Mount Pleasant

Autor bojan, 04.04.2019. u 22:23:25 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

bojan

Malo vise detalja...

Istokarit cu novu maticu za osovinnu, prisarafit je za ADM plocu (C11 je dosao sa dvije).
Stari EQ6 vixen adapter ionako ne koristim jer imam veci za ADM plocu, a za Rubinar (ili sta vec) cu stavit Bintel adapter.
amater

bojan

Malo vise detalja...

Umjesto Bintel dovetail clamp-a, moze se vijcima procvrstiti dvije 10 ili 12x12 mm aluminijcke 70 mm cetvrtaste sipke, koje imam u workshop-u..  A taj Bintel klamp kosta $30 ~ $40... ljepse izgleda ali je funkcionalnost ista.
amater

arrow

Teleskop: SkyWatcher Explorer 150/750
Montaža: Bresser Exos2 OnStep, Custom made friction drive OnStepX
Kamera: Player One Ares-C Pro (IMX533), Nikon D5100
Objektivi: Helios 2/58, Nikkor 18-55, Tamron 18-270,  Nikkor 55-300,
Zvjezdarnica: SkyArrow
Ostalo: Svbony SV106 50mm guidescope, TS Maxfield 0.95x koma korektor, Astronomik L2 UV-IR Cut 2" filter, ZWO DuoBand 2" filter, Svbony 5x2" manual filter wheel

bojan

Citat: arrow  u 05.04.2023. u 15:52:50 satiAko ti može pomoći, da ti da ideju

*tu* Da, to je to - upravo tako to namjeravam napravit.
Nema smisla kupovat gotov proizvod kad imam sve te komponente u workshop-u.
amater

Dag

OK, my 5 cents: radio sam to na montaži Vixen GPDX koja je malo preslaba bila za to opterećenje. S jedne strane C8 a s druge (kao protuuteg) ED 80. On je bio na kraju šipke tako da je bilo mjesta i za protuuteg kojim sam stvar doveo u balans. Zbog fleksija nije bilo dobro.
Onda sam ih montirao paralelno. To je bilo malo bolje, no fleksije su bile prejake.

Zbog dovođenja u balans, sve mora biti pomično: i ploča s glavnim teleskopom, i ploča s dual mountom za još dva instrumenta, a također i ta dva instrumenta se moraju moći pomicati u svojem ležištu. Onda nećeš imati torzije jer će sve biti u balansu.

Danas kada snimam komete i pratim na jezgru, na RC 12 stavim piggy-back 2 prstena i u njih ED 80. I tu sam imao fleksije zbog lošeg spoja prstena s šinom. Kada sam taj element izbacio i prstene zašarafio direktno na šinu, problem je nestao. A balans pronađem micanjem ED 80 naprijed/nazad u prstenovima.
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

bojan

Dag, sve OK  *tu*

Sve tri cijevi su pomicne naprijed-natrag (dovetail fora).. za balans lijevo-desno morat cu dodavat/micat mali uteg po ADM lajsni (imam rjesenje za to, slicno kao na slikama dolje..)
Ove dodatne dvije ce bit vrlo blizu konicnog lezaja, protuuteg (2~3 kg) ce bit na kraju sipke...
Vodjenje ce bit OAG (radim na tome) tako da ne ocekujem (previse) problema sa flexijama :-)

Jedini potencijalni problem ce bit moguca kolizija kamere na dodatnim cijevima sa stupom... morat cu dobro paziti sta radim..  ali buduci da zasad ne mislim o totalnoj automatizaciji (ipak je veliki gust sjedit u observatoriju! ) valjda ce i to bit OK.
Ako ne, "tough luck" kako bi rekli Aussies :-)
amater

bojan

Ovo Side-by-side rjesenje mi se cino optimalno za ono sto namjeravam napraviti.
Treba samo izbusiti par rupa i narezati par navoja (M12, M6)
Moze se koristiti kao dio protuutega za C11 (kako sam zamislio u pocetku), ali se takodjer moze montirati na EQ6 na uobicajeni nacin.
amater

bojan

Ovaj weekend igrao sam se sa DIY spektrometrom (baziran na SA100), jos sam "zelen" sa programom za obradu (BASS Project), pa za sad radim kalibraciju samo po valnoj duljini...
Naluknuo sam se na Novu u Skorpius-u (sve slabija, ali H-alfa i H-beta su vrlo uocljive), pa onda za usporedbu snimio spektre i A-Crux, i DY Cru (crvena !).

