Najveći solarni teleskop

Autor Teofil, 31.01.2020. u 13:44:35 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Teofil

Na Havajima je svoje prve snimke Sunca načinio do sada najveći solarni teleskop - ima zrcalo promjera 4m, a već prve snimke Sunčeve fotosfere su do sada najkvalitetnije ikad snimljene.

https://www.nso.edu/press-release/inouye-solar-telescope-first-light/

Danijel

Citat: Danijel  u 30.01.2020. u 16:15:18 sati
Snimljeni su najdetaljniji snimci površine Sunca. Snimio ih je novi teleskop Daniel K. Inouye na Havajima. Snimci prikazuju površinu Sunca, ključale ćelije čija je površina veličine Teksasa.
"NSF-ov solarni teleskop Daniel K. Inouye na Haleakali na Mauiju na Havajima omogućit će novu eru solarne znanosti i skok naprijed u razumijevanju Sunca i njegovog utjecaja na naš planet", objavljeno je na stranici Nacionalnog solarnog opservatorija.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

Dag

Auuuu koji timelapse! Gledam ga i osjećam kako mi raste temperatura...
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

Beorn

Poput ogromnog kaleidoskopa  *migo*
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

🡱 🡳