Kvalitetna astrofotografija i ganjanje lajkova

Autor Boski, 06.01.2022. u 00:32:41 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Boski

Otvorio bih jednu temu a nisam našao bolji podforum nego ovdje. U zadnje vrijeme me muči što se u hrv. AF scenu uvukla velika količina radova koja služi isključivo ganjanju lajkova na servisima poput instagrama i FB. Samim time se smanjuje kvaliteta astrofotografija a neke nove klince se uči da je bolje imate 2k lajkova nego napraviti kvalitetan rad. Posebno me na to nagnalo pregledavanje fotki nekih wide field, landscape astrofotografa. Astrofotografija u Hrvatskoj ima neka nepisana pravila i jednu dosta visoku ljestvicu kvalitete po kojoj je poprilično poznata u ovoj regiji. Ljudi prestanite raditi fotke koje na instagramu ili na reduciranoj rezoluciji facebooka izgledaju eye-catchi a u visokoj rezoluciji su smeće. Vidim svakojake fotke gdje su na wide fieldu izdužene zvijezde, raspada se sve živo, šuma ima na izvoz, ne možeš razlikovati zvijezde od šuma i obrnuto. Prestanite iz materijala čupati ono što ne postoji i na senzoru vaše kamere nije zapisano. Prestanite iz nemodanih fotića raditi fotke koje izgledaju kao da su napravljene sa HA filterima ili modanim fotićima jer to sve skupa izgleda loše. Kvaliteta astrofotografije mora biti realizirana na printu nativne rezolucije a ne na je**** instagramu ili rezoluciji 640x480. Početnicima u astrofotografiji sugeriram što duže vrijeme integracije, posebno onima koji imaju teleskop kao objektiv. Naviknite oko na kvalitetne stvari u visokoj rezoluciji što se tiče obrade, koloriteta, šuma a nemojte se hvatati za 90 % instagram smeća. Postoji, doduše vrlo mali postotak onih ego tripova koje pogotovo hejtam. Onih kojima ego ne dozvoljava vlastiti razvitak a time i razvitak naše astrofotografske scene, onih koji o astronomiji pojma nemaju a žicaju za lajk, za objavu, za izložbu i slično. Od njih mi se posebno povraća, ne zbog njihovog "uspjeha" nego zbog toga što srozavaju kvalitetu naše astrofotografske scene, ne žele naučiti ništa od drugih jer misle da su bogom dani a iskorištavaju medijski prostor na uštrb onih koji to zaslužuju. A uz to pljuju po ljudima koji su izmislili astrofotografiju kod nas i koji su za njih tata mata. Za njih imam poruku da niste nikakvi astrofotografi i nemate nikakvo pravo nazivati se istima. Vi ste obični žicari, wide field umišljeni noćni fotografi koji bi za izložbu, naslovnicu časopisa i lajk na društvenim mrežama prodali vlastitu familiju. Većina vas ovdje, od početnika do iskusnih astrofotografa, bilo wide, landscape, deep space, radi stvari koje su korektne odlične i svjetske i zadržite taj nivo i unapređujte svoje znanje iz fotke u fotku. Razgovarajte, prihvaćajte negativne kritike a budite osokoljenim pozitivnim. Oni drugi, molim vas da sa svojih "astrophotographer" profila maknete "astro". Hvala.
Teleskop: SW ED80 Apo
Montaže: HEQ5 Pro, SkyWatcher StarAdventurer
Dalekozori: Pentax 10x50 PCF WP II
Kamere: Qhy9c, Qhy5 II mono
Fotići, objektivi: Nikon D750; Nikon 18-55 mm, Samyang 14mm f/2.8, Samyang 16mm f/2.0, Samyang 135mm t/2.2, Nikon 35-105mm f/3.5-4.5, Yashica 50mm f/1.7, Tamron 70-200 mm f/2.8
https://www.astrobin.com/users/Boski/

Zeleni_Zub

Nightscape i astrofotografija ce se uvijek preklapati, ali mislim da je bitno biti svjestan razlike izmedju 30sec ekspozicije na 11mm fokalne i pravog snimanja deep sky objekata ili wide field astrofotografije (i planeta i Mjeseca naravno) - fotografi koji to odlucuju zanemariti su upravo ti koje si opisao u postu i tu se apsolutno slazem.

