Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lucius

Ponovno sam uzeo 2.5x barlow. *he* Na ovaj način dobivam veća povećanja potrebna za planetarke, planete i dvojne zvijezde. Do sada sam bio ograničen na 200x samo. Taj GSO 2.5x APO barlow je zapravo 2.2x (tako kažu mnogi koji su testirali) pa ću i ja tako računati. Znači sad mogu do 440x. Bit će dosta. *:-P
Za probati sam uzeo i Lacerta UWA (82°) 7 mm pa ću idući mjesec testirati kada budem mogao.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Datum: 6.10.23.
Promatranje broj 32
Teleskop: SW Flextube 250P

Prohladno, visoka vlaga, loš seeing i lagani vjetar. Nije baš neka kombinacija za promatranje, ali zbog posla (tj. umora od posla) nemam toliko vremena. Također je i Mjesec ovih dana smetao te se nije dalo uživati u zvijezdama. Želim odraditi kraće promatranje, a cilj je testirati novi okular te barlow. Kolimaciju je nakon dugo vremena trebalo malo korigirati. Mislim da su dva osrednja potresa tokom ovog tjedna razlog tome. Startam sa La 15.5 mm (77x) na M22. Skup je zrnat i detaljan do središta, ali slika je svijetlija nego prije zahvaljujući novoj lampi na javnoj rasvjeti koju su postavili u tom pravcu. Mijenjam na novi okular La UWA 7 mm (171x). Ono što odmah primjetim je ,,dubina" slike. Ne znam kako da se bolje izrazim, ali osjeti se tih 82°. Slika je čista bez ikakvih aberacija i nepravilnosti.
Odlazim sada do M57. Čisto se vidi zadebljani prsten i tamno središte. Sada napokon mogu testirati velika povećanja na planetarkama te startam sa barlow lećom.
barlow + La 15.5 mm (194x/170x) – gotovo identičan pogled kao sa UWA 7 mm što potvrđuje priče ostalih korisnika da je stvarno povećanje GSO APO Barlowa 2.2x, a ne 2.5x. Zbog toga ću tako i računati u dnevniku promatranja.
barlow + La 10.5 mm (251x) – napokon povećanje gdje ova maglica dolazi do izražaja. Prvi put (pogledom u stranu) uočavam malu zvijezdu sa vanjske strane prstena (na 6h).
barlow + La UWA 7 mm (377x) – ovo se sad može nazvati ,,izuvanje iz cipela". Čudno mi je vidjeti M57 tako veliku u okularu, a slika je i dalje dobra bez obzira na loše uvjete. Kakva će tek biti u dobrim uvjetima? Mala zvijezda na 6h je sada vidljiva i direktnim pogledom (jedva).
barlow + SWP 6 mm (440x) – Planetary okular mi se jedini pokazao lošim u ovom teleskopu, ali pozitivno sam iznenađen rezultatom u kombinaciji sa barlow lećom. Očito je povećanje žarišne na f 10.4 pomoglo jer imam bolju sliku na 440x nego na 200x kada SWP koristim samostalno. Vidno polje jako malo. Slika je malo mutnija nego na 377x, ali i dalje jasno vidim vanjski prsten maglice i zvijezdu van prstena na 6h.
Vega – zvijezda poprilično pleše te ima plavu, bijelu i žutu boju. Pretpostavljam da je uzrok tome vlaga i lagani vjetar. U neposrednoj blizini (desno od Vege) direktnim pogledom vidim jako malu zvijezdu izrazito slabe magnitude. Vega nije binarna pa je očito riječ o nekoj daljoj zvijezdi.
Jupiter – dosta nisko i slika pleše već na 106x. Jasno se vide dva pojasa na planetu.
barlow + La UWA 7 mm (377x) – negledljivo (očekivano).
La UWA 7 mm (171x) – dosta jadno, ali opet očekivano s obzirom na loš seeing.
Saturn – više na nebu i samim time čistija slika, ali primjeti se halo oko planeta i dosta plesanje slike.
Za kraj se prebacujem na NGC 6543. Ne znam jesam li ikad ovoliko muke uložio da nešto pronađem. Čudno pogotovo jer sam planetarku prošli put locirao jako brzo. Toliko me isfrustriralo da sam potražio pomoć Stellariuma i ubrzo nakon toga se ukazala u okularu. Daleko to lošije izgleda nego prvi put. Nema niti boje niti centralne zvijezde (koristeći trik)
377x – gusti svijetli balon, ali i dalje malen. I dalje nema traga boji i centralnoj zvijezdi.
440x – slika usporediva sa prethodnom, ali samo malo veća. Nakon dužeg gledanja da se uočiti neka zelenkasta nijansa, ali nisam toliko siguran. Prije bih rekao optička varka. Prošli put je to bilo 100% uočljivo.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

Ajde neka tebe i na većim povećanjima  *ritmika*.  Ne ide ti sa planetima, no ni ja ove godine još nisam pogodio dobar seeing za planete..

