(G)astronomski roštilj

Autor zac, 24.08.2023. u 08:27:41 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zac

Znate kaj je pravi astronomski roštilj? Kad na svojoj dragocjenoj kućici nađete toliko polutrulih dijelova da vam pukne film i na njima ispečete fini goveđi odrezak (more i kobase). Dijelovi su naravno prethodno skinuti i zamijenjeni, pa ne bumo pretjerivali, zar ne? Jedino nisam imal astro pive (nestala odavno) pa je morala poslužit piva vulgaris.

Doduše, kak je krenulo, mogli bi se grilat i komarci, ima ih dost :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

A jel to zdravo? Posebice ako je drvo bilo nasaftano godinama od premaza za zaštitu.

Samo za primjer, ježim se kada vidim da ljudi lože ili koriste stare pragove s pruge. Oni se špricaju fungicidima redovito tokom korištenja i to kada gori rezultira kancerogenim dimom. Ljudi ne znaju ili ne žele znati.

Neven

Citat: Acheron  u 24.08.2023. u 08:39:55 satiA jel to zdravo? Posebice ako je drvo bilo nasaftano godinama od premaza za zaštitu.

Samo za primjer, ježim se kada vidim da ljudi lože ili koriste stare pragove s pruge. Oni se špricaju fungicidima redovito tokom korištenja i to kada gori rezultira kancerogenim dimom. Ljudi ne znaju ili ne žele znati.

Moj punac čim vidi drvo a da nije čista loza poludi odmah.  *zubko*  *zubko*

zac

Uh, stari pragovi su posebna priča. To je drvo po cijeloj debljini pod tlakom i temperaturom napunjeno nekim katranom, vrlo otrovno. Slično je i sa stupovima od struje ili telefona. Ovo što sam ja koristio je imalo samo površinske premaze sa lazurama, dio je i otpao, a lazure koje koristim (ako im je vjerovati) su bez fungicida i drugih otrova jer je to EU zabranila pred nekog vremena. Sječam se lazura istog proizvođača od prije tridesetak godina, smrdile su opako i bile pune tih čuda, nakon sat vremena bojanja sa njima sam obavezno delal pauzu jer sam dobil glavobolje. Sad imaju drugačiji, ugodniji miris i ne izazivaju mi nikakve glavobolje. Uz to, "razrijedio" sam to drvo podosta sa suhim lipovim granama, garant netretiranima jer su toliko trule da su same pale na tlo kod roštilja :)

I naravno, ne delam to svaki dan :), a od nečeg se mora i otić. I tak nam tvrde da je roštilj nezdrav i ostale priče...

TonY206

Držiš se ti one, bolje od litre nego od kapi? 🤣
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 130p heritage

zac

Stara zagorska: "Kaj nam treba kokaina dok u bačvi ima vina!" Ma iskreno, ne bu nas ubila bni kap ni litra ni roštilj nego sva sr*** koja danas trpaju u tzv. hranu. U principu trudim se miješat što više različitih stvari, u glupoj nadi da ću tako izbjeći event. gomilanje štetih tvari iz jedne ili dvije vrste klope (i pića) koje stalno trošim. Na kraju krajeva, patolog bu rekel kaj je bilo :)

🡱 🡳