Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Citat: Acheron  u 22.01.2025. u 13:57:51 satiKak si tak brzo spržio bateriju, traje godinama?
Nemam pojma. *jok* I ja sam mislio da će to trajati dugo jer ga stvarno nisam koristio nešto puno puta. Zato sam se i prepao da nije uređaj komplet crkao. Vidjet ćemo sada koliko će ova potrajati.

Lucius

Sinoć sam dosta kasno izvadio teleskop, ostavio ga malo manje od sat vremena na hlađenju i onda krenuo promatrati. Dovoljno je bilo baciti pogled na Rigel i Jupiter da skontam da od toga neće biti ništa. Lagano sam se pokupio u kuću. :-P
Zbog ovakvih nenadanih situacija mi treba mali refraktor...

Lucius

Datum: 4.2.25.
Promatranje broj 112
Teleskop: SW Mak 180

Napokon jedna vedra noć iako prognoze za seeing i vjetar nisu baš najbolje. Briga me. Želim pokušati sa promatranjem jer sam se baš uželio. Da ne ponovim jučerašnju grešku, izvadio sam teleskop dosta ranije da se što bolje ohladi.

Mjesec (180x) – oštra lijepa slika uz blago kuhanje. Suze mi oči od slabog vjetra pa sam malo zamazao okular.
216x – odmah se primijeti razlika u oštrini slike kad gledam kroz ortoskopski okular. Kuhanje slike je sada izraženije. Sviđaju mi se lijepo definirani krateri i sjene te mali krateri unutar njih.

Jupiter (216x) – mekan pogled bez izraženih boja. Nebo i zemlja naspram prošlog puta.

Rigel (216x) – B zvijezda jasno vidljiva, ali A zvijezda je čupava i nejasna. Iznenađen sam da vidim B zvijezdu.

M42 (216x) – slaba maglica unutar koje vidim pet zvijezda. Fascinira me sa kojom lakoćom izvlačim tu petu zvijezdu s obzirom na uvjete.

877.) H 5 118 (216x); SAO 132269, sep: 27.6˝ - otkako je kolega Pavle pisao o ovoj zvijezdi imao sam je namjeru pogledati. Bijela A i jedva vidljiva B zvijezda koja mi se ukazala dužim gledanjem i pogledom u stranu.

23 Ori – sjajna bijela A i slabija B zvijezda.

878.) STF 654 AB (216x); SAO 112528, sep: 6.8˝ - zlatno-žuta A i na prvi pogled plavkasta dosta slabija B zvijezda na maloj separaciji. Obje zvijezde malo mutne i ne mogu ih lijepo fokusirati. Uvjeti promatranja su jako loši.
180x – bijelo-žuta A i dosta slabija svijetloplava B zvijezda. Sada su malo boljeg izgleda, ali daleko od idealnog. Moram ih opet pogledati kada uvjeti budu pristojni.

879.) STF 855 AB (180x); SAO 113507, sep: 29.1˝ - dvije bjelkaste zvijezde manje razlike u magnitudi. Čak se vidi jako slaba C zvijezda na velikoj udaljenosti od AB.

Sirius (180x i 216x) – bez uspjeha. Nisam ni očekivao.

Alnitak (216x) – jasno vidljiva slaba C zvijezda, a A i B su spojene i rasplesane. Čak ne vidim jasno dvije zvijezde. Više je to kao jedna elongirana.

Mars (216x) – ne vidim nikakve detalje na planetu, ali slika je mirna. Planet visoko na nebu. Zadržat ću se malo u ovom području.

Castor (216x) – dvije poprilično mirne sjajne bijele zvijezde.

Wasat (216x) – bijela A i jedva razlučena B zvijezda do nje.

Propus (216x) – bez uspjeha.

880.) STTA 63 (216x); SAO 58129, sep: 75.2˝ - dvije bjelkaste zvijezde različitog sjaja na velikoj separaciji. Ovo je odlična meta za dvogled jer se kroz tražilac vide kao dvije sitne zvijezde na maloj separaciji.

Lagani hladni vjetrić mi neda mira i boli me oko od njega. Zbog toga sam odlučio prekinuti promatranje nakon Mjeseca.
Mjesec (216x) – dosta to kuha jer je Mjesec niže. Bacio sam brzinski pogled preko kratera uz terminator.
Godina nije počela baš najbolje, ali se nadam poboljšanju situacije idućih tjedana.