Sinoć i večeras sam i ja imao u planu biti za teleskopom, no planovi se često vole izjalovit, tako da vjerojatno čekam idući vikend ako ne zezne prognoza..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Citat: TonY206  u 07.10.2023. u 18:52:43 satiAjde neka tebe i na većim povećanjima
Napokon da. Za planetarke neophodno, a dobro će doći i na binarnim. Naravno i na planetima, ali tu treba potrefit vrijeme.
Citat: TonY206  u 07.10.2023. u 18:52:43 satiSinoć i večeras sam i ja imao u planu biti za teleskopom
Da bar mogu večeras odradit promatranje. *bu*  Znači tako čisto nebo izgleda bez treperenja zvijezda + Mliječni put čist kao suza čak i pokraj rasvjete.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Datum: 11.10.23.
Promatranje broj 33
Teleskop: SW Flextube 250P

Iako je vjetar poprilično jak, ipak sam izvadio teleskop na hlađenje sa nadom da će se vjetar smiriti. Nebo mi se činilo dosta bistro i trebalo je to iskoristiti. Večeras koristim mobitel i Stellarium umjesto atlasa.
M22 – čista slika i na malom povećanju (48x), ali vjetar (koji je oslabio) smeta stabilnosti slike.
M57 (171x) – koja razlika u čistini od prošli put. Ovaj put je mala zvijezda izvan prstena (na 6h) vidljiva i bez barlowa, ali samo pogledom u stranu. Prsten maglice jako lijepo definiran. Sviđa mi se 82° AFoV i mišljenja sam da mi više ne treba. Taman imam spacewalk dojam i dubinu slike, a da ne trebam puno mantat očima da sve vidim. 60° do 82° sasvim pristojno i ugodno.
Mnoštvo Starlink satelita se odjednom pojavilo u pravcu zapada jedan za drugim.
Vjetra više nema.
M13 (171x) – kakva ljepota! Imam osjećaj da često govorim ,,najbolji pogled do sada", ali kad zaista jeste. Kao da je netko prosuo mnoštvo malih dijamanata.
M92 (171x) – još jedan najbolji pogled do sada. Ponovno imam osjećaj kao da je netko razasuo male dijamante po slici. Na stotine pojedinačnih zvijezda.
Pokušaj lociranja NGC 6543. Neuspješno. Nisam se htio mučiti kao prošli put.
M2 (171x) – prvi pogled na ovaj objekat. Jako gust skup sa mliječnim središtem, a van središta mnoštvo pojedinačnih zvijezda.
M15 (171x) – mala sjajna mliječna jezgra sa mnoštvom vanjskih pojedinačnih zvijezda. Odje je neophodno veće povećanje pa uzimam barlow leću.
377x – ne sviđa mi se pogled. Djeluje mi mutno i van fokusa.
251x – e to je to! Pun pogodak! Sad je mliječna jezgra malo manja i vidim više pojedinačnih zvijezda u njoj. Sa istim povećanjem odlazim natrag do M2. Usporedivo sa M15 (mliječna jezgra postaje masa pojedinačnih zvijezdica).
Jedva čekam da pogledam na kuglaste skupove u mraku. Siguran sam da će u takvim uvjetima biti razvaljivanje kada ,,pod lampom" uspijevam dobiti ovakve rezultate.
M57 (251x) – dok čekam Saturn vraćam se do planetarke. Čista i svijetla slika, gusti prsten jasno vidljiv i direktnim pogledom.
Saturn (170x) – solidan pogled uz minimalno plesanje slike. Iako su difrakcijski spajkovi slabo vidljivi smetaju mi i ne volim ih vidjeti na planetima. Ne primjetim Cassinijevu pukotinu.
377x – poprilično mutno i negledljivo.
200x – pogled pristojan, ali i dalje bez Cassinijeve pukotine.
M31 (48x) – osim svijetle jezgre ništa drugo nije prisutno. M110 i M32 slabo vidljivi.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Uspio sam i večeras odraditi kraće promatranje, ali sam toliko iscrpljen da će tekst biti sutra. Nebo je večeras bilo za poželjeti. Šteta što nisam mogao duže i što nisam u mraku. :-( Al dobro, biti će opet prilika.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

ediglavas


Acheron

#112
Sad još samo u mrak otić  *pljesk*

Kad si već navikao na promatranja pod lampom, probaj uloviti galaksiju "pod lampom" - NGC 404.

