Lokacije na Pašmanu - Ugljanu

Autor Mr_Chili, 06.08.2020. u 18:17:49 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mr_Chili

Bok ekipa,

uskoro sam na Pašmanu pa me interesira ima li netko za preporučiti neke lokacije za astro? Ako je k tome zanimljiv i pejzaš za uloviti skupa s nebom, još bolje.

Razmatrao sam i tvrđavu sv. Mihovil na Ugljanu, no s obzirom na odašiljače na istoj, strah me samo da ne bljeskaju prejako okoliš.

Autom sam tako da su mi cijeli Pašman i Ugljan na raspolaganju.
Pivo mora biti jedan od osnovnih rekvizita svakog astrofotkanja. End ov diskašn.

Leo

#1
Bio sam u Kukljici prije par godina i nisam baš nešto stigao istražiti Ugljan, ali sam se zaletio do crkvice sv. Kuzme i Damjana koja mi je poslužila kao foreground i nije bilo loše. Nažalost, bilo je LP preko od Dugog Otoka, Savar i ostala mjesta po obali, a znalo se naći i jedrilica i jahti u prolazu pa je i to malo pokvarilo cjelokupno iskustvo. Ako si još dolje, mislim da se isplati probati, bez obzira na sve. Fotke bi morao potražiti.
https://goo.gl/maps/DKZw1wqQPd8eVUiq7

Sljedeće godine sam išao na Dugi Otok, tamo je bila puno bolja situacija jer je otvoreno more. Bio sam na ovoj lokaciji:
https://goo.gl/maps/7EnXpECY1HZf1Wyi9

Fotke:
https://www.flickr.com/photos/enviso/albums/72157709995301321


Nikon D750 / Nikkor 14-24mm f/2.8g / Nikkor 24-70mm f/2.8 E VR II / Nikon 70-200mm f/2.8 FL VR / Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II / Tamron 15-30 f2.8 Di VC USD / Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 G2

Mr_Chili

Ok, obišao sam Pašman uzduž i poprijeko, a i dobar dio Ugljana.

Našao sam par odličnih lokacija i par lokacija gdje se dalje nisam autom usudio da ne ostavim auspuh i karter na kamenu.

ŽDRELAČKI MOST (https://goo.gl/maps/bf98xgHfhxuMMFXC7) - Savršena lokacija, most je dosta visok, a pločnik na mostu je jako širok i ima mjesta za postavit stativ i raširit se koliko želiš. Još bolje je bilo što sam ciljao da mi Mliječna bude točno poravnata po sredini kanala. Na početku mosta s pašmanske strane ima dosta makadamskih improviziranih mjesta za parking pa i to olakšava pristup.

TVRĐAVA SV. MIHOVIL (https://goo.gl/maps/o797mJwHsh6nyVHk8) - E sad, ovo je malo 'dvosjekli mač' lokacija. Tvrđava je trenutno zatvorena zbog nekih arheoloških iskopa, no pokraj tvrđave se nađe dobri pogled, ali i to dosta teško jer sa svake strane strši neki grm, bor, stijena, itd. Ali uz malo truda i mozganja može se složit dosta zgodna panorama/landscape. Ako ništa drugo, lijep je pogled sam po sebi i bez fotića, a i do gore je asfaltirana cestica pa se bez problema s autom pristupi.
Pivo mora biti jedan od osnovnih rekvizita svakog astrofotkanja. End ov diskašn.

Acheron

Mostovi su dobri dok nešto ne prolazi preko njih. Iznenadila bi te količina vibracija koja je prisutna kod puno masivnijih mostova od Ždrelačkog.

Mr_Chili

Citat: Acheron  u 23.08.2020. u 10:19:24 sati
Mostovi su dobri dok nešto ne prolazi preko njih. Iznenadila bi te količina vibracija koja je prisutna kod puno masivnijih mostova od Ždrelačkog.

Naravno, kad nogama staneš na bilo koji most osjeti se kako vibrira pod nogama. S druge strane, koliko ljudi sami naprave pogrešaka kod stackanja, trackanja, star trailova i fokusiranja, ovo je zbilja zanemarivo. Ovdje je stalno bilo prometa, nažalost, ali nasreću mi nije znatno utjecalo na fotke :)
Pivo mora biti jedan od osnovnih rekvizita svakog astrofotkanja. End ov diskašn.

Starpilot

Za sve koji će sljedeće sezone ići na Pašman, evo jedne provjerene lokacije! Radi se o makadam križanju (visoravan na prijevoju) neposredno ispod vrha Veliki Bokolj, koji je ujedno i najviši vrh Pašmana. Promatralište se nalazi na 170m AMSL, s njega se vidi i prema kopnu i prema otocima. NW je naravno nešto kontaminiran od Zadra, Bibinja, Sukošana... ali načelno je nebo za dane uvjete top!

Ovo je lokacija:

https://goo.gl/maps/8DESLTTAfgx9WVdCA

Dio puta do gore je asfaltiran, a zadnjih nekoliko hm je makadam, ali ništa što običan auto ne bi mogao proći.  *hopla*

Ako želite od promatrališta nastaviti prema samom vrhu (Veliki Bokolj), tu već ima oštrijeg kamenja i vidio sam da samo s terencima i quadovima idu.

Nema LP-a koje tuče direktno, sve su naselja u daljini.

Uživajte!  *tu*


🡱 🡳