Sateliti - hoće li budućnost astrofotografa izgledati ovako?

Autor Štefek, 09.01.2022. u 10:17:39 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Štefek

Nisam baš dugo u astrofotografiji , no vidio sam prelaske satelita, aviona na snimkama , ali ovakvu još nisam vidio . Ovo je 2 minute .....
Kad Starlink bude gore (pa onda i Kinezi i svi drugi) , hoće li to tako izgledati ? *bu* *bu*
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

OuttaControlCRO

A onda cemo deep sky snimat Lucky Imagingom ko sta tome snima. samo Odbacit 50% snimki  *zubo*

Kinezi, Rusi, Amazon vjerojatno jos par korporacija.

SpaceX eventually hopes to have as many as 42,000 satellites in this so-called megaconstellation

To put that into perspective, as of Jan.5 2022, 12,480 satellites have been launched in all of history with only 4,900 still active

There are now more than 1,750 active Starlink satellites.

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

stipe

Citat: Stefek  u 09.01.2022. u 10:17:39 sati
Nisam baš dugo u astrofotografiji , no vidio sam prelaske satelita, aviona na snimkama , ali ovakvu još nisam vidio . Ovo je 2 minute .....
Kad Starlink bude gore (pa onda i Kinezi i svi drugi) , hoće li to tako izgledati ? *bu* *bu*

Jos i gore *zubko*
Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Neven

vzr

Zemaljska astrofotografija dugim ekspozicijama je vec odavno mrtva ponajviše zbog previše gužve u orbiti. Zato deljenje na više kraćih subova i stekiranje omogućava da se odbace upropašteni a zadrže čisti odnosno da se ne upropasti čitava sesija a to je ono što se danas uglavnom radi. Jedino je malo dosadno pregledavati svaki ponaosob kad ih je 500+

A što se tiče astrofotografije dugim ekspozicijama, za to treba lansirati opservatoriju u orbitu 😆
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Neven

Citat: vzr  u 10.01.2022. u 06:20:35 sati
Zemaljska astrofotografija dugim ekspozicijama je vec odavno mrtva ponajviše zbog previše gužve u orbiti. Zato deljenje na više kraćih subova i stekiranje omogućava da se odbace upropašteni a zadrže čisti odnosno da se ne upropasti čitava sesija a to je ono što se danas uglavnom radi. Jedino je malo dosadno pregledavati svaki ponaosob kad ih je 500+

A što se tiče astrofotografije dugim ekspozicijama, za to treba lansirati opservatoriju u orbitu 😆

Ako smatraš da su frejmovi sa trailovima upropašteni onda si u krivu, software je daleko dogurao da sve što ima linije satelita i aviona pa čak i oblaka fino izbaci s algoritmima zaduženim za to, s tim da izlaze i novi poboljšani algoritmi koji prepoznaju višak. Bio bi horor izbacivati fotke s trailovima.

OuttaControlCRO

Pa da, kad razmislis to ti se svede kao i uklanjanje noisea, na jednoj slici ima, na ostalima nema, software ce to poništiti.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

vzr

Citat: Neven  u 10.01.2022. u 12:12:04 sati
Ako smatraš da su frejmovi sa trailovima upropašteni onda si u krivu
Ako je cilj čist estetski ugođaj onda nije problem čak ni na kraju uzeti laso i contekstualno popuniti neku regiju što smatram vrlo invanzivnom metodom. Ali ako je cilj astrometrija, praćenje kretanja i otkrivanja nebeskih tela i očuvanje verodostojnosti podataka radi budućih komparativnih analize onda nikakvom algoritmu ne mogu dozvoliti da mi uklanja ili dodaje objekte u signalu.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P (tube flocked + mirror masked) | Meade Instruments DS2090 90/800 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 (GT2 belt + NEMA17 + OnStepX) | ZWO ASI120MM-S | TS 50/205 Guididescope | RaspberryPi (INDIlib) | Canon EOS 600D AstroMod
We are the Borg. You will be assimilated. Your biological and technological distinctiveness will be added to our own. Resistance is futile.

Dag

Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

tome

SkyWatcher 150 f6.7, Evoguide 50ED, Heq5
Omegon 533c, ToupTek g3-224-c

Šegi

I?
Misliš da će nestat ako ih upucavaš kratkim ekspozicijama  *zubko*

Neven

Citat: vzr  u 10.01.2022. u 13:44:04 sati
Ako je cilj čist estetski ugođaj onda nije problem čak ni na kraju uzeti laso i contekstualno popuniti neku regiju što smatram vrlo invanzivnom metodom. Ali ako je cilj astrometrija, praćenje kretanja i otkrivanja nebeskih tela i očuvanje verodostojnosti podataka radi budućih komparativnih analize onda nikakvom algoritmu ne mogu dozvoliti da mi uklanja ili dodaje objekte u signalu.

upravo tako, zato nebi generalizirao i rekao da je astro fotografija odavno mrtva, baš naprotiv zemaljska astro fotografija je zaživjela više nego ikada zadnjih par godina, pogotovo sad u doba korkone.

vzr

Zato sto sam mislio iskljucivo na astrofotografiju dugim ekspozicijama, kao sto sam i rekao. Sta su duge ekspozicije za koga to je otvoreno za interpretaciju ali ajde da kazemo da stekiranje subova kracih od 10 minuta za mene nije. Slazem se da AP dozivljava veliki comeback od 2019 na ovamo, indikativno je i sto na ovim nasim forumima isplivavaju ljudi koji su bili godiama u pritaji. Misljenja sam i da je interesovanje mladih za astronomiju sve vece poslednjih godina. Mozda samo moj privid na osnovu prilagodjenih sadrzaja koji do mene dolaze putem socijalnih mreza ali cini se da je i medijska ispracenost globalnih astronomskih desavanja bolja nego sto je bila pre 10 godina.
Telescopius
AstroBin

Neven

Citat: vzr  u 15.01.2022. u 10:05:07 sati
Zato sto sam mislio iskljucivo na astrofotografiju dugim ekspozicijama, kao sto sam i rekao. Sta su duge ekspozicije za koga to je otvoreno za interpretaciju ali ajde da kazemo da stekiranje subova kracih od 10 minuta za mene nije. Slazem se da AP dozivljava veliki comeback od 2019 na ovamo, indikativno je i sto na ovim nasim forumima isplivavaju ljudi koji su bili godiama u pritaji. Misljenja sam i da je interesovanje mladih za astronomiju sve vece poslednjih godina. Mozda samo moj privid na osnovu prilagodjenih sadrzaja koji do mene dolaze putem socijalnih mreza ali cini se da je i medijska ispracenost globalnih astronomskih desavanja bolja nego sto je bila pre 10 godina.

Definicija dugih ekspozicija me i zabrinula jer meni su duge i 5 minutne. Da svedemo to na početak mene je samo brinula izjava da je astrofoto mrtav a kada ono sve pršti na mrežama. Za sve drugo vjerojatno škodi i više nego što smo svjesni tako da razumijem od kud je krenulo.  *tu*

Acheron

Evo jedne analize profesionalaca o utjecaju Starlinka
https://phys.org/news/2022-01-palomar-survey-instrument-impact-starlink.html

U kratko: 20% fotografija ima trag satelita na sebi, za sada ti tragovi nisu smetnja i manji su problem od lošeg vremena.

🡱 🡳