Green Swamp Server (GSS)

Autor Neven, 15.11.2022. u 09:57:37 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Neven

Web: https://greenswamp.org/
Autor: Robert Morgan
Sustav: Windows
Cijena: free
Community: https://gss.groups.io/g/main

Green Swamp Server (GSS) je software za kontrolu montaže preko ASCOM i SYNTA protokola. Podržava SkyWatcher i Orion montaže: EQ8, EQ8-R, HDX110, AZ-EQ5GT, Sirius Pro AZ/EQ-G, AZ-EQ6GT, Orion Atlas Pro AZ/EQ-G, EQ6-R PRO, NEQ6, HEQ5, EQ5, EQ4, AzGTi itd.

Super jednostavan za koristiti i modernog je dizajna (za razliku od EQMOD-a). Aktivno se updejta (za razliku od EQMOD-a) i za setapiranje najbolje je pogledati jedan od dolje navednih tutorijala. Podržava ga NINA i APT. Ajmo reći da je dostojna alternativa već zastrajelom EQMOD-u.

YT:
James Lamb: https://youtu.be/2NtmNelZnus
Cuiv: https://youtu.be/IoyWrihT_l8

Zeleni_Zub

Eh ovo bi mozda mogao i da isprobam
Teleskopi: SW 254/1200, SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, Svbony T7M, Nikon D7200, Logitech C270
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

veljac

#2
Evo, ja sam korisnik Zelenog Močvarnog Poslužitelja  *da*.

Tijekom godina sam na svojoj AZ-EQ5 montaži koristio različita rješenja. Počeo sam sa ASCOM SkyWatcherovim SynScan driverom koristeći RS-232 vezu kroz hand-kontroler. Poslije nekog vremena izbacio sam kontroler iz jednadžbe pošto mi montaža ima USB port. Nakon nekih problema s USB portom (koje je MrWorf riješio svojim čarobnim vještinama  *šešir*), rekoh vrijeme je za EQ-MOD koji je, barem među ovom našom ekipom, neki standard za upravljanje montažom.

Međutoa, i EQ-MOD se pokazao ćudljivim kučkinim sinom. Sučelje izgleda kao da je rađeno sjekirom krajem sedamdesetih, a neke postavke su zakopane u neintuitivne zakučke. Par puta mi se dogodilo da dođe do reseta nekih postavki što nisam nikako mogao objasniti. Nerviralo me i to što nije mogao sam detektirati port na kojem treba raditi iako je bio povezan (i radio).

Sve me to dovelo do Green Swampa, daleko elegantnijeg rješenja za SkyWatcherove montaže. Iako su i u ovom slučaju prekršene mnoge Look&Feel norme za programiranje UI, ipak se radi o plug&play rješenju, barem u mom slučaju. Ono što volim je da glavni prozor sadrži opciju za uključivanje snimanja PPEC, indikaciju kad je ciklus završen, a potom i mogućnost aktiviranja PPEC, po želji. Također, grafički prikazuje orijentaciju teleskopa, što onima koji žele odgoditi/izbjeći meridian-flip što je moguće dulje, vrijedna informacija, pogotovo kad sjede u toploj kući  *zubko*.
Jedina zamjerka koju imam je da kombinacija Park i Home mogu biti neintuitivne. Park može biti bilo koja orijentacija i ako želimo da to bude baš sjeverni pol, moramo u padajućem izborniku ispod "Park" odabrati upravo Home. U tom će slučaju Park komanda iz povezanih softvera (NINA npr.) raditi na očekivani način. U suprotnom možete završiti s cijevi koja gleda u neočekivanom smjeru.
Važno je i imati urednu proceduru uključivanja montaže. Prvo uključite montažu pa spojite na GSS. Na kraju, prvo je odjavite u GSS-u, a onda tek isključite. Tako će software pamtiti pravilnu orijentaciju.

Da zaključim ovo površno i brzo mišljenje, GSS je jedno od onih rješenja koje rade tiho i nenametljivo, sa svim elementima kontrole lako dostupnima. Preporuka!

Sve u svemu, oni koji su zainteresirani, neka svakako pogledaju Lambove i Cuivove video uratke na ovu temu (Nevenov post).
T: Maksutov 127, SW ED 80, SW Quattro 150P
M: AZ-EQ5, Nexstar SLT
K: ASI 533MC-Pro, Qhy8c,  ASI120MC, Omegon 1200 m
F: Canon M10, 15-45 mm, Samyang 135mm f/2, nifty-fifty
+ nešto stakla

🡱 🡳