Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonY206

Recimo da se atlas slabo vidi u mraku 😉
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Lucius

Imam crvenu svjetiljku. Vidljivost je pristojna, ali jednostavno nisam obraćao pažnju.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron


Lucius

Datum: 10.9.23.
Promatranje broj 29
Teleskop: SW Flextube 250

Večeras sam se mislio maknuti od javne rasvjete i uživati u solidnom mraku na novoj lokaciji, ali sa te lokacije ne vidim Strijelca. Trebam riješiti kuglasti skup M75 u tom zviježđu tako da ću i večeras ostati na standardnoj lokaciji. Malo mračniji uvjeti će pričekati za drugi put. Krećem sa La 15.5 mm.
Achird (Eta Cas) – i na malom povećanju jasno je vidljiva separacija i kontrast u boji i veličini. Istražujem malo područje oko Achird i pronalazim trostruki zvijezdani sustav. Separacija jedva vidljiva. Povećavam na 200x i sada je separacija jasno vidljiva, ali zvijezde i dalje male i slabe magnitude. Ime sustava nije ucrtano u atlasu.
Vraćam na La 15.5 mm.
M103 – mali trokutasti skup ispunjen sa malim brojem zvijezda. Primjećujem da su neke zvijezde plavičaste, neke bijele, a jedna je narančasta. Sa La 10.5 mm primjetim više zvijezda unutar trokuta naročito pogledom u stranu. Veličinom jako male, magnitudom jako slabe.
Vraćam ponovno na La 15.5 mm i istražujem područje oko M103. Mnoštvo malih otvorenih NGC skupova, ali nisam u stanju 100% reći koji je koji. Pokušaj lociranja M52 neuspješan.
Almach (Gamma And) – i na malom povećanju jasno je vidljiva separacija i kontrast u boji i veličini.
M34 – vidljiv već u tražiocu. Ne baš impresivan otvoreni skup. Središte me podsjeća na štit u obliku romba iz kojega izlaze po dvije zvijezde u pravcu 2h, 5h, 7h i 11h.
M31 – svijetla jezgra koja dužim gledanjem malo poveća opseg. Nema naznake nikakvih spiralnih struktura van jezgre.
M32 – mala mrljica koja podsjeća na zvijezdu obavijenu blijedom maglicom.
M110 – jedan jako, jako taman nepravilan oblak vidljiv direktnim pogledom. Pogled u stranu ne otkriva ništa više od direktnog pogleda.
M33 ponovno nisam našao.
Okrećem se prema Strijelcu u potrazi za M75. Puno lakše ga nalazim nego M55. Terebellum mi je ponovno bio polazna točka i pomoć pri traženju. Jako sitan kuglasti skup koji na malom povećanju uopće ne izgleda kao kuglasti. Usporedio bih ga sa galaksijom M32 (kao zvijezda obavijena blijedom maglicom). Odmah povećavam na 200x. Ne vidim nikakve detalje tj. pojedinačne zvijezde. Razočarenje od skupa. Odlazim do M22 da si isperem oko sa kvalitetnim pogledom. Na ovom povećanju je skup fenomenalan. Malo tamniji nego M13, ali po granulaciji i detaljima usporediv sa njim.
M57 – prsten jasno vidljiv pogledom u stranu. Na manjem povećanju (sa La 15.5 mm) direktnim pogledom se ne vidi ništa dok je pogled u stranu odličan, ali male dimenzije ne otkrivaju detalje.
Za kraj odlazim do M29. Mali otvoreni skup u Labudu, ali nalazi se u velikom polju zvijezda pa je teško odrediti što pripada skupu, a što ne.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

ediglavas


Acheron

Odi u mrak... hebeš Strijelca, vratit će se za 10 mjeseci u bolji položaj

Lucius

Citat: Acheron  u 11.09.2023. u 08:52:17 satiOdi u mrak... hebeš Strijelca
Pa eto riješio sam ga za ovu godinu. *:-P
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

 *hopla* Kakav završetak promatranja...onaj osjećaj kad jasno vidiš boju maglice vizualno (i to pod lampom). *kolo*
Izvještaj napišem kasnije (ili sutra).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Datum: 11.9.23.
Promatranje broj 30
Teleskop: SW Flextube 250P

