Asteroid 2023 CX1

Autor dsvilko, 17.05.2023. u 18:30:12 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dsvilko

Nisam ga uspio uhvatiti u svemiru, no za ovaj konkretan asteroid to nije bio nepremostiv problem.
Asteroid 2023 CX1, iako po svojoj vrsti nije pretjerano egzotičan, izrazito je poseban. Predstavlja tek treći asteroid otkriven u svemiru s ispravnom predikcijom da će udariti u Zemlju, a sa kojega su pronađeni ostaci (meteoriti). Od ta tri, samo su dva "javno dostupna".
Ne samo to, nego nešto što većina ljudi ne zna je da je dan nakon pao i pronađen meteorit u Italiji, a dan iza, u Texasu. To je prvi puta u zabilježenoj povijesti da su tri dana za redom bolidi ostavili meteorite.
Ovaj konkretan asteroid pao je u Normandiji, a ovaj komad od 0.6g dobio sam na poklon od prijatelja koji je pronašao do sada najveći komad. Iako nije još službeno klasificiran, očito je da se radi o običnom hondritu. Ipak, zbog gore navedene dvije posebnosti, njegova je tržišna cijena trenutno uistinu astronomska (kreće se oko $1000 po gramu za manje komade).

Ovdje je Google Photos album s nekoliko fotografija u punoj rezoluciji:
https://photos.app.goo.gl/QeMkFpnMpKrJzwTQA

EDIT: Zaboravio sam napisati tehničke podatke.
Snimljeno s Canon 60D i direktno montiranim 4X Plan mikroskopskim objektivom. Objekt montiran na DIY macro rail s rezolucijom od 10um.
Za svaku konačnu fotografiju ukupno je snimljeno oko 120 zasebnih snimaka u pomacima od par desetaka um. Svaki od focus-stackova obrađen u Zerene stackeru te kasnije iskombiniran u konačnu fotografiju visoke rezolucije u Autopano Giga.
Teleskop: DIY 8" f/6 truss-tube dobs
Makro setup: Canon 60D dSLR, mikroskopski objektivi, DIY automatiziran macro rail, unakrsno polarizirano reflektirano osvjetljenje (of-camera flash s reflektorima)
Software: RawTherapee, Zerene Stacker, Autopano Giga, Gimp, Snapseed

Acheron

*pljesk*
Prekrasno!

Zna li se od čega su žućkaste metalne fleke, tj. kristali koje se vide? Liče mi na zlato, ali vjerojatnije da je pirit.

dsvilko

Citat: Acheron  u 17.05.2023. u 22:43:05 sati*pljesk*
Prekrasno!
Zna li se od čega su žućkaste metalne fleke, tj. kristali koje se vide? Liče mi na zlato, ali vjerojatnije da je pirit.
Hvala! Da, žuti metalni komadići sigurno nisu zlato (nema ga u vidljivim granulama niti u jednom poznatom meteoritu). Najvjerojatnije se radi u troilitu (FeS, dok je pirit FeS2) koji je također malo žućkastiji od tipične meteoritske FeNi legure te je relativno čest u meteoritima.   
Makro setup: Canon 60D dSLR, mikroskopski objektivi, DIY automatiziran macro rail, unakrsno polarizirano reflektirano osvjetljenje (of-camera flash s reflektorima)

Šegi

:-)
Dobar prijatelj, lijep poklon!
Koliko je velik taj komad koji je prijatelj pronašao, ukupno grama?

dsvilko

Citat: Šegi  u 19.05.2023. u 20:22:26 sati:-)
Dobar prijatelj, lijep poklon!
Koliko je velik taj komad koji je prijatelj pronašao, ukupno grama?
Prije nego što se raspao na manje komade od udarca s tlom (zapravo, najprije s ogradom pa teniskim terenom) to bi bio najveći zabilježen komad tog meteorita s masom od oko 350g. Kada se komadići prodaju za $1000/g, čisto lijep ulov. :-) Kako sam dobro povezan s dosta ekipe iz "meteoritskih krugova", na kraju sam dobio malene komadiće tog meteorita na poklon od troje prijatelja :-)

🡱 🡳