EAA Live Stream - zvjezdarnica Nebeska vrata Čakovec

Autor Gobart, 25.01.2022. u 22:56:00 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gobart

Pozdrav svima!

S obzirom da ovdje raste interes za EAA metodu snimanja/promatranja nebeskih tijela, Danijel i ja odlučili smo da bi bila dobra ideja otvoriti novu kategoriju u okviru Astrofotografije na Astroforumu, pod radnim nazivom "EAA LIVE". Ovaj naziv sam odabrao zato što mi se čini da na najkraći mogući način jasno označuje ovu aktivnost u kojoj elektroničkom opremom na teleskopu stvaramo sliku opažanog objekta integracijom snimljenih frejmova u stvarnom vremenu.

Ovu prvu temu zamislio sam kao projekt u kojemu ću prezentirati razvijanje sustava EAA promatranja/snimanja iz svoje zvjezdarnice (Nebeska vrata Čakovec), što će možda pomoći i drugim zainteresiranim članovima foruma ako se žele baviti ovakvom aktivnošću. Ovdje ću postavljati i najave mojih EAA promatranja u obliku linkova putem kojih će se zainteresirani moći izravno uključiti u live streaming istih promatranja na mojem YouTube kanalu. Naravno, na kraju se nadam i prezentirati kvalitetnije rezultate promatranja u obliku fotografija promatranih objekata. Pošto je ovo EAA, te fotografije će biti prikazane u izvornom obliku, bez naknadne obrade (osim prilagodbe histograma, naravno).

Za početak evo linka na moj kanal gdje već imam nekoliko probnih promatranja, kao i linka na večerašnji probni streaming koji će ovaj put kratko trajati, negdje do 23:15 (jer sutra moram rano ustati zbog posla):

YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCLtmoDwKmHWn5mCSh1kgncg

Večerašnji probni live streaming: https://youtu.be/GMSd5uCIq7U

Ako ne stignete vidjeti uživo, možete bilo kada pogledati snimak na istom linku *cool*

DOBRODOŠLI!   *šešir*

I unaprijed hvala na komentarima, sugestijama i konstruktivnim kritikama!  :-)
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

I ja sam razmisljao o tome.. Vjerojatno bi vama na sjevenoj hemisferi bilo interesantno vidjeti neke stvari sa nase strane.
Buduci da Mount Pleasant jos nema internet (lokacija ima FTTP, samo ja jos nisam preselio svoj account tamo, to ce se desitio onda kad se ja penzioniram i kad se preselimo tamo).
U medjuvremenu, pratim sta vi tamo gore radite.
Mozda u buducnosti bude i kakve suradnje na nekom "pravom" znanstvenom prokektu.. 
amater

Gobart

Super, Bojane!
Naravno da se nadamo suradnji, samo naprijed!  *tu*
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Gobart

Samo da dodam par važnih misli koje sam zaboravio naglasiti u prvom postu: možda je jedna od najvažnijih prednosti EAA "live" načina promatranja neba (uz live streaming) mogućnost online druženja i komunikacije u stvarnom vremenu (tekstualni/audio chat). To mi se čini vrlo zanimljivo i praktično s obzirom na udaljenosti koje nas razdvajaju, kao i na COVID situaciju u kojoj su mnogi u izolaciji...
Ali bez obzira na tu pošast, vjerujem da bi EAA Live mogao biti dobra prilika i da se svi u ovoj branši (pogotovo koji živimo na većim međusobnim udaljenostima) malo bolje upoznamo i, tijekom promatranja koja znaju trajati i malo dulje, razmijenimo neka iskustva, saznanja, ideje...
I drugo, to bi moglo biti i vrlo konstruktivno jer bi moglo dati jedan novi zamah razvoju amaterske astronomije kod nas, a pogotovo mladim i/ili neiskusnim astronomima amaterima koji su možda malo više izolirani zbog geografske lokacije/udaljenosti, pa se ne mogu baš često fizički družiti s ostalima radi učenja i razmjene iskustava.
Vrlo ću cijeniti sve vaše komentare, ideje i prijedloge!
Puno vedrog neba svima  :-)

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Citat: Gobart  u 30.01.2022. u 08:41:50 sati
Samo da dodam par važnih misli koje sam zaboravio naglasiti u prvom postu: možda je jedna od najvažnijih prednosti EAA "live" načina promatranja neba (uz live streaming) mogućnost online druženja i komunikacije u stvarnom vremenu (tekstualni/audio chat)...

Da, to meni licno najvise fali. Vrijeme provedeno na Zagrebackoj Zvejzdarnici sa drustvom je nesto sto se ne moze nadomjestiti nicim, niti zaboraviti :-)
amater

Gobart

Citat: bojan  u 30.01.2022. u 12:18:59 sati
Da, to meni licno najvise fali. Vrijeme provedeno na Zagrebackoj Zvejzdarnici sa drustvom je nesto sto se ne moze nadomjestiti nicim, niti zaboraviti :-)

Da, i ja sam se družio tamo s njima oko tri i pol godine, dok sam radio u Zagrebu (od početka 1987. do ljeta 1990.). Tada sam radio i na Ljetnom astronomskom kampu kao voditelj grupe za astrofotografiju pa smo surađivali i u pripremama za taj kamp itd.
Da, bilo je to i meni lijepo i zanimljivo razdoblje  *da*

