SQM-L i (ne)precizna mjerenja i kalibracija

Autor viragec, 18.08.2023. u 02:08:32 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

viragec

Od kada sam (2016g.) od prof. Andreića nabavio (rabljeni) SQM-L odradio sam podosta mjerenja, većinom Zagorje, otok Šolta i Lošinj. Iako pojedinačna mjerenja dosta variraju ovisno o atmosferskim uvjetima, a nije zanemarivo ni sve veće svjetlosno zagađenje, s vremenom sam primijetio da izmjerene vrijednosti postaju nerealno dobre. Nedavno sam tako kod sebe u okolici Zaboka, u prosječnim uvjetima mjerio oko 20.8 ponekad i do 21mags što je apsolutno nerealno.
Tu je uskočio Štefek  *šešir*  i na svojoj lokaciji usporedio uređaje - razlika je bila oko 0.4mags (21.2 vs 20.8). Interesantno no kod jakog LP je bilo obrnuto (18 vs 18.4).
Uglavnom, uz pomoć/savjet Borisa  *tnx*  kontaktirao sam g. Anthonija iz Unihedrona te poslao uređaj na servis/kalibraciju.
Bitno je napomenuti: Unihedron u pravilu servis i kalibraciju odrađuje besplatno, izuzev troška povrata uređaja! Kvaka je da se to radi samo u Kanadi.
No na moje iznenađenje i radost - slanje u Kanadu (obična HP pošiljka, cca 200g) je oko 7€ i već za 10 dana je uređaj bio u Kanadi.
Anthony se odmah javio, napravio dijagnostiku, popravak (zamjena filtera ispred senzora i zaštitne plastike/stakla, no imam dojam da je zamijenjeno i više od toga) te kalibraciju.
Uplatio sam 16$ i za 10 dana uređaj je opet bio u Hrvatskoj. Tu je naravno, uletjela Carina, tražila dokumentaciju (iako je jasno bilo navedeno da nema komercijalne vrijednosti)...  Uglavnom nakon još dva tjedna i oko 9€ troška uređaj je stigao.
Sada mjerenja u zenitu na mojoj lokaciji pokazuju oko 20.4 :-)
Razlog narušene kvalitete mjerenja tijekom vremena je degradacija spomenutog filtera ispred senzora (navlači vlagu), a u slučaju mog uređaja je ispred svega bila zaštitna plastika a ne staklo kakvo stavljaju na novije uređaje/već duže vrijeme. 
Dakle, cca 30 dana i isto toliko € i imam  ispravan, kalibriran i zapravo novi uređaj.
Izuzetno je važno ove uređaje držati/skladištiti na suhom, odnosno uz sredstvo za odvlaživanje!

Nadam se da će ovaj opis poslužiti još nekome...  :-)

Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

zac

Da, stakleni filteri (unutra je komadič staklenog filtra, imam negdje i točan tip) znadu od vlage postat mat... Dakle, sad meću staklene prozore, pametno. Svi SQM-ovi s kojima sam dosad radio su imali plastične!

U svakom slučaju, dobro je znati, uz samo još jednu malu napomenu: točnost mjerenja je oko 0,1 mag, i obično se uzima srednja vrijednost 3-5 mjerenja. Kod dobrog neba treba dodatno paziti jer SQM vidi i mliječnu stazu :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

OuttaControlCRO

Ja sam napravio sam svoj, samo nemam pojma jel dobro kalibriran :D moram nacrtati i isprintati kuciste i poslat ga nekome za usporedbu!
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Acheron

Nikako da to napravim sa svojim. Isti problem, filter je pojela vlaga i felša oko 0.3mpas

Astrobobo

Je, je, treba se odšetat do pošte  *zubo* Moj od kad je ponovo kalibriran negdje prije 4-5 godina, dobro mjeri, a prozorček je čist. Ne pazim ga od vlage, ne držim s odvlaživačem, samo ga hitim u torbu i bok.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Citirat ću majku: "Smrdiš od lijenosti"  *zubo*

🡱 🡳