Ja sam u srijedu bio na promatranju, od 20 do 23:20, usred radnog tjedna. Jučer sam bio za ništa :zubo:
Kada sam gledao NGC 7662 pa sam odlučio pripaziti na boju i mogao bih reći da sam nešto uočio. Recimo da bi tu boju najbolje opisao kao HEX #a5c0cf

Lucius

Citat: Acheron  u 13.10.2023. u 07:36:09 satiSad još samo u mrak otić 
To sam definitivno odlučio tek kad Mak 150 bude u upotrebi. Zašto? Želim pregledati teren i naći prvo dobru lokaciju, a to je puno jednostavnije sa manjim maksutovom nego vući veliki teleskop po brdinama, a onda ćorak...brzo bi izgubio volju. Sad, kad ću ja osposobiti Mak ne znam, ali dobrog mraka ne budem vidio prije 2024. *:-P
Također druga stvar; želim što više pohvatati objekata sa ovih loših lokacija pa ću imati bolju usporedbu i više uživanja u mraka. I dalje mi je bitnija kvantiteta (+ snalaženje/učenje na nebu) od kvalitete.

Citat: Acheron  u 13.10.2023. u 07:36:09 satiprobaj uloviti galaksiju "pod lampom" - NGC 404.
Bit će 404 not found. :-D
Budem imao na pameti prilikom idućeg promatranja, ali nisam siguran da je mogu uhvatiti sa tarace. Možda ispred kuće da. Galaksije izbjegavam jer za njih ipak treba pravi mrak. Ovo ostalo se da pohvatat.
Sad slijedi period lošeg vremena. :-(

Nego da pitam ja jedno pitanje. Zašto je Owl Nebula (M97) toliki problem??? Toliko puta sam je pokušao naći i ništa. Zar je to tako težak i malen objekat koji zahtjeva mrak ili? Teško mi je povjerovat da ostale Messierove planetarke vidim bez problema čak i ispod lampe, a ovu ne mogu nikako. *jok* 
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Citat: Lucius  u 13.10.2023. u 14:16:40 sati...a to je puno jednostavnije sa manjim maksutovom nego vući veliki teleskop po brdinama, a onda ćorak...brzo bi izgubio volju.

Pa ak si već si dao truda utovariti Mak150, gotovo je isti trud utovarit i 250. A footprint na terenu je čak manji za Dob nego Mak s raširenim nogama. Ponekad treba jednostavno otići u mrak. 250 u mraku je 400tka u dvorištu.

Citat: Lucius  u 13.10.2023. u 14:16:40 satiNego da pitam ja jedno pitanje. Zašto je Owl Nebula (M97) toliki problem???


A eto, teška je, a i nisko je na nebu. Probaj u proljeće.

Lucius

Citat: Acheron  u 13.10.2023. u 15:26:02 satiA eto, teška je, a i nisko je na nebu. Probaj u proljeće.
Ajmo reći da je to problem. Budem vidio dogodine onda.

