Canon eos 70d

Autor Brukva, 30.09.2023. u 09:42:47 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Povezani Događaji

• Odgovor

Brukva

Molio bi pomoc
Naime posjedujem Canon Eos 70D 9 godina, 60000 snimaka.
Problem je poceo nedavno u vidu lagano razmazane boje, i kratke crtice raznih boja. Navwdeno je vidljivo nakon stakiranja i obrade u sirli kod malog povecanja. Prije tri dana se pocele primjecivati tocke kod snomanja, kao da je rosa. Tocke bi se micale kod svakog narednog snimka. Pokusao sam ocistiti senzor s priborom za ciscenje ali bezuspjesno. Vizualno se nista nevidi na senzoru.
Koristim ga za snimanje svemirskih objekta s teleskopom SW 80 ed, HEQ5 montazom upravljajuci s NINA programom
Hvala unaprijed

Neven

Citat: Brukva  u 30.09.2023. u 09:42:47 satiMolio bi pomoc
Problem je poceo nedavno u vidu lagano razmazane boje, i kratke crtice raznih boja. Navwdeno je vidljivo nakon stakiranja i obrade u sirli kod malog povecanja. Prije tri dana se pocele primjecivati tocke kod snomanja, kao da je rosa. Tocke bi se micale kod svakog narednog snimka. Pokusao sam ocistiti senzor s priborom za ciscenje ali bezuspjesno. Vizualno se nista nevidi na senzoru.
Koristim ga za snimanje svemirskih objekta s teleskopom SW 80 ed, HEQ5 montazom upravljajuci s NINA programom
Hvala unaprijed

Pokaži jednu fotku s tim crticama da vidimo.

Brukva

Citat: Brukva  u 30.09.2023. u 09:42:47 satiMolio bi pomoc
Hvala unaprijed

MrWorf

Ovo ti je tipičan primjer crawling šuma. On dolazi do toga što ti se stakiraju hot pixeli koji "šeću" zbog fleksija jer ti se kadar tjekom noći ipak malo pomakne unatoč guidingu. Zvijezde se stakiranjem softverski poravnaju a hot pixeli ti "odšeću" i naprave crte. Nadam se da si shvatio što mislim.

Lijek za to je snimanje Dark framova (to će ugušiti hot pixele i ostali šum), Dithering (on nasumično malo pomakne kadar između framova da se šum ne gomila na jednom mjestu) i kappa-sigma algoritam za stakiranje (on odbacuje stvari u kadru koji se ne ponavljaju baš u svakom frameu).

I ako to sve napraviš, onda nećeš više vidjeti ove crtice  *šešir*
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat
-Okulari 1.25": 8-24mm zoom, barlow 2.5X GSO, barlow 5X, 28mm 2" okular
-Canon 1100D sa Magic Lanternom Modan
-Canon 1300D
-Canon 600D sa Magic Lanternom
-ZWO ASI-120 MC
-EF 50mm F1.4, 18-55mm, 90-300 mm

MrWorf

E, a te tamne točke ti jesu prašina na senzoru. Očito nisi dobro počistio jer nekad se stvarno teško vide golim okom. Ta prašina se ponekad pomakne usred snjimanja zato jer ogledalo i shutter kada klapne, naprave mali vjetar koji pomakne čestice prašine na senzoru.

Najbolje bi ti bilo da senzor ispušeš sa kompresorom koji ima filter protiv kondenzata (obično ekipa koja lakira sa kompresorom to imaju) i nemoj koristiti sprej sa komprimiranim zrakom jer on ostavlja fleke.

Nemoj pukušat čistit senzor sa štapićima za uši ili takvim stvarima jer češ nataložiti čestice i dlake iz vate i potencijalno zgrebati senzor. Nađi nekoga sa kompresorom koji ima filter za kondenzat i dobro to ispuši. Nemoj ispuhivati na 8 bara da ne oštetiš mehaniku itd. Dovoljno je na 2 bara sa 30cm udaljenoti. Ako si u Zg, to ti ja mogu napraviti.
-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat
-Okulari 1.25": 8-24mm zoom, barlow 2.5X GSO, barlow 5X, 28mm 2" okular
-Canon 1100D sa Magic Lanternom Modan
-Canon 1300D
-Canon 600D sa Magic Lanternom
-ZWO ASI-120 MC
-EF 50mm F1.4, 18-55mm, 90-300 mm

Astrobobo

U Sirilu bi se za eliminaciju hot piksela mogao probati koristiti Cosmetic Correction: https://siril.readthedocs.io/en/latest/processing/cc.html
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Brukva

Hvala na pomoci.
Nesto sam od toga isprobavao, ali nisam dokraja eliminirao problem. Sada cu po vasim uputama.
Sto se tice prasine, cistio sam puhaljkon i priborom koji sam kupio za ciscenje senzora. Nakon toga prvi snimak cist, a na slijedecem
Mrljica, te svakuh desetak nova. Kao da neka mikriprasina ispada iz tubusa. Dali je netko imao slican problem. Dali je moguce da boja lagano se mrvi

Deny

Moguće je da ti od nekud konstantno pada na senzor. Provjeri sve.Uzmi nešto ljepljivo (selotejp npr) i pokupi svu prašinu i dlačice sa onog crnog filca između senzora i bajuneta.

zac

Ak ti se skop "linja", probaj staviti prozirni clip-on filter. Ne pomogne 100%, ali ipak dosta smanji ulaz prašine izvana...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