Jubilarno deseto promatranje sa ovim teleskopom. Imao sam namjeru večeras ići ispred kuće u malo bolji mrak, ali mislim odraditi jedno kratko promatranje pa nema smisla vući silnu opremu ako promatranje neće biti dugo. Ovaj put startam u zviježđu Volar sa La 15.5 mm.
Izar – ne uspijevam razdvojiti ovu binarnu na ovako malom povećanju pa dižen na x200. I dalje ništa.
Delta Bootis – velika razlika u veličini. Veća zvijezda bijela, a manja bijelo žuta. Sa manjim povećanjima imam bolji i čistiji pogled.
M3 – dosta malen skup sa La 15.5 mm. Svijetla mutna jezgra. Pogledom u stranu vidi se granulacija i pojedinačne zvijezde oko središta. Na x200 granulacija je izraženija te vidljiva i direktnim pogledom. Nisam zadovoljan kako se Sky-Watcher Planetary (6 mm) ponaša u ovom teleskopu. Slika nikada nije pretjerano čista i uvijek imam osjećaj da nije fokusirano 100%. Sa La 10.5 mm imam najbolji pogled
M101, M108 i M97 bez uspjeha. Zadnju Messierovu planetarku nikako uhvatiti.
M40 – nisam siguran je li gledam u pravu stvar jer na tom području imaju 2-3 binarna sustava.
Polaris – kad me već idu dvojne večeras svratih i do Sjevernjače. Zaista velika razlika u veličini između A i B zvijezde.
Beta Cephei – dvije bijele zvijezde slične separacije i razlike u veličini kao i Polaris.
U Kasiopeji i Kefeju ima jako puno otvorenih skupova, ali teško se snalazim jer je sve puno zvijezda i nisam siguran koji skup zaista gledam. Da nema rasvjete vjerojatno bi se bolje snašao.
NGC 6543 – planetarna maglica Mačje oko. Uočavam je već sa La 10.5 mm, ali je jako mala. Tri zanimljive stvari se događaju kod ove planetarke; prvo maglica je tirkizne boje kako pogledom u stranu tako i direktno. Naravno, pogledom u stranu je puno sjajnija. Ne moram ni reći da mi je osmijeh bio od uha do uha. Drugo, vidim centralnu zvijezdu direktnim pogledom kada se poslužim malim trikom. Naime kada jako brzo (nekoliko puta za redom bez treptanja) promijenim sa pogleda u stranu na direktan pogled jasno se vidi jako sitna, ali dovoljno sjajna bjelkasta zvijezda okružena tirkiznim oblakom. Trik traje dok ne trepnem, a onda se zvijezda gubi, a ni maglica baš nije vidljiva. Povećavam na x200. Maglica nije bog zna koliko veća, a tirkizna boja je sada blaža (na momente se i gubi). Tu dolazimo do treće zanimljivosti. Služeći se istim trikom kao i na manjem povećanju pokušavam uhvatiti centralnu zvijezdu, ali ni traga od nje. Počinjem sumnjati da sam je ranije vidio pa opet mijenjam na La 10.5 mm. Zvijezda je opet tu (koristeći trik). S ovim završavam promatranje, a ova maglica će mi sigurno biti česta meta.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Gledam u dnevnik i zanimljivo da sam u samo mjesec dana uspio odradit 10 promatranja. Prije toga mi je za 10 promatranja trebalo čak 6 mjeseci. Kasno ljeto i rana jesen bi vremenski mogli biti zlatno doba godine za promatrati. Ljeti zeza prašina, zimi je dosta hladno i maglovito, a u proljeće ima dosta vlage i naoblake.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

TonY206

Koliko dobar instrument motivira  *ritmika*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

Acheron

A tek odlazak u mrak... nema bolje droge

Lucius

Citat: TonY206  u 12.09.2023. u 14:11:26 satiKoliko dobar instrument motivira  *ritmika*
Istina. *tu* Iako, vrijeme je najviše zaslužno za to. Htio sam ja i sa Mak-om više odraditi, ali jednostavno nije bilo moguće.
Citat: Acheron  u 12.09.2023. u 14:13:43 satiA tek odlazak u mrak... nema bolje droge
Ne konzumiram droge tako da... *zubko*
Mrak nije snažniji od moje lijenosti. :-D Al prije ili kasnije desit će se i to. "Skidanje" Messierovog kataloga mi je i dalje prioritet, a sve više gubim opcija...ostaju mi samo galaksije, a za to će trebat mrak. One se jednostavno nedaju vidjeti od kuće. *he*
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Citat: Lucius  u 12.09.2023. u 14:05:29 satirana jesen bi vremenski mogli biti zlatno doba godine za promatrati.
:-D Kako ne...
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Datum: 19.9.23.
Promatranje broj 31
Teleskop: SW Flextube 250P

Možda i zadnje promatranje ovaj mjesec jer slijedi loše vrijeme (kiša) i mjesečina. Nadao sam se dužem promatranju, ali sa sjeverozapada su krenuli oblaci. Jedina čistina mi je bila oko zenita i na području Strijelca i ekipe (iako je seeing bio loš svugdje). Odradio sam M22, M57, M8 i M20. Ovdje ću samo spomenuti M8 jer sam na moje iznenađenje vidio najviše maglice do sada. Iako blijeda jasno vidim 2 odvojena oblačića pored otvorenog skupa.
Nakon 40-ak min sam se pokupio jer je tanka naoblaka prekrila sve. :-P
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

🡱 🡳