Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Stipa

Moj se pravo ohladio na temperaturi od -1 koliko je sad kod mene. Jedno sat vremena sam se igrao sa backfokusom na novoj kameri te manje/više mislim da sam ga pronasao te sam se smrznuo ko govono. Podesio orijentaciju kamere tako da mi spajkići lijepo stoje te sam zdimio u kuću te cu večeras odraditi messier maraton zvjezdanih skupova počevši od nedavno snimljenog m34 na asi585... objekt mi je toliko simpatičan te mi izgleda kao rasuti dijamanti po tamnoj površini
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: HEQ5 Pro Rowan mod
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Lucius

 *tu*
Ja sam se evo pokupio u kuću. Seeing 0. :-D Odavno veći trash od promatranja nisam imao (ako se 30 min može i nazvat promatranje).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Ja sam otišao na teren i zaboravio bilježnicu za vođenje skica i bilješki!
Odmah mi je pala roletna. Onda sam upalio snimanje na mobitelu i vodio audio bilješke. Izdržao sam sat i kusur na -3°C.

Lucius

Dobro si se snašao. :-)

Datum: 3.12.23.
Promatranje broj 37
Teleskop: SW Flextube 250P

Totalno neočekivano izvadio sam teleskop na hlađenje jer je vedro (napokon), a prognoza za iduće dane je ponovno loša. Treba iskoristiti svaku prigodu ako se može. Puše lagana bura te se nadam da neće pojačati. Užasno je hladno pa ne mislim da ću ostati dugo. Plan je testirati dva nova okulara: 24 mm i 11 mm Explore Scientific 82°. Prvi put promatram u punoj zimskoj spremi (kapa, rukavice i više slojeva odjeće). Startam sa ES 24 mm (50x) i bacam prvi pogled na M45. Lijepo ih je sve vidjeti u vidnom polju. Okular je oštar u središtu, a rubovi imaju izraženu komu pogotovo kod sjajnijih zvijezda. Osim većeg vidnog polja moram priznati da moje oči ne vide neku razliku u kvaliteti ovog okulara i dosta jeftinijih Lacerta Premium FF koje sam do sada koristio. Naravno, ne mogu donijeti zaključak na osnovu jedne večeri pogotovo ne večeri tako loše kao ova (doći ćemo ubrzo do toga).
Jupiter – jako lijep, sjajan sa dva jasno vidljiva pojasa. 4 Mjeseca sjajna i lijepo vidljiva.
Saturn – jako malen na ovom povećanju pa ne uočavam nikakve detalje, ali mi se slika čini ok. Titan jedva vidljiv.
Vadim ES 24 mm i stavljam ES 11 mm (109x). Vraćam se na Jupiter. Slika užasno loša. Jedva vidim pojaseve na planetu. Saturn nije ništa bolji. Teško smeće. Okrećem na Polaris da čisto reda radi provjerim kolimaciju (iako to inače uradim prije promatranja, ali večeras nisam). Defokusirana zvijezda pokazuje da je sve ok. Očito je seeing katastrofa, ali da budem siguran da je sve ok sa okularom mijenjam na Lacerta 10,5 mm. Na moju sreću pogled je i dalje bio katastrofa.
M57 (114x) – jako blijedi prsten kojeg jedva vidim i pogledom u stranu.
Albireo – prvi put da uopće ne vidim boje. Obje zvijezde su sivkasto-bijele. Mislim da sam dovoljno vidio i nakon 30 min prekidam ovo promatranje. Najlošije ,,promatranje" sa Flextubeom do sada. Više sreće drugi put. Tada ću nadam se bolje testirati nove okulare.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Stipa

#139
Bravo dečki za trud i hrabrost po ovoj hladnoći promatrati nebo  *pljesk*

Večeras sam se odlučio odraditi messier maraton te snimiti nekoliko objekata 60x90sec sa SW200p i ASI2600mc.

Također u sesijama provjeriti uspjesnost jučerasnjeg ispravljanja tilta uz pomoć lasera jer prije ispravljanja je bila elongacija zvijezda u gotovo svim čoskovima. Večeras na fotografiji ostala je blaža elongacija samo u donjem lijevom kutu.
Zaboravio sam prije početka snimanja provjeriti kolminaciju na defokusiranoj zvizdi.

