Juzno nebo- golim okom, 15x70 + 25" Obsession

Autor Adri, 19.03.2023. u 18:16:37 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

bojan

amater

Tomislav

Adri,

hvala za izvještaje. Molim piši dalje  *dragi*
SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4
ES Coma Corrector; TeleVue 2x barlow; Astronomik UHC, Castell OIII

Adri

Citat: bojan  u 26.03.2023. u 07:32:40 satiJesi li uocio Emu?

Naravno. Odmah iskace kad se gleda Mlijecni put. Pogotovo daje dojam ptice jer je Vreca ugljena tako malo izduzena pa izgleda kao da ima kljun.

Sad se negdje oko 2 ujutro vidi kompletan Emu, tad cca juzni kriz kulminira, Skorpion se vec digne, a Cajnik pokaze.

Eta Carinae, Omega Centauri, 47 tucanae, Scorpius jewel box (sve one 3 u "trokutu" ispod vidljive golim okom, jewel box, sve moguce I nemoguce u strijelcu... su naked eye objects

Adri

Prosle 2 noci tanka naoblaka, no ujutro kad se probudim vedro,

Nocas cu pokusati oko 4 mozda se vec tada krene micati naoblaka.

Nemam auto tako da je transport mog ultrasklopivog 12 incha hell... moram se malo odvuc iz mjesta samo, Ali je uzasno tesko nositi truss cijev u rukama I na Ledjima zrcalo I montazau

Tomislav

Citat: Adri  u 27.03.2023. u 19:28:14 satiProsle 2 noci tanka naoblaka, no ujutro kad se probudim vedro,

Nocas cu pokusati oko 4 mozda se vec tada krene micati naoblaka.

Nemam auto tako da je transport mog ultrasklopivog 12 incha hell... moram se malo odvuc iz mjesta samo, Ali je uzasno tesko nositi truss cijev u rukama I na Ledjima zrcalo I montazau

Je li rent-a-car u Čileu tako skup?  *zubko*
SW 300/1500 flex tube dob;  SW 120ED Pro na SkyTee2 alt-az
TV Nagler T5 20, TV Ethos 13, BCO 10, Baader Morpheus 9 i 6,5 , Pentax XW 5, TS UWAN 4
ES Coma Corrector; TeleVue 2x barlow; Astronomik UHC, Castell OIII

Adri

Citat: Tomislav  u 27.03.2023. u 21:09:59 satiJe li rent-a-car u Čileu tako skup?  *zubko*
Hrvatske kreditne kartice ne prolaze kao kreditne vec kako debitne... a univerzalno svi zahtijevaju kreditnu,

Adri

Uspio srediti auto privation, sad cemk vidjeti ima li razlike izmedju (navodno prema kartama) mag 21.98 I mag 22 neba (hint:  ne ocekujem razliku). Ali sad mogu posjetiti mjesta preko dana koja bez auto nebih mogao.

Osim toga, mislim da je ocitanje od 22 na sqm metruo nemoguce kad je centar Mlijecnog puta gore...doslovno se vidi kako se sve svijetlije kad izadje Skorpion-Strijelac regija.

Ono sto je zanimljivo isprobati sa dalekozorom  I sto mi se svidja je koristenje nebularnog filtera na samo jednom objektivu, I dalje su maglice pojacane Ali zvijezde su puno manje ubijene, kompromis.

I usporedbom dgm npb I ts uhc filtera dosao do zakljucka da preferiram dgm npb, pa makar on proizvodio crveni halo oko zvijezda. Daje prirodniju sliku. UHC je agresivniji.

Eta Carinae doduse odlicno reagira na uhc.

M8 otprilike jednako reagira na dgm I na uhc.

M13 I Omega Centauri, nema usporedbe. Omega C je visestrukk veci I sjajniji.

PS: Nekako je "prirodno" gledati centar Mlijecnog puta ovako iznad glave, feels right.

Previse dokumentaraca ko dijete, plus najdraza regija neba :-)

I da, svaku vecer gotovo je oblacno, I razvedri se oko 2 ujutro, tako da I dalje uhvatim cca 3h promatranja.

Adri

Evo nije bas side by side usporedba Ali dojmovi sa 25" obsession su jos zivi.

U usporedbj sa 12 incha rekao bih da ne najveca razlika svakako kod kuglastih skupova, u rezoluciji. Osim toga, sitne planetarke I sitniji detalji u vecim objektima (recimi homunculus je u 25 incha razlucen sa detaljima dok u 12 incha se jedva nazire na vecem povecanju).

Ono sto je fascinantno, I to govori da je kvaliteta neba uvijek no.1 Jest to da su nijanse boja u Eta Carinae (zelena), u Laguni (plavkasta) I u trifidu (crvenkasta I plavkasta) isto uocljive I u 12 incha, sa nesto slabijim intenzitetom, Ali ne puno slabijim!

I opet, samo pri izlaznim pupilama 4.8mm+ I bez filtera.