I ja imam instagram profil sa astrofotkama i mislim da nam je svima drago dobiti vise lajkova na sliku (meni barem jeste) ali kada vidim kakve su slike na toj platformi najpopularnije, definitivno mi se ne ide u tom smjeru niti ima ikakvog smisla. Cak i na Astrobinu ima dosta takvih uradaka koji dobijaju puno lajkova. Saturacija i kontrast na 200%, ocigledno prikrivanje šuma i ostalih gresaka sa drasticno malom rezolucijom prolaze najbolje što i nije toliko iznenadjujuce za platforme poput instagrama ali svakako je problem kada ti ljudi pocnu prodavati muda pod bubrege sa svojim potpuno pogresnim shvatanjem ovog kompletnog hobija. Nijedan od tih profila nema galeriju slika u vecoj rezoluciji na Astrobinu, Flickru ili slicnom  *da*

Nisam iz Hrvatske ali tu sam na forumu nekako od pocetka svojeg bavljenja astronomijom i zahvalan sam na svemu sto sam dosad naucio od savjeta i kritika tu na forumu od strane iskusnijih (a ima vas tu dosta), i ono sto mi je kao najveci guideline koji sam naucio tu od ekipe jeste da treba poštovati snimljeni materijal i opremu s kojom je snimano, ma kakvi oni bili i pokusati izvući najbolje iz toga. Takav pristup je ono sto ovaj forum i cini super mjestom.
Po Facebooku u zadnje vrijeme se malo povecao broj ovih koje je Boski naveo, pa eto najbolje sto se moze uciniti je dati ispravne sugestije, savjete i kritike  *šešir*

@boski - vidi se po manjku formatiranja da ti je dobro izvuklo zivce  *zubko*
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

stipe

Slazem se u potpunosti, mrzim kad do izražaja dođu ljudi kojima u astrofotografiji nije mjesto i koji si nisu dali truda koliko mi kojima se g*vno u guzici smrzne da bi nabrali materijala za rad. Ali eto vrijeme je društvenih mreža i "to ti je tak"!
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

tome

Slazem sa recenim. Potrebno je podizati vlastitu ljestvicu. Sukladno znanju, mogucnostima, iskustvu...

Ne bih zelio da se pocetnici obeshrabre, te da ne objave uradak koji ne mora biti kvalitetan prema ne znam kakvim standardima. Jer na taj nacin ce dobiti kritiku i savjet sto uciniti da se poboljsaju.
Isto tako ne treba izbjegavati snimati objekte koji nisu "eye catcheri". Meni je dobar dio ovoga i istrazivanje mogucnosti sto je sve moguce.
Ako cemo se samo mjeriti prema Astrobinu onda cemo rijetko objavljivati snimke ovdje. Mene osobno veseli vidjeti i pocetnicke uratke. Pa nije ovo natjecanje.

WF i landscape fotke rijetko ili nikad ne komentiram jer nemam dovoljno znanja.

Isto tako cijenim svaku kritiku kada nesto stavim.

I da, spadam vjerojatno u dinosaure koji ne koriste drustvene mreze....

*šešir*
SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Štefek

Ha, niš novoga nuću reći kad kažem da je jedan od glavnih smjerova u kojem društvo ide površnost i mišljenje tudjom a ne svojom glavom. Društvene mreže su raketno gorivo za to . Svako je zlo i za neko dobro pa tako i društvene mreže (iako ja osobno ne vidim što je to dobro u nekima od njih) . Tako ni nemam Instagram ni Facebook profil pa ni ne vidim kaj se dogadja i objavljuje .( Nije do informatičke nepismenosti , nego naprosto ne vidim za kaj bi mi to trebalo) .
Kaj se hobija tiče, svih drugih , pa i ovog našeg , mislim da mi (barem ja) to radimo sebe radi, a ne zbog drugih . Meni osobno, stalo je do mišljenja ljudi koji o tome nešto znaju , i od kojih mogu nešto naučiti .  Zbog toga ću i objaviti fotku koja nije dobra , da bih iz komentara ljudi koji znaju više naučio. Ali to samo unutar "uskog " kruga (ovdje, evenualno Astrobin) ljudi .
Iako već i na Astrobin-u ima svega , ali to je portal za hobiste. Dalje i šire nemam nikakve namjere , čak ni kad bih bio pravi i dobar astrofotograf kao mnogi ovdje.  Osim ako me netko pozove i traži nešto. Mislim da bi to trebao biti princip , osim ako netko živi od toga pa mu treba reklama. I u ovom našem hobiju , a i šire jednako sam frustriran kao i Boski da na kraju nema razlike izmedju mediokriteta i kvalitete , pa je tako top pjevačka zvijezda puno bolja u aktivnostima na jahti nego u pjevanju, novinari pišu puno više nego kaj čitaju,  nepismene 17godišnjakinje pišu vrlo čitane recenzije, znanstvenici su na televiziji više nego u laboratoriju.. Hoće li se to promijeniti ?  Teško, ako da onda na još gore.  Na nama je da to konzumiramo ili ne. Mislim da je najveća kazna  "influencerima" to da ih se ignorira.
A tko je ili nije pravi astrofotograf  je pitanje kako to tko definira.  Mislim si, je li kuhar kuhar samo ako kuha u eksluzivnom restoranu, je li pjevač pjevač samo ako je solist u operi ili je to i muž koji popeva s bendom na svadbi,. Ako to radi dobro onda se tako smije i zvati ... No vrag je u detalju tko bi trebao biti sudac je li nešto dobro ili nije. Konzument ili "struka" ?
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