Datum: 12.10.23.
Promatranje broj 34
Teleskop: SW Flextube 250P

Cijeli idući tjedan najavljuju oblačno i kišno pa sam se odlučio na promatranje drugu noć za redom iako sam umoran od posla. Nebo izgleda kristalno čisto i mirno. Kao i jučer startam sa M22 na malom povećanju (48x) čisto da izvidim situaciju. M22 nikad ne razočara, ali vrijeme Strijelca je prošlo za ovu godinu. Mijenjam na La UWA 7 mm.
M27 (171x) – tamni gusti oblak koji dužim gledanjem i pogledom u stranu dolazi do izražaja. Oblik me podsjeća na leptir mašnu.
114x – rekao bih bolji pogled jer direktnim pogledom jasno vidim gusti i nepravilni oblak. Ne prepoznajem bučica oblik.
63x – manje je nekad bolje. Sada mogu vidjeti kontrast tamnog i svijetlog dijela maglice koji daju bučica oblik kojeg sam vidio prilikom prvog promatranja ovog objekta (13.8. na povećanju od 77x).
Oko zviježđa Strijela ima nekoliko malih planetarnih maglica ucrtanih u atlasu. Malo vremena sam potrošio tražeći neke od njih, ali bez uspjeha. Ista stvar i sa zviježđem Orla. Te maglice treba potražiti u mraku jer je većina okolnih zvijezda slabe magnitude i teško se mogu orijentirati kad sam do javne rasvjete. Prilikom traženja jedne NGC planetarke na glavi Orla, slučajno sam otišao predaleko i u kadar mi je upao otvoreni skup M11 pri povećanju od 377x. Bio sam uvjeren da gledam jezgru nekog kuglastog skupa te sam nakon pogleda u atlas zapisao da gledam NGC 6712 (koji je u blizini M11). Skup je pokrio cijelo vidno polje. Mnoštvo sitnih gusto raspoređenih zvijezda te u niti jednom trenutku nisam pomislio da gledam otvoreni skup. Stvari su postale sumnjive kada sam smanjio povećanje (170x), a skup je i dalje bio fascinantan. Kada sam ga vidio kroz tražioc bilo je jasno da gledam nešto drugo jer po ranijem iskustvu znam da su NGC kuglasti male fleke bez detalja. Ponovnim gledanjem u atlas i nebo (te nakon promatranja i Stellarium) shvatio sam da gledam u M11. Središte skupa me podsjeća na peterokraku zvijezdu u čijem središtu vidim malu gustu grudu zvijezda, a oko ,,krakova" je praznina. Jedna zvijezda u kraku (na 3h) je dosta sjajnija od drugih u skupu.
Saturn (77x) – izrazito čist pogled pa ne gubim vrijeme i odmah idem na veće povećanje.
171x – naspram jučer vidi se razlika nebo i zemlja! Slika čista bez plesanja. Cassinijeva pukotina vidljiva, a na planetu sa donje strane primjetim pojas koji je malo tamniji nego ostatak planeta. E sad je li to pravi pojas ili sjena prstena ne znam. Ne sjećam se da sam do sada vidio taj detalj. Kad me već krenulo odlučio sam staviti barlow i  ići na maksimum.
440x – iako je plesanje slike izraženo ipak bih rekao da je pogled dobar. Cassinijeva pukotina se vidi i ne vidi ovisno o plesanju slike. Planet brzo pobjegne iz kadra pa ne mogu baš uživati kako bih htio.
377x – to je to. Najbolji pogled na Saturn koji sam ikada imao. Plesanje slike na momente, ali zanemarivo. Cassinijeva pukotina odlična, pojas (ili sjena) na planetu fino definiran/vidljiv.
251x – iako dosta manje povećanje, kvalitetom je usporedivo sa 377x.
S ovim sam završio promatranje jer me umor lagano svladava i nemam koncentraciju i volju tražiti neke nove objekte. Žao mi je samo što nisam mogao izdržati bar još pola sata jer bi mi Jupiter uletio u kadar. Siguran sam da bi pogled na njega bio odličan i najbolji do sada. Ovo je jedna od onih noći kad ti bude jako žao što nemaš više vremena i snage za promatranje, a isto tako žao ti što nisi u mraku. Što je tu je, biti će prilika nadam se.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Citat: Acheron  u 13.10.2023. u 07:36:09 satiprobaj uloviti galaksiju "pod lampom" - NGC 404.
Uhvaćena. *šešir*

Sad se idem baciti na forenziku. Uhvatio sam neku mrlju (vjerujem galaksija) koju nemam niti u atlasu niti u Stellariumu. Čak sam bezveze nacrtao što vidim ne bi li mi to pomoglo.
Izvještaj sutra.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

Bravo bravo! Sad si ti na redu za otići u mrak, ja bio sinoć  *ritmika*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

#118
Citat: TonY206  u 14.10.2023. u 10:27:13 satiSad si ti na redu za otići u mrak, ja bio sinoć
Čekamo dojmove na pismeno. ;-)

Datum: 13.10.23.
Promatranje broj 35
Teleskop: SW Flextube 250P

Promatranje na petak 13. Da budem iskren nisam mislio da ću treći dan za redom provesti pod nebom, ali nema oblaka i sutra je slobodan dan od posla pa sam se u zadnji tren predomislio i ostavio scope na hlađenju. Izuzev nekih tragova aviona, nebo se čini kvalitetnim. Startam gotovo sat vremena nakon postavljanja teleskopa i već se primjeti lagana rosa na cijevi. Krećem sa SWP 6 mm. Ovaj okular sam nazvao jedinom slabom točkom u cijelom setu jer nema sjenilo pa mi na ovoj lokaciji promatranja previše svjetla kvari sliku. Međutim, ovaj okular ima sjenilo samo ga treba odvrnuti. Nisam imao pojma dok mi nije rečeno na forumu.