Prvi objekt M34 sam već snimao sa asi585 i jako mi se svidio prizor, ali na ovoj kameri izgleda još moćnije

Drugi objekt po redu je M35 malo zgusnitiji zvjezdani skup te u gornjem lijevom kutu još vidi NGC2158 jato zvijezda sa dosta većom količinom zvijezda.

Na slikama se nazire vinjetiranje zbog sekundara od 53mm (koji će uskoro biti zamijenjen 70mm sekundarom) i velikog APS-C senzora kamere.

Vinjetiranje će biti uklonjeno naknadnim flat frameovima...

M34 1x90sec
M35 1x90sec
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: HEQ5 Pro Rowan mod
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

Lucius

#140
 *tu*  *pljesk* Kad obradiš otvori posebnu temu u astrofoto sekciji.
M35 sam prošli put promatrao. Jako lijep gust otvoreni skup, a odmah do njega (što ti se i na fotki vidi) je NGC 2158. Melem za oči vizualno. ;-)
Edit: vidim i sam si spomenuo što i ja haha...ne čitam pažljivo.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

EQ5 stigla. Mak na njoj stoji ko saliven. *ritmika*  Za balans treba samo 1 uteg. Pola minute posla da se to izbalansira. Naravno, slaganje (priprema) je puno duže nego sa dobom ili alt-az, a cijela montaža je teška i velika da bi je u jednom komadu iznosio iz kuće vani. Bogme vi sa EQ GoTo se dobro zabavite (pogotovo astrofotografi) dok sve složite. *zubko* 
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Nekad valja pročitati dnevnik i ispraviti eventualne gluposti koje se napišu unutar njega. Odlučim jutros prelistati dnevnik da izvadim redom sve binarne koje sam do sada promatrao (samo sigurne meta sa imenom i opisom) i jedna od zvijezda na listi je Procyon gdje sam napisao da sam je lagano razdvoio (sa Mak 127). Mislim da je ta zvijezda prvi put razdvojena sa teleskopm od 36 inča tako da nema teorijske šanse da sam to uspio sa 127 mm maksutovim. *he* Što sam ja vidio taj dan ne znam, ali Procyon sigurno nisam. *zubo*
Pronašao sam 10 binarnih koje sam promatrao (i opisao). Redom: Mizar, Castor, Albireo, Alniyat, Almach, Achird, Delta Bootis, Polaris, Beta Cephei i Zeta Aquarii.
Zanimljivo da sam Sjevernjaču tek opisao u 9. mjesecu ove godine. Antares mi je također enigma jer sam je masu puta gledao da provjerim kolimaciju na reflektoru, ali nikad nisam napisao i opisao njenu dvojnu prirodu (očito nisam primjetio pratioca niti obraćao pažnju).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Antares je prenisko za jasno razdvajanje. Uvijek seeing potamani rezoluciju na tim visinama.

Antoto

Citat: Lucius  u 06.12.2023. u 19:46:27 satiEQ5 stigla. Mak na njoj stoji ko saliven. *ritmika* 

Podijeli koju slikicu  *ritmika*
Place six pounds of sand in the chamber via the air-lock for thirty days, or until your star has formed into a perfect, glowing sphere. Add more hydrogen gas as necessary.

Lucius

Citat: Acheron  u 07.12.2023. u 12:16:12 satiAntares je prenisko za jasno razdvajanje. Uvijek seeing potamani rezoluciju na tim visinama.
Da, al svakako ću pokušat iduće godine kad se Škorpion vrati.
Citat: Antoto  u 07.12.2023. u 12:17:14 satiPodijeli koju slikicu  *ritmika*
Kad složim drugi put. :-)
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Citat: Antoto  u 07.12.2023. u 12:17:14 satiPodijeli koju slikicu  *ritmika*
Evo. :-)

Odradilo se kratko promatranje čisto da vidim jel kolimacija uredna i kako se upravlja sa ekvatorijalnim čudom. Izvještaj kasnije.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