Danijel

Ja ću reći samo ovo, ono što je kvalitetno to se odmah vidi, a ono što je kič također. Naravno, ako to nekoga zanima. Ako ne, tu ne možemo ništa. Uvijek će biti onih kojima se nešto sviđa ili ne sviđa. Koliko ljudi, toliko i ćudi.

A lajkovi, sve je to relativno. Ljudi lajkaju svašta, ne samo zbog objavljenog sadržaja nego i zbog onoga što je taj sadržaj stavila određena osoba. Lajkovi u stvari ništa ne znače. Možeš staviti smeće od recimo teksta pa u naslov staviš nešto bombastično, 80% ljudi uopće neće kliknuti na to i pogledati, nego će po automatizmu kliknuti na lajk i još pri tome napisati svoje mišljenje o naslovu, a ne tekstu jer ga ni ne čitaju. Tako je i s fotografijama. Sve je to bez veze.

Danas su svi stručnjaci za sve i svi znaju najbolje o bilo čemu. Takvima ne možeš ništa suvislo objasniti, samo uzalud trošiš vrijeme, svoju energiju i ne postižeš ništa osim što ti tlak naraste. Onaj koji zna znaje cijenit će vaš trud, onaj koji ne zna, popljuvat će ga i pri tome dobiti gomilu lajkova. I to je to.

| Montaža: NEQ-6 PRO GoTo SkyScan | Teleskopi: SkyWatcher MAK 127 / 1500 i Celestron 11 SCT 280 / 2800 |
| Fotoaparati: EOS 450D i 650D | Astrokamere: Astrolumina QHY 5-II-c i ZWO ASI462MC planetary camera |
| Filtri: Baader AstroSolar i Baader UV/IR cut and Luminance | Dvogledi: Panorama 8 x 56 i TS 20 x 90 |
| Lokacija: φ = 45°49'11" N,  λ = 17°21'26" E,  h = 136 m. |
| ZVJEZDARNICA APOLLO | YOUTUBE | FLICKR |

stipe

I sto je najgore, takvi bezveznjaci znaju na tim glupostima i zaraditi, a ti ili ja cemo krvavo raditi da bi priustili sebi kakav komad opreme, koju takvi bezveznjaci nikad ne bi znali upotrijebiti...
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Acheron

Bojim se da će ekipe željne instant slave uvijek biti i da ih nećete moći preobratiti ili suzbiti. A bojim se da većinu ljudi nije ni briga što gledaju, to je još samo jedna informacija koju progutaju (ali i ne sažvaču) u danu.

Ono po meni što je bitno je da si:
a) zadovoljan svojim radom
b) da te cijeni ekipa koja zna što gleda

S vremenom će ove instant gluposti ostati utopljene u masi u trenutku vremena, a kvalitetni radovi će ostati kvalitetni radovi

Acheron

Citat: stipe  u 06.01.2022. u 20:32:35 sati
I sto je najgore, takvi bezveznjaci znaju na tim glupostima i zaraditi, a ti ili ja cemo krvavo raditi da bi priustili sebi kakav komad opreme, koju takvi bezveznjaci nikad ne bi znali upotrijebiti...

Na drugoj temi si spomenuo kako imaš priliku pa je ne iskorištavaš :)

stipe

Da, znam i priznajem to. No u ovom slucaju neki zarade bez ikakvog truda i znanja.

Dag

Ima i dobrih i loših odvjetnika, dobrih i loših stolara, profesora, doktora ...
Ima i dobrih i loših amatera.