Acheron

Do koje magnitude kužiš boje u zvijezdama?

Lucius

Citat: Acheron  u 05.02.2025. u 23:12:41 satiDo koje magnitude kužiš boje u zvijezdama?
Hmmm, trebao bih vidjeti po dnevniku koja je najmanja magnituda kojoj sam primjetio boju. Ovako znam da ih ima dosta 7. i 8. mag gdje sam je vidio. Primjer Theta Aur, Eta Cas i Wasat. Znam sa sigurnošću da je bilo nekih jako slabih gdje bih primjetio plavičastu nijansu, ali rekao bih da je A zvijezda uvijek krivac za to pogotovo kad je sjajna. Kad se izolira B zvijezda i kad je jako slaba gotovo uvijek nećeš vidjeti ništa od boja (bar ja ne).
Ja često napišem da je B zvijezda plavkaste nijanse međutim to je skoro uvijek u kombinaciji sa žutom ili narančastom A. Kod A zvijezda ne znam jesam jednom ili dvaput u životu vidio plavu boju (bez obzira na mag) čak i kada spektralna klasa kaže da bi je trebao vidjeti.

Koliko je percepcija boja kod dvojnih smiješna najbolje pokazuje sinoćnji primjer. Uspio sam razlučiti Sirius i vidjeti jasno B zvijezdu koja je bijela, ALI kad sam otišao zapisati i vratio se opet gledati bila je nepogrešivo žute nijanse. Maknem pogled sa okulara pogledam opet kad ono bijela. Nisam naznake žute više uhvatio. *jok*

Lucius

Datum: 5.2.25.
Promatranje broj 113

Čudno je vaditi teleskop dva dana za redom, ali više nego dobrodošlo. Ne znam hoće li seeing biti bolji nego sinoć, ali izvadio sam teleskop dosta rano i odlučio da se hladi najmanje 2h kako bih 100% eliminirao probleme sa temperaturom. Na kraju je teleskop odležao više od 3h na hladnom zraku. Počinjem sa najmanjim povećanjem koje imam.

Mjesec (108x) – točno stane u cijelo vidno polje okulara. Odmah primjetim da je 25 mm Planetary dobar i na rubovima bez aberacije boja koje ima 15 mm. Malo se vidi kuhanje slike, ali to ne smeta fantastičnom pogledu na Mjesec sa ovim teleskopom. Krateri i mini krateri su jako oštri i lijepo definirani. Reljef uz terminator uzduž i poprijeko je fenomenalan. Vidi se fina naboranost rubova kratera. Sjene jasne kao da gledam stvari na Zemlji u neposrednoj blizini. Uvijek kažem da je šteta što ne znam imena svih tih kratera i područja jer bi se dalo puno toga opisivati. Nekako se ne mogu nagovoriti da posvetim pažnju našem najbližem nebeskom tijelu.

Jupiter (108x) – skoro u potpunosti mirna slika. Boje su puno življe nego sinoć. Tranzit crvene pjege me ni danas nije potrefio.

M42 (108x) se poprilično dobro vidi, a tu je i jako slaba M43 (108x). Rijetko obratim pažnju na tu maglicu, a uvijek je tu kada gledam M42.

Rigel (108x) – B zvijezda jasno vidljiva na jako maloj separaciji. Čak mi se čini da ima žućkastu nijansu.

881.) AGC 1 AB ili Sirius (108x); SAO 151881, sep: 11.3˝ - teško je išta očekivati na ovom povećanju, ali lijepo je vidjeti poprilično stabilnu zvijezdu koja defokusirana jasno pokazuje difrakcijske prstenove. Doveo sam zvijezdu do ruba da vidim ima li problema sa aberacijama. Kao i kod Mjeseca nema problema. Super.
180x – možda tu nečega ima jer istočna strana titra. Kao da se stapaju A i B zvijezda.
216x – da, da. Sigurno je B zvijezda tu (na nekih 60 ili 70 PA) pa se pojavljuje kratki difrakcijski šiljak. Nažalost ne vidim individualno B zvijezdu čak ni na rubu okulara kada pokrijem sjaj A zvijezde. Već i ovo je najbolji uspjeh koji sam imao sa Sirius.
300x – neki vrag me je nagovorio da probam i ovo povećanje. Dobro da jesam. Na sredini okulara šiljak je otančao, ali na rubu šiljak nestaje i jasno se vidi mala bijela B zvijezda. Koji osjećaj sreće kada se ova mala beštija prvi put vidi. Čak je mogu vidjeti i kada mali postotak Siriusa pustim preko ruba okulara. Teško mi je bilo maknuti pogled, ali odradio sam to nekoliko puta da se uvjerim da je B zvijezda tu. U jednom momentu sam primijetio žućkastu nijansu. Boje i dvojne zvijezde su zanimljiva stvar.