Te boje sa 12 incha nikad iz HR nisam vidio, ovdje je to kombinacija 21.99 mag neba I maglica skoro u zenitu.

PS: Mozda lupam bez veze, Ali mislim da je pozicija u zenitu veci faktor kod detekcije boja. Prilicno sam siguran da bi I iz HR uz 21.5, 21.6 mag nebo bilo isto vidljivo kad bi bile u zenitu.

stipe

Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Carton 80/528, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Adri

A ne znam, zbog same visine maglica nad horizontom.

Znam da kroz 8" definitivno nisam primjetio nikakve nijanse (u laguni I trifidu, u eta carinae je bila vidljiva zelena) promatrao sam sa juzne lokacije slicne kvalitete neba, prije 4 godine.

Adri

Jucer je bilo vedro vec u 11h, sto je iznenadjujuce uzevsi u obzir da se obicno razvedri oko 3 ujutro.

Posto je Mjesec zalazio oko pola 3 nisam planirao ranije od toga biti na lokaciji.

No kako jos nisam probao, kuhajuci 2 velike salice Yerba Matea, odluka je Pala- nocas se ide na 4000m!

Na brzinu sam pogledao mapu, odredio tocku na ruti San Pedro - El Tatio gdje se postize 4000m ASL I krenuo.

Stigao sam oko 2:40, teleskop se cijeli rasklimao, spider je visio na 1 sipkici, visinski lezajevi otpustili, trussevi se odsarafili  *zubko*  ... cesta je uzasno drndava.

Optika doduse je uvijek sa mnom u kabini.

Cim sam stigao primjetio sam kako je tu jos kvalitetnije nebo nego kod Laguna Cejar I Tebinquinche, makar mape ne govore da bi trebala biti neka veca razlika, ali razlika je primjetna. Ovo je izuzetno mracno nebo, prava "class 1", visors u planinama.

Slozio sam teleskop za nekih 15ak minutes krenuo. Potpuna tisina. Nista se ne cuje. Osim sto meni mrvicu zuji u usima,  I uspuhan si, I manta ti se kod ustajanja itd. Ali I dalje vidim jednako tamne zvjezdice kao I na 2400m. Vjerojatno bolje nebo kompenzira za nedostatak kisika? Za mjerodavno koristim zvjezdice u Juznim Plejadama.

Sve u svemu, 300tkom sam obradjivao dobro poznate objekte. Ovako kroz teleskop nije neka znacajnija razlika u odnosu na manju visinu, najveca je razlika u dozivljaju golim okom. Mlijecna staza je ispresjecana sa bezbroj tamnih pruga, I sam kontrast je bolji. Proteze se od horizonta do horizonta, od Stita (Scutum) do Kobilice (Carinae). Stvarno predobar prizor, i nazalost sjeverni mlijecni put se moze posramiti. Regija Skorpiona I Strijelca Baca blagu sjenu na tlo.

Nema LP domea nigdje na vidiku.

Jako sam zadovoljan performansama 300tke pod ovim nebom, premda da imam vise vremena/dana (Mjesec) doslovce bi otisao par veceri bez icega. Jednostavno se izgubis, kad Stalno Prckas po opremi, manje gledas to cudo iznad sebe, imas dojam da malo propustas to samo u najizvornijoj formi. Ovako pod ovakvim nebom gledanje "samo" golim okom stvarno nije besmisleno, toliko strukture u mlijecnom putu je vidljivo.

Doslo je pola 6 I poceli su dolaziti busici Koji voze turiste prema El Tatio gejzirima. Kako svi idu u Isto vrijeme to cak I bude prometno (svi hvataju gejzire prije izlaska sunca). Uskoro je I Zora se pocela nazirati. Umoran, Ali jos uvijek pod utjecajem Yerba Matea, odvezao sam se doma.

Veceras Mjesec zalazi u pola 4, I nadam se uhvatiti barem 1.5h kvalitetnog promatranja.

Fun fact, 300tka koja hvata prapovijesne fotone po Atacami je ex Tristač, doduše radikalno izmjenjen da bi stao u prtljagu po Masi I velicini.

PS: Nazalost nemogu naci ekspozicije od 21 I 27s, samo od 32s, iz nekog razloga, pa su zvijezde opako izduzene. Vidim da je neki Mali barndoor u bliskoj buducnosti,I mozda nesto sto dozvoljava minutu-dve ekspozicije.

Ali ovo je direktno iznad glave

Lucius

Brutala! *šok* Dobro kažeš...uz takvo nebo i ne treba teleskop za uživati. Možda dvogled eventualno i izvališ se na neku ležaljku i uživaš. :-)
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Astrobobo

Ajme, zavidim! Kako bi tek bilo dobro s onim 2x54 dalekozorom...  *zubo*
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

ediglavas

Nevjerojatna je to visina.
A, kažeš, jedini zvuk je zujanje u ušima ...
Pa još i taj mrak.
Fascinantno

🡱 🡳