Zumbul

Citat: bojan  u 30.01.2022. u 12:18:59 sati
Tim nezaboravnim trenucima na Zvjezdarnici je pogodovala i cinjenica da smo se okupljali oko zvjezdarnickih teleskopa jer je malo tko imao vlastiti ozbiljniji instrument. Danas opcenito (u ono vrijeme samo na trulom Zapadu) amateri imaju vlastitu opremu i to doprinosi individualizaciji i otudjenju. Divim se ekipi iz Beskraja koja drzi kontinuitet okupljanja na mjestima s tamnim nebom (Krivaja npr.). Star party-ji i slicna druzenja (Messier maraton) su relativno rijetki (1 do 2 puta godisnje). Uleti poneka radionica... To sve daje smisao i ovakvim forumima.
Teleskopi: Ritchey Chretien 8" (203/1624), Klasični Cassegrain 8" (203/2436), Sky-Watcher MAK 127/1500, MTO1000 (MAK 105/770 - modificiran), Akromat 80/800, Lacerta 72/432 ED
Montaže: Losmandy G11 (OnStep), Explore Scientific EXOS II (PMC-8), Explore Scientific iEXOS-100 (PMC-8), Sky-Watcher AZGoTo, Sky-Watcher AZ3, Soligor ekvatorijal (M4).
Tražioci i vođenje: Sky-Watcher 9x50, SVBONY 50/200, SVBONY 60/240, Sky-Watcher 80/400.
Dvogled: BPC 7x50
Foto: Nikon D7500, Nikon D200, Nikon D100, Nikon FE, Nikon FM, Mamya C330 Pro, Zenit E
Objektivi: Soligor 6,3/400; Sigma 2,8/70-200; Vivitar 2,8-4/70-210; Nikkor AI 4/200; Hoya 3,8/70-150; Pentacon 2,8/135; Helios 2/58; Nikkor AF-S 3,5-4,5/18-70; Nikkor AF-S 3,5-5,6/18-140; Nikkor AI 1,4/50; Nikkor AI 2,8/28; Sigma 3,5/10-20; Mamya Sekor 4,5/180; Mamya Sekor 2,8/80
Astro kamere: ZWO ASI224MC

Gobart

Večeras malo gledam po Orionu, pa tko želi neka se pridruži (prijenos već traje, NGC 2023 i B33 - Konjska glava):

https://youtu.be/wTpXkhvrIn4

Morat ću napraviti novi dark za kalibraciju, onaj koji koristim napravljen je pri nižoj temperaturi (za 4 stupnja nižoj), vidi se da ampglow probija po kutevima...

Gobart

U tijeku je EAA Live Stream promatranja kometa C/2019 L3 (ATLAS), trajat će još sljedećih pola sata.
Ako se želite pridružiti, možete na ovom linku:
https://youtu.be/HJ1h9pxDZxk
Dobrodošli!  *tu*

Gobart

Evo i prvog EAA rezultata. Ovo je jedan od jučerašnjih 12 snimljenih stackova kometa C/2019 L3 (ATLAS).
Minimalni postprocessing u PS-u (levels, curves, saturation, resize na 50%, denoise), skoro ista ovakva slika je bila na zaslonu nakon završetka EAA snimanja od 5 minuta  *cool*

Par podataka o kometu u trenutku snimanja (oz CDC-a):
Magnituda: 12.3
Faza: 10 °
Udaljenost: 2.7246au
Udaljenost Sunca: 3.5619au
Brzina: n/a
Promjer kome: 4.4'
Predviđena dužina repa: 0.00au
Datum: 2022-02-05 11h22m39s
ref: 1/2022-01-21
Hourly motion: 35.6" PA:212° dRA:-01.40s dDec:-30.2"

NAPOMENA: Procijenjeni sjaj (JPL) je 12.34, a sjaj iz opažanja iznosi 9.1. Ovaj iz opažanja je vjerodostojniji (izvor: mrežna stranica The Sky Live).
Najbliže Zemlji je bio 7.1.2022., na udaljenosti oko 2.6 AJ.

Podaci o slici i snimanju:

Objekt: Komet C/2019 L3 (ATLAS)
Datum i vrijeme snimanja: 5.2.2022. od 22:17 UT do 22:22 UT+1
Optički sustav i način snimanja: ES 152mm F/4.8 Maksutov-Newton "Comet Hunter", primarno žarište + 0.8x FR (F=600mm)
Montaža: HEQ5 Pro, EQMOD
Vođenje: bez vođenja (samo praćenje)
Kamere i filteri: ASI178MC, IR-cut filter
Ekspozicije: 21x15 s
Programi za snimanje i obradu: SharpCap Pro, PixInsight, PS-CS2, Neat image.
Sampling na slici  3.4 "/px.

Teofil

Gobart,
rezultat je izvrstaaaaan!!!  *tu* *pljesk* *šešir*

Koja je granična magnituda zvijezda?

Gobart

Hvala!  *hopla*
Ne znam za magnitudu, moram provjeriti... Ali sigurno ide dosta daleko  :-)

Gobart

Evo malo i Mjeseca, uživo: https://youtu.be/2F3MyG9moQo
Turbulencije su ekstremne, ali nema veze, dobar je prizor  :-)

Zeleni_Zub

aa malo sam zakasnio na live  *he*

Jako lijepo ti sve to radi  *tu*
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Gobart

Hvala, Z_Z!
Da, setup radi dobro i sve bolje. Danas sam uspio napraviti plate solving uz sinkronizaciju montaže, predobra stvar. Na taj način montaža sve preciznije cilja zadane objekte.
Žao mi je što si danas zakasnio, ali bit će još, a može se i gledati "unazad"  *cool*

🡱 🡳