Nakon ovoga nemam volje niti tražiti nove dvojne za večeras. Mislio sam još neke dvojne u Zecu odraditi, ali to zviježđe je sada već nisko i zvijezde su jako nemirne i šarene. Bacio sam pogled na Trapez (300x) i uočio jako slabe E i F zvijezde koje su priljubljene uz svoje sjajne parove. I to je nešto.

52 Ori (300x) – jasno se vidi osmica. Stavio sam zatim barlow u kombinaciji sa 9 mm okularom. Pogled je bio mutan. Jedva sam i osmicu vidio. Zaboravio sam da ova kombinacija daje preko 650x u ovom teleskopu. Trebao sam probati barlow i 12.5 mm.

Mjesec (216x) – brzi prelet preko terminatora. Koliko tu reljefnih detalja ima. Slika je skoro skroz mirna, ali blago mutna. Tako je to kad ima dima u zraku.

Jupiter i Mars na 216x su neki prosjek. Ništa posebno.

Propus (216x) – ništa.
475x – gotovo sam siguran da vidim dvije zvijezde veće razlike u sjaju, ali zvijezda pleše pa ne mogu potvrditi. Dodatni problem (osim male separacije) stvaraju jednake boje zvijezda. Baš je beštija ovaj par.

ediglavas

Citat: LuciusSirius.
300x – neki vrag me je nagovorio da probam i ovo povećanje. Dobro da jesam. Na sredini okulara šiljak je otančao, ali na rubu šiljak nestaje i jasno se vidi mala bijela B zvijezda. Koji osjećaj sreće

Sad možeš u astronomskoamaterskovizualnu penziju *ritmika*

Lucius

Ufff, prerano je još za penziju. *he*
Večeras je izgleda seeing dobar isto bio. Nisam izlazio promatrati, ali kolega je riješio Sirius sa Takahashijem 100 mm na malom povećanju i to u središtu okulara. Rekao sam mu da pogleda Propus te je riješio i nju sa nevjerojatnih 500x što je brutala za 10 cm teleskop.

Lucius

Kod STF 820 sam večeras uočio boju kod obje zvijezde iako im je magnituda ispod 9. :-)
Seeing je bio odličan. Šteta jakog Mjeseca jer sam imao prekrasne mete za razdvajati. Pala je napokon i Propus...sad mi nekako žao što me neće više nervirat. *:-P

Lucius

Datum: 9.2.25.
Promatranje broj 114

Ne pamtim kada sam zadnji put izašao promatrati po jakoj mjesečini, ali treba iskoristiti svaki trenutak pogotovo jer je bilo vedro i prozirno sa jako mirnim zvijezdama. Odlučio sam fino sjesti i fokusirati se na dvojne u Orionu. Temperatura je bila ugodna i viša nego prošlih promatranja pa mi nisu trebale niti rukavice. Teleskop nije trebao biti satima na zraku da se ohladi.

Rigel (216x) – B zvijezda se jako lijepo vidi u kombinaciji sa sjajnom bijelom A zvijezdom koja je skoro skroz mirna. Ovo je naznaka dobrog seeinga pa odmah idem na teže dvojne.

882.) STF 728 ili 32 Ori (216x); SAO 112849, sep: 1.4˝ - vidi se naznaka dvije bijele zvijezde.
396x – sad već jasno vidim dvije bijele zvijezde, ali bez crne praznine između njih jer su vanjski prstenovi poprilično debeli i sjajni te se isprepliću.
475x – na momente se tu da vidjeti malo crnog prostora. Sada je jedna zvijezda bijela, a druga ima jasnu plavkastu nijansu.

