Crvena lampa

Autor Acheron, 20.04.2023. u 09:28:19 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Acheron

Odlučio sam popraviti svoje ponašanje za teleskopom, tj. postići i održavati prilagođenost očiju na mrak na najbolji mogući način.
Da moram nešto promijeniti shvatio sam kad sam radio predavanje o vizualnoj astronomiji. Pritom sam sam sebe podsjetio na neke stvari oko promatranja koje su se godinama "razvodnile".

Od tog predavanja za teleskopom sam uveo sljedeću praksu:
-nema više gledanja u mobitel ni za što
-samo crveno svjetlo dolazi u obzir
-i trudim se podsjetiti da sam u mrak sam otišao radi mraka

Trenutno imam crvenu lampu iz TC-a koja je dobra, ali imam ideje o tome da mi treba nešto bolje. Prvenstveno bih želio da je ta lampa na nekom držaču i da je mogu okačiti za podlogu na kojoj držim papir, atlas i tako to. Sve mi to mora biti relativno blizu jer sam blago kratkovidan (-1.