Biti dobar ne znači da se zna i prodati. To je jedna druga sposobnost.
Većina ljudi teško raspoznaje kvalitetu. Većina za ulje na platnu kaže da ne vrijedi ako se ne prepoznaje što je motiv. Zato i oni manje dobri imaju tržište. Svatko ima svoju nišu ako ju želi potražiti.
Sve je ok.
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

Kvaka22

... svaka na mjestu!
to je to, bilo kome krivo ili drago.
Newton GSO 305/1500,SCT C8, MCT C90, Canon 550D ...

Neven

Citat: Boski  u 06.01.2022. u 00:32:41 sati
Otvorio bih jednu temu a nisam našao bolji podforum nego ovdje. U zadnje vrijeme me muči što se u hrv. AF scenu uvukla velika količina radova koja služi isključivo ganjanju lajkova na servisima poput instagrama i FB. Samim time se smanjuje kvaliteta astrofotografija a neke nove klince se uči da je bolje imate 2k lajkova nego napraviti kvalitetan rad. Posebno me na to nagnalo pregledavanje fotki nekih wide field, landscape astrofotografa. Astrofotografija u Hrvatskoj ima neka nepisana pravila i jednu dosta visoku ljestvicu kvalitete po kojoj je poprilično poznata u ovoj regiji. Ljudi prestanite raditi fotke koje na instagramu ili na reduciranoj rezoluciji facebooka izgledaju eye-catchi a u visokoj rezoluciji su smeće. Vidim svakojake fotke gdje su na wide fieldu izdužene zvijezde, raspada se sve živo, šuma ima na izvoz, ne možeš razlikovati zvijezde od šuma i obrnuto. Prestanite iz materijala čupati ono što ne postoji i na senzoru vaše kamere nije zapisano. Prestanite iz nemodanih fotića raditi fotke koje izgledaju kao da su napravljene sa HA filterima ili modanim fotićima jer to sve skupa izgleda loše. Kvaliteta astrofotografije mora biti realizirana na printu nativne rezolucije a ne na je**** instagramu ili rezoluciji 640x480. Početnicima u astrofotografiji sugeriram što duže vrijeme integracije, posebno onima koji imaju teleskop kao objektiv. Naviknite oko na kvalitetne stvari u visokoj rezoluciji što se tiče obrade, koloriteta, šuma a nemojte se hvatati za 90 % instagram smeća. Postoji, doduše vrlo mali postotak onih ego tripova koje pogotovo hejtam. Onih kojima ego ne dozvoljava vlastiti razvitak a time i razvitak naše astrofotografske scene, onih koji o astronomiji pojma nemaju a žicaju za lajk, za objavu, za izložbu i slično. Od njih mi se posebno povraća, ne zbog njihovog "uspjeha" nego zbog toga što srozavaju kvalitetu naše astrofotografske scene, ne žele naučiti ništa od drugih jer misle da su bogom dani a iskorištavaju medijski prostor na uštrb onih koji to zaslužuju. A uz to pljuju po ljudima koji su izmislili astrofotografiju kod nas i koji su za njih tata mata. Za njih imam poruku da niste nikakvi astrofotografi i nemate nikakvo pravo nazivati se istima. Vi ste obični žicari, wide field umišljeni noćni fotografi koji bi za izložbu, naslovnicu časopisa i lajk na društvenim mrežama prodali vlastitu familiju. Većina vas ovdje, od početnika do iskusnih astrofotografa, bilo wide, landscape, deep space, radi stvari koje su korektne odlične i svjetske i zadržite taj nivo i unapređujte svoje znanje iz fotke u fotku. Razgovarajte, prihvaćajte negativne kritike a budite osokoljenim pozitivnim. Oni drugi, molim vas da sa svojih "astrophotographer" profila maknete "astro". Hvala.

Ja bi rekao da je iskljuciva samo promocija kopanje vlastite jame, sve to dođe na skupljanje lajkova od dede, tetke i mamine strine i to ti je vrh. Gaysbook i Instašrot sigurno nebi stavio kao mjerilo kvalitete. Ovaj forum je naše malo utočište i volio bi vidjeti kako prolaze ovdje ti 'samo-promotori'.