19.) RT Ori (180x) – odmah iznad. Mali je problem naći zbog sjaja Mjeseca. Slaba zvijezda na kojoj možda primjetim crveno-narančastu nijansu.
216x – ista situacija kao ranije. Nije tu boja baš jasna zbog slabe magnitude zvijezde.

883.) STT 111 (216x); SAO 94671, sep: 2.8˝ - sjajna bijela A i puno slabija mala B zvijezda na jako maloj separaciji.

Jupiter (216x) – evo sam opet potrefio na tranzitu crvene pjege koja je tamna i smještena na zapadnoj strani. Planet izgleda odlično. Da se primijetiti blaga valovitost na pojasevima posebno na donjem.
180x – još ugodniji pogled nego ranije. Oba pojasa su sada izbrazdana linijama i valovima (ne znam bolje objasniti). Imam dojam 3D efekta. Sjetih se sada jedne dvojne između Jupitera i Aldebaran koju mi je kolega Dražen preporučio, a ja je ranije nisam promatrao.

884.) STF 559 (180x); SAO 94002, sep: 3.1˝ - dvije lijepe bijele bliske zvijezde identičnog sjaja.
Seeing je odličan pa idemo probati 52 Ori.

885.) STF 795 ili 52 Ori (180x); SAO 113150, sep: 0.96˝ - vidim blagu elongaciju.
475x – dvije podjednako sjajne bijele zvijezde na bezobrazno maloj separaciji za koju i nisam 100% siguran je li tu, ali dvije odvojene zvijezde su jasne kao dan.
540x – nema neke razlike u pogledu.
660x – jasno razdvojene zvijezde (jako mala separacija). Dosta su tamne, ali slika nije raspadnuta.

886.) STT 123 (216x); SAO 94975, sep: 2.1˝ - žućkasta ne baš sjajna A i mala slaba B zvijezda odmah do nje.

887.) BU 1048 (216x); SAO 132234, sep: 2.2˝ - bijela A i na jedvite jade vidljiva B zvijezda smještena na sjeveru.

Sirius (216x) – bez uspjeha.
475x – možda zabljesne na rubu okulara, ali nisam siguran.
300x – kao i prošloga puta prisutan je mali šiljak na mjestu gdje bi trebala biti B zvijezda, ali je ovaj puta ne vidim. Ne odvaja se čak ni na rubu okulara. Mislio sam da će Sirius večeras pasti 100% s obzirom na seeing, ali izgleda da kod nje nema pravila.

888.) STF 820 (216x); SAO nema, sep: 5.1˝ - dvije jako slabe zvijezde na maloj separaciji. Jedna je žuta, a druga plavkasta.

Vlaga postaje sve jača i lagano se vidi mokrine na cijevi teleskopa, a također je i zahladilo. Pokušao sam pronaći još nekoliko slabih i bliskih dvojnih u Orionu, ali smeta mi Mjesec i skoro ništa ne vidim kroz tražilac (samo sjajnije zvijezde). Okrenuo sam prema Blizancima i jedva nekako naciljao Eta Gem.

889.) BU 1008 ili Propus (216x); SAO 78135, sep: 1.8˝ - bez uspjeha.
475x – napokon! Sjajna zlatno-žuta A i dosta manja B zvijezda iste boje (uz možda malu primjesu narančaste). B zvijezda ,,plovi" ispred A zvijezde prema zapadu. Koliko me je samo namučila ova zvijezda, a sad ih vidim jasno kao dan pa se pitam, kao i za Fawaris, kako ih ranije nisam opazio.

HEI 670 (475x) – bez uspjeha iako mi se na trenutak učinilo da vidim slabu B zvijezdu.

42 Ori (475x) – dosta to pleše (jer je već poprilično nisko) pa nisam siguran je li elongacija ili ne. Uglavnom, dvije zvijezde ne vidim.
Odlučio sam ovdje završiti promatranje. Prava je šteta da Mjesec nije slabiji jer sam imao lijepi broj bliskih dvojnih koje se isplate pokušati kada je seeing bio ovako dobar, ali ih jednostavno ne mogu pronaći.

🡱 🡳