo mogli vidjeti simulaciju očekivanog stanja leta, sa podacima o visini, brzini, radu potisnika i sl. Ako itko naleti na taj video, molim vas, podijelite! Unaprijed hvala!
300/1500 dobson
10x50 binocs

MrWorf

Bio he baš gušt gledati prijenos!  *pljesk*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

snhelix

propratio na preskoke,hvala na sažetku i materijalu :)

Acheron

Danijel

Citat: Vragoder  u 27.11.2018. u 15:33:41 sati
Citirat ću jednog od suvoditelja prijenosa: "This never gets old!" *pljesk* *pljesk* *pljesk* *hopla*

Za vrijeme prijenosa iz kontrolne sobe, na trenutke smo mogli vidjeti simulaciju očekivanog stanja leta, sa podacima o visini, brzini, radu potisnika i sl. Ako itko naleti na taj video, molim vas, podijelite! Unaprijed hvala!

To ti je u filmu koji je Acheron dao na početku teme. Evo ti na vrijeme u videu kada se prikazala jedna od tih animacija.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |

Danijel

Meni je fascinantno to da su Ameri velemajstori u pravljenju showa u takvim situacijama. Od njih bi mnoge svemirske agencije mogle učiti kako se popularizira i animira javnost u tim prilikama. Bez obzira jel prenose lansiranje ili spuštanje ili nešto deseto, oni to tako dobro rade da se oni koji to gledaju osjećaju zadivljeno, ponosno i impresionirano što su i sami djelić tog događaja iako samo sjede pred ekranom i promatraju. *da*

Acheron

Kod njih je politika da što je plaćeno javnim novcem je javna stvar.
A ne kod nas, javni novac nestaje u nekoj crni rupi/kvazaru a informacije na kapaljku.

Vragoder

Citat: Danijel  u 29.11.2018. u 00:57:57 sati
To ti je u filmu koji je Acheron dao na početku teme. Evo ti na vrijeme u videu kada se prikazala jedna od tih animacija.
Da, to je to. A ja bi volio pogledati cijelu simulaciju, od neposredno prije ulaska u atmosferu do samog slijetanja. Možda ju negdje objave! Pratim, ali ne mogu pronaći. Podiljelite ako tko naleti!
300/1500 dobson
10x50 binocs

Acheron

Acheron

Novi fotosi s Marsa

InSight rasteže ruke

Astrobobo

Baš su se pretrgali s tim fotkama.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Čekam ful panoramu okolice, a možda i selfie

🡱 🡳