Razlika u spektrima je ogromna....
amater

bojan

Side-by-side montaza napreduje...
amater

arrow

Teleskop: SkyWatcher Explorer 150/750
Montaža: Bresser Exos2 OnStep, Custom made friction drive OnStepX
Kamera: Player One Ares-C Pro (IMX533), Nikon D5100
Objektivi: Helios 2/58, Nikkor 18-55, Tamron 18-270,  Nikkor 55-300,
Zvjezdarnica: SkyArrow
Ostalo: Svbony SV106 50mm guidescope, TS Maxfield 0.95x koma korektor, Astronomik L2 UV-IR Cut 2" filter, ZWO DuoBand 2" filter, Svbony 5x2" manual filter wheel

bojan

Citat: Angelpandas1  u 31.07.2023. u 10:23:55 satiČestitam na dolasku kotaceka! Ako uspijete to uglaviti u amerikaner i koristiti CNC tokarski stroj, olakšat ćete si posao značajno. Sretno s obradom i nadam se da će CNC stroj učiniti taj posao brzim i preciznim!

Ehm :-)... to je vec davno (2019!) zastarjelo :-)
U medjuvremenu ja odustao od kupole  i vec sagradio ROR :-)
amater

Štefek

Citat: bojan  u 31.07.2023. u 11:55:29 satiEhm :-)... to je vec davno (2019!) zastarjelo :-)
U medjuvremenu ja odustao od kupole  i vec sagradio ROR :-)

Bojane , čini da da je Angelpadans1 neki language model bot.  *bu*
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

bojan

Hmm... Moze biti..
Ja sam pomislio da je to neki pocetnik koji ne cita teme do kraja (moram proznat da i ja to napravim ponekad pa prerano pritisnem gumbek..
amater

bojan

Nedavno pimplanje sa PEC je rezultiralo odlukom da u skoroj buducnosti napravim malko veci upgrade EQ6 montaze na Mt Pleasant..
Umjesto STM32 procesora u hand-pad i stepper driverima u montazi idem na ESP32+CNC3 u montazi (ima dovoljno mjesta).
  - A4988 drivere mijenjam sa TMC2208 (koji nisu glasni kao A4988)
  - Kablovi (Napajanje, USB, hand-pad) ce ici van kroz supljinu satne osovine (vadim polar finder).
  - Postojeci konektor ili rupu (DB15, do sada je sluzio za STEP-DIR) mogu isporistiti za filtere, fokus ili USB
  - postojecu rupu za konektor za napajanje mogu iskroristiti za BT antenu
  - postojecu hand-pad kutiju sa gumbekima (sada je unutra STM32, BT, USB) ostavljam kao takvu, samo vadim procesor
Sve komponente za taj posao vec imam, samo treba sve presloziti i montirati na mjesto.

Imam jos jednu EQ6 (sa unutrasnjom timing belt modifikacijom), koju namjeravam preurediti na isti nacin.
Eventualno cu je probati prodati (iako je interes u Au za tako nesto vrlo mali.. svi hoce novu opremu) ili cu je pokloniti nekom..

Medjutim, sa prodajom/poklanjanjem cu pricekati do TSE '28 - ako netko od vas tada naidje u Australiju, ne mora nositi svoju montazu. Ja za tu priliku imam EXOS-II i/ili EQ3-2.

amater

🡱 🡳