Čime čistiti primarnu leću?

Autor Robert, 29.04.2023. u 12:24:17 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Robert

Nisam planirao ovako rano čistiti leću ali ovo prokleto cvjetanje voćki će me ubiti  *zubko* Ima tko savjeta kao očistiti primarnu leću i čime?
Teleskop Askar FRA500 f/5.6 Astrograph & f/3.9 reducer Montaža ZWO AM5 OAG ASI290MM Mini 
Kamera ASI 2600MM Pro Filteri Antlia 3nm Ha / O-III / SII & Baader LRGB 36 mm unmounted
Ostalo ZWO EAF, EFW, ASIair Plus, PixInsight, VTOMAN Jump 1000 power station

Bojan (Mount Pleasant Observatory)

Windex iliti Staklo-Sjaj.... u spray-flasi. I mekanim facial papirnatim salvetama
amater

Lucius

Izopropilni alkohol ili Baaderova tekućina za čišćenje. Sa tom sam tekućinom čistio korektor na Maksutovu kad sam ga zamazao prstom. Super očistilo.

Robert

Imam 99% izopropilni samo nisam bio siguran da li mogu s time. Budem kombinirao onda alkohol i ovu tekućinu za pranje staklenih površina
Teleskop Askar FRA500 f/5.6 Astrograph & f/3.9 reducer Montaža ZWO AM5 OAG ASI290MM Mini 
Kamera ASI 2600MM Pro Filteri Antlia 3nm Ha / O-III / SII & Baader LRGB 36 mm unmounted

Lucius

Provjeri. Nezz jel bitan postotak, ali vjerujem što je veći da će brže ishlapit i neće ostavljati tragove.

zac

Izopropilni alkohol je dobar jer hlapi sporije od većine ostalih otapala. Ja namotam nalo vate na drveni štapić i time lagano prebrišem cijelu leću. Vatu treba često mijenjati, a poneka dlakica se otpuše puhaljkom kad alkohol ishlapi.

Prije toga svakako puhaljkom otpuhati što više prašine s leće.

Ako to nije dovoljno, uzmem deci destilirane vode i u nju ubacim desetak kapi deterđenta za suđe, pa time ponovim postupak. Na kraju naravno ide vata sa čistom destiliranom vodom.

Bitno je ne previše pritiskati leću, jer i zrnca običnog pijeska itekako znaju ogrepsti leću. O kvarcnom pijesku neću ni počet, kao ni o ostacima brusnog praha koji mi se uvijek zavuku svakud...
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

marinowh9

Kada mi je stiglo zrcalo sa Aliexpressa, danima sam ga pogledavao i razmišljao trebam li ga uopće čistiti i kako da ga očistim. Istražio sam malo o metodama i savjetima za čišćenje i onda sam napravio grešku. Umjesto izopropilnog alkohola sam upotrijebio tehnički, etilni alkohol i nakon što je ishlapio ostale su zelene mrlje po staklu  *udri*. Onda sam stavio zrcalo pod mlaz vode, ubacio ga u lavor s nekoliko kapi deterđenta i ljuljao lavor lijevo-desno, tako da voda prelazi preko površine zrcala i zapljuskuje ga. Nakon nekoliko trenutaka sam vidio da zelene mrlje polako nestaju, da bi nakon nekoliko minuta ljuljanja potpuno nestale. Na kraju sam izvadio zrcalo i isprao ga demineraliziranom vodom, da ne bi nakon sušenja ostali tragovi, za svaki slučaj. Nakon sušenja, zrcalo je bilo potpuno čisto iz svakog kuta gledanja. 
Adlerblick 7x50mm
TS 15-45x60mm
Svbony 25-75x70mm
TS 150/750mm

Robert

Puhaljkom sam odmah skinuo valjda 90% smeća pa sam tak ostavio. Danas ću probati do kraja onda skroz lagano. Mislim da je sad već prošla sezona cvjetanja.

Astro Lux

Ako je prašina onda lako, ako se pelud zalijepi onda zna bit problema, ali da , ja čistim sa iznad 80% alkoholom (nez točno znam da je velika boca onako iz kemijske upotrebe ne ovako iz trgovine) al bi trebalo normalno ići s alkoholom.
Luka P. - Zvjezdarnica Višnjan
Instagram: https://www.instagram.com/astro__lux/
Astrobin: https://www.astrobin.com/users/AstroLux/
Optika; Skywatcher Esprit 100, Skywatcher Evostar 80ED
Za Sunce: Lunt LS80THa SS,
Kamere; ZWO 2600MM-P, Player One Apollo M MAX (IMX432) , Player One Ares-C (IMX 533), Canon 250D
Montaža; NEQ6, CEM70
Zvjezdarnica Višnjan: DAGOR (1003mm F/2.9 u primarnom fokusu) + Moravian G4-9000EC, Moravian C4-16000 (GSENSE4040) + Astrodon 50x50mm LRGB

Robert

Samo followup, prvo sam očistio sa 99% izopropilnim alkoholom, skinuo večinu ali mi je na leći ostao nekakav "masni" trag. Onako se presijavalo kao dok u lokvi vode bude ulje, pa sam još jednom prošao sa ovim sredstvom za čišćenje stakla i onda je izgledalo ok.

zac

Citat: Robert  u 04.07.2023. u 11:22:55 satiSamo followup, prvo sam očistio sa 99% izopropilnim alkoholom, skinuo večinu ali mi je na leći ostao nekakav "masni" trag. Onako se presijavalo kao dok u lokvi vode bude ulje, pa sam još jednom prošao sa ovim sredstvom za čišćenje stakla i onda je izgledalo ok.

Da, izopropilni to voli, i teško skida masnoću. Sredstvo za čišćenje stakla to rješava, kao i razrjeđeni deterđent za suđe :) Dobro si to riješio.
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