Jupiter (200x) – jako nisko + u lošem dijelu neba, ali slika ne pleše puno i jasno vidim pojaseve na planetu što mi govori da će kvaliteta pogleda na planete i večeras biti odlična.

Gamma And (200x) – jasno se vidi separacija i kontrast plave i žute zvijezde. Planetary okular je sada neizrecivo bolji kada imam podignuto sjenilo.
Mijenjam na La UWA 7 mm i bacam pogled prema zvijezdi Mirach (Beta And) jer mi je Acheron dao zadatak da pronađem NGC 404, galaksiju ,,pod lampom."

NGC 404 (171x) – mala fleka jedva vidljiva pogledom u stranu južno od Mirach. Prije bih rekao da imam neku zmazanu fleku na okularu nego da gledam u galaksiju. Treba pošteno namučiti oko malo dužim gledanjem da nešto značajnije iskoči.
251x – osim većeg povećanja ne primjetim promjene. I dalje je to jedva vidljiva mrlja pogledom u stranu.

M31 (251x) – svijetla jezgra kao i svaki put bez obzira na povećanja.

M76 (77x) – pogledom u stranu vidim tamni jedva vidljivi oblačić.
200x – puno veći oblak, ali i dalje je to slabo i samo vidljivo pogledom u stranu. Puno je to lošije nego prvi put kad sam je promatrao.

Saturn (171x) – predivan kao i sinoć. Cassinijeva pukotina i pojas na planetu vidljivi bez problema.

Zeta Aquarii (171x) – binarna zvijezda u zviježđu Vodenjak. Na ovom povećanju ne vidim separaciju što nije ni čudno jer ona iznosi samo 2.1˝. Ono što primjetim je mala bijela zvijezda koja mi ima oblik broja 8 što ukazuje na dvije zvijezde.
377x – dvije bijele zvijezde jednake veličine. Separacija mala, ali vidljiva.
440x – stvarno su blizu jedna drugoj i ne vidim veću separaciju naspram prethodnog povećanja. Ono što je sada izraženije su svijetli omotači (akrecijski disk?) oko obje zvijezde koji se stapaju jedan sa drugim pa se stječe dojam da separacija nestaje, ali je tu (samo osvijetljena).

Ponovno se vraćam na Saturn (139x) – slika mirna i kristalno čista. Dio Cassinijeve pukotine (na samom vrhu) vidljiv.
377x – samo ću napisati WOW! Stavio bih planet na rub vidnog polja pa onda uživao u njegovom prelasku i tako nekoliko minuta.

M2 (139x) – veća mliječna jezgra sa malo vanjskih pojedinačnih zvijezda.
251x – mliječna jezgra raščlanjena na mnoštvo pojedinačnih zvijezda.

NGC 7009 (251x) – mala svijetla kugla jasno vidljiva pogledom u stranu.
440x – sada je jasno vidim i direktnim pogledom. Primjete se lagana ispupčenja na 10h i 4h, ali nisam 100% siguran. Prebrzo bježi iz vidnog polja da bi se mogao skoncentrirati.
377x – sad su ispupčenja bolje vidljiva, ali nije to previše naglašeno. Ovo povećanje mi se najviše sviđa.
Nisam vidio nikakve naznake boja.

NoID (251x) – u blizini NGC 7009 nalaze se dva Messierova objekta koja do sada nisam promatrao. Dok sam tražio M72 u kadar mi je upala čudna fleka koja me podsjetila na NGC 404, ali svijetlija i malo bolje vidljiva. Pokušao sam uz pomoć Stellariuma i atlasa skontati što je to, ali osim M72 tamo nije bilo ničega. Teško mi je povjerovati da Messierov kuglasti može biti ovako jadan i bez forme pa sam skicirao položaj zvijezda oko flekice koji bi mi mogli pomoći oko identifikacije objekta.
77x – fleka vidljiva i na ovom povećanju. Nema formu.

S ovim sam završio promatranje zaboravivši baciti pogled na M73. Nakon promatranja uzeo sam knjigu DSC: The Messier Objects da vidim skicu M72 i ostao iznenađen kada sam vidio skicu identičnu svojoj što mi je potvrdilo da je nepoznati objekt zapravo M72.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

Vidim da smo sinoć prošli nekoliko istih objekata, i baš su različita opažanja.. Ja izvještaj napišem vjerojatno u toku tjedna..
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

🡱 🡳