#147
Datum: 7.12.23.
Promatranje broj 38
Teleskop: SW Mak 150

Kratko promatranje u kojem imam samo dva cilja: prvo, vidjeti je li teleskop dobro kolimiran te drugo, vidjeti kako se upravlja ovim čudom od montaže. Čim se Sjevernjača pojavila iznio sam montažu da je usjeverim (što je bilo jednostavno) te sam montirao i izbalansirao teleskop u nekoliko minuta. Iako je teleskop već bio dobro ohlađen, ostavio sam ga još 40-ak minuta za svaki slučaj. Zvijezde su jako rasplesane pa očekujem očajan seeing + ima dosta dima u zraku zbog grijanja. O hladnoći da ne govorim (lagana bura).
Startam naravno sa Sjevernjačom. Korišteni okular Fujiyama 9 mm (200x). Zvijezda je jako nemirna i loše kvalitete, ali bez problema razdvojena. Na moje oduševljene defokusirana zvijezda pokazuje perfektnu kolimaciju. Uzeo sam barlow i par drugih okulara da bih maksimalno povećao i 100% se uvjerio da je sve ok. I bilo je. Kod fokusiranja na velikim povećanjima primjeti se pomicanje slike, ali ništa strašno. Vraćam na ortoskopski okular i okrećem se na Jupiter. Samo traženje nije problem, ali veliki problem su mete visoko na nebu (Jupiter je bio prilično visoko) jer tražioc bude u takvom položaju da treba slomit vrat i kičmu da bi se kroz njega ciljalo. Međutim, kad se nađe ono što treba onda slijedi najveća prednost ove montaže, a to su kotačići za praćenje. Kako je lijepo pratiti objekat (pogotovo planete na većim povećanjima) bez vibracija i koji je uvijek u centru vidnog polja. Predobro! Bez obzira na loš seeing Jupiter je bio iznenađujuće lijep i oštar sa jasno vidljivim pojasevima na planetu. Možda je do okulara? Također je lijepo ponovno gledati planete i dvojne zvijezde bez spajkova. Nakon Jupitera odlazim do Saturna koji je dosta nisko na nebu. Pogled katastrofa. Nije vrijedan ni opisa. Odlazim do Capelle u Kočijašu gdje još jednom potvrđujem perfektnu kolimaciju. Ubrzo nakon toga spuštam se do Castora. Na 200x nisam ga uspio razdvojiti. Za kraj sam se okrenuo prema Labudu i Liri. Boje kod Albireo su bile vidljive, ali bila je dosta nisko i nije to bio dobar pogled. Double-double u Liri nisam uspio razdvojiti. S tim sam završio ovo testno promatranje. Trebat će mi nekoliko višesatnih promatranja da ,,uhvatim ruke" jer za sad sam jako spor. Dok nađem ručice pa ih otpustim, pa onda dok ih zakočim, pa onda dok pronađem kotačiće...izgubim dosta vremena na jednom objektu pogotovo kad treba skakati sa jednog dijela neba na drugi. Umalo sam doživio i katastrofu kada sam promatrajući Jupiter umjesto kotačića za fino pomicanje okrenuo šaraf koji drži teleskop. Sreća nisam odvidao puno (i sreća ima još jedan manji šarafić koji dodatno osigurava teleskop).
E da, promatranje radim s noga. Puno mi je jednostavnije. sa ovom montažom. Sjednem samo kad zapisujem.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Stipa

Ma gdje vi samo nađete te rupe na nebu da išta uspijete pogledati/snimiti? Ovdje je u Slavoniji čista depresija  :-(
|ASTROBIN||FLICKR|

Teleskop: SW Esprit 80ED, SW 200P mod, ASKAR 180PRO 180mm F 4.5
Montaža: HEQ5 Pro Rowan mod
Kamere: ZWO ASI2600MC PRO, ZWO ASI585MC, ASI290MM
Filteri: Antlia ALP-T 36mm Dual Band 5nm Ha&OIII,  Baader 2" UV/IR-Cut / L
Ostalo: ZWO AsiAir Plus 32GB, SW F4 koma korektor, ZWO M42 Filter Drawer

ediglavas

Baš mi je drago da je teleskop opet kolimiran!

🡱 🡳