Nemoj se sekirat, oni dođu i brzo odu jer ego je krhka stvar i brzo se raspadne. U klasicnoj fotografiji ima tog na bacanje, nigdje još nisam vidio da je netko od tih 'samo-promotora' negdje uspio jer budimo realni, uvijek se naletit na zid jer si nisu dali truda da napreduju, tako ce biti i ovdje. Portali su vec odavno nanjušili da trebaš davati virtualne nagrade za bilo kakve fotke tako da hrane te egoe i time zarađuju na njima. Prvi 'red flag' je cim vidis da je fotograf sam sebi stavio 'nagrađivan' u opis, pratim par njih, čak i poznajem par njih, nisu se makli s mjesta već godinama.

Astro je zajeban, težak i naporan i treba ti ekstremna ljubav prema tom hobiju da bi radio nešto kako spada, uvijek ce biti tih koji se žele prečicom ugurat no neće uspjeti zato nemoj hejtat i počni voljet jer ljubav će te osloboditi svih okova. *banana*

Mr_Chili

Citat: Boski  u 06.01.2022. u 00:32:41 sati

Djeluje mi kao da je neka konkretna situacija prelila čašu i odlučio si ovu temu napisati.

Ako smo došli da zaključka da takvi ne opstanu dugo onda mislim da te nemaju razloga nervirati. Razumio bih da su ti pred nosom uzeli neki angažman, posao, zaradu, ali vjerujem da nije tako nešto u pitanju.

Šrot astrofotografa, onih koji ništa ne napreduju, a misle da su popili svu pamet svijeta i ne žele priznati da netko zna nešto bolje od njih ima uvijek. Srećem takve i u fotografiji, i u muzici, i na poslu, i u birtiji. Nažalost se i sam bavim s previše stvari u kojima se egomanijaci posebno ističu. I pustiš ih da prozuje, neka se ispušu i nestat će dok nisi ni trepnuo.

Nažalost zadnjih dana među astrofotografima sam po Facebooku vidio nekolicinu postova i komentara koji pršte netrepeljivošću i neugodnim komentarima. Ako vam je svima toliko stalo da astronomska i astrofotografska scena u HR pomalo raste, da bude održiva, da bude ugodna njihovim pripadnicima i da privuće potencijalne nove ljude, onda bi trebalo izbjegavati međusobno pljuvanje, psovanje, pasivnog-agresivno blaćenje drugih.
Pivo mora biti jedan od osnovnih rekvizita svakog astrofotkanja. End ov diskašn.

stipe

Koliko sam imao prilike vidjeti, pojedini likovi koji o materiji ne bi imali blage veze, namecu svoje filozofije i fiks ideje (na forumima ili drustvenim mrezama) ljudima koji se trude, rade i uistinu stvaraju. Dakle nitko te likove ne priziva niti ih trazi da se registriraju vec se sami nametnu i to vecinom kao i krpelji. Ispilaju ljude, stvore nered po shemi "sto gluplje to bolje". Ljudi polude na njih, i onda na kraju ispadne da su ti ljudi koji rade zapravo jedini krivi za sukob jer su pukli, a ne ti idioti i sarlatani, sto je nepojmljivo i takav sistem nikako ne mogu razumjeti. Ti ljudi koji polude na sarlatane su potpuno u pravu i ja cu ih uvijek podrzavati. Polude kako je i Boski poludio, nikad mu necu zamjeriti jer ne samo zato jer je u pravu, vec zato jer nitko ne moze vjecno ignorirati pojedince koji rade sprdacinu od ljudi sa tim svojim egom i trollanjem. Ne smije se traziti od ljudi strpljenje za idiote jer nemamo svi zeludac za to. Da ti specijalci barem otvore neki svoj blog ili sto drugo pa ajd, vec jedino zele upadati na forume i grupe na fejsu gdje ce traziti od zajednice da im se pokoravaju. Takvo sto je vrlo vazno na vrijeme prepoznati i otjerati takvog trolla. Nesto slicno smo nedavno imali i ovdje na forumu i zbog kritike i pobune protiv doticnog smo dobili kritiku da smo ga neosnovano napali. Dakle zrtva ispadne sama kriva sto reagira na sund i trash. To je sistem "zavadi pa vladaj", a to je zalosno. Taj lik je srozavao astronomiju tako sto je bio vrlo nekonstruktivan cijelo vrijeme i Danijel ga je naposljetku izbacio. Ima svakakvih likova i to more njih. Cim se skuzi da je troll i fake, odmah pedala bez milosti. Sve daljnje toleriranje stvara samo jos veci kupus gdje na kraju svi budu krivi, jedino ne on... Tko s djecom legne... Stara izreka! *old*

🡱 🡳