Usporedba programa za smanjenje šuma na astrofotografijama

Autor Neven, 27.11.2022. u 16:53:39 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Neven

Izašao je zanimljiv članak gdje je autor usporedio programe za uklanjanje šuma. Naravno NoseXterminator je pomeo konkurenciju za deep sky ali ima usporedba i za nightscape pa čekirajte. Lijepo se potrudio i sve fotke  se mogu učitat u velikoj rezoluciji da se vide detalji.

https://petapixel.com/2022/11/26/a-comparison-of-noise-reduction-programs-for-astrophotography/

hrast

Rijetko sam na forumu. Kada i dođem rijetko se javim.
No sada se nisam mogao suzdržati da ne komentiram.

Iako je šum posljedica nesavršenosti opreme i recimo da spada u "dopuštene" tehnike obrade fotografija*, ne volim fotografije bez šuma. Jednostavno mi izgledaju plastificirano/umjetno. (Russel Croman mi je primjer tog plastičnog)

*Pod dopuštene tehnike smatram tehnike koje služe kako bi uklonili nesavršenost opreme i/ili atmosferske uvijete. Recimo DBE, dekonvolucija.
Svako dodavanje ili brisanje onoga što nam se sviđa (npr spajkovi) ili brisanje onog što nam se ne sviđa, smatram nedopuštenim.
Pitanje je zapravo kolko toga zapravo izbrišemo korištenjem peglanjem šuma.

Pretjerivanje u kontrastu, rastezanju histograma ili sl. smatram lošim ukusom, a ne nedopuštenom tehnikom.

Morao sam se ispucati i zapravo upozoriti nove generacije glede korištenja raznoraznih alata za obradu *zubo*

Neven

Citat: hrast  u 29.11.2022. u 09:42:30 sati
Rijetko sam na forumu. Kada i dođem rijetko se javim.
No sada se nisam mogao suzdržati da ne komentiram.

Iako je šum posljedica nesavršenosti opreme i recimo da spada u "dopuštene" tehnike obrade fotografija*, ne volim fotografije bez šuma. Jednostavno mi izgledaju plastificirano/umjetno. (Russel Croman mi je primjer tog plastičnog)

*Pod dopuštene tehnike smatram tehnike koje služe kako bi uklonili nesavršenost opreme i/ili atmosferske uvijete. Recimo DBE, dekonvolucija.
Svako dodavanje ili brisanje onoga što nam se sviđa (npr spajkovi) ili brisanje onog što nam se ne sviđa, smatram nedopuštenim.
Pitanje je zapravo kolko toga zapravo izbrišemo korištenjem peglanjem šuma.

Pretjerivanje u kontrastu, rastezanju histograma ili sl. smatram lošim ukusom, a ne nedopuštenom tehnikom.

Morao sam se ispucati i zapravo upozoriti nove generacije glede korištenja raznoraznih alata za obradu *zubo*

Samo se ti ispucaj, treba imat rasprave oko toga.

Russel je napravio alat koji upravo pleše na rubu rasprave gdje obrada astro fotki vodi. S jedne strane napravio je nevjerojatni AI alat koji jednim klikom rješeva kompleksnosti lum i color noise u toj mjeri da ne mjenja piksele i realtivno je lagano regulirati alat da se ne ide u plastifikaciju. Dok s druge strane potaknuo je novi val AI alata koji će biti sve više prisutni u obradama astro fotki (nažalost). Gdje to vodi? ko zna. Za godinu dana ćemo moći kreirat astro fotke iz teksta koje će biti realne kao i naše.

Kolko znam Pixinsight ekipa je jako stroga oko AI alata i uvijek će ići linijom realnog a ne izmišljenog. (iako StarX je već ubio sve noise reduction alate u PI-u)

No već je evidentno online da su nastale dve struje. Oni koji jedva čekaju AI da zamjeni sve i oni koji ne žele AI na svojim fotkama.

hrast

Citat: Neven  u 29.11.2022. u 10:40:03 sati

No već je evidentno online da su nastale dve struje.

Nema druge nego na benzinskoj s palicama i bokserima naći kompromis. Predlažem Tušilović  *zubo* *kung* *lupi* *marš* *zubko*

Neven

Može, samo trebamo pronaći one protiv jer sam ja na tvojoj strani.  *ritmika*

Beorn

Ja sam protiv. Ako je rezultat toga da de nađemo na pivici.  *pijani*
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

OuttaControl

Ja apsolutno podrzavam AI, dok god se ne radi izmišljenje detalja ko što to radi topaz, ovaj od RC mi se čini baš pravi denoiser.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

🡱 🡳