Ko će (skoro) free u Namibiju?

Autor Kraz, 06.10.2023. u 15:14:38 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Kraz

Pozdrav svima,

Naletio sam danas na post na CloudyNights za koji mi se čini da bi nekome mogao biti jako interesantan:
https://www.cloudynights.com/topic/889030-welcome-from-namibia/#entry12982577

Ima recenzija Sky and Telescope urednika da je sve legit.

Kolko sam shvatio, u zamjenu za stan, hranu i korištenje C11 (ili svog setupa), astro amater par mjeseci pokazuje gostima zvijezde, a nakon toga gleda/snima za svoj gušt.

Trošak astronomu je avionska karta i zdravstveno osiguranje.

Megabonus: južno i jako mračno nebo.

Kak vam se čini?
12,5" Discovery Truss-tube dob
6" Orion XT6 dob
10x50 Pentax PCF WPII dalekozor

bcesarec

Zanimljivo...
Zaista je "skoro free" jer je inače noćenje tamo (prema booking.com) od 290 to 340 eura (zaokruženo na deseticu).
Dobra prilika za vidjeti južno nebo.
A opet, to je Namibija...

Kraz

Tx! Nisam skužio da je tolko fensy resort - ja mislio da je neka "koliba". Eto ti stereotipi. Ali, onda je samo još bolja ponuda. Piše na CN da je hrana isto spektakularna :)

Jedino mi još nije jasno koliko je mračno. S jedne strane, pišu da je super-mračno. S druge, ako je fensy resort, koliko mračno može biti?

Možda se od bakše može offsetati avio-kartu pa možda čak i nešto zaraditi... :)
12,5" Discovery Truss-tube dob
6" Orion XT6 dob
10x50 Pentax PCF WPII dalekozor

bcesarec

Malo sam se zabunio.
andBeyond Sossusvlei Desert Lodge je s pet zvjezdica j cijena je od 16790 NAD, što je oko 1060 eura.
Sossusvlei Lodge je sa četiri zvjezdice i njega sam zapravo ja našao na booking.com
To dvoje nije baš blizu geografski (oko 40 km), no jedino što se ističe na google karti je cesta (jer je podebljana). Imaju i zračnu luku (ili bar neku vrstu uzletišta).
Na lightpollutionmap.info je sve crno na svakoj karti, a ima i SQM 22.04 iz 2010. (upitna relevantnost).

Ako je to ovaj s 5 zvjezdica, tamo odsjedaju ljudi koji za tringelt (kako se kaže bakša ili napojnica u mojem kraju) zaista i imaju. S obzirom na to da ta promatranja promoviraju na svojoj web stranici, mislim da ima smisla nešto očekivati.

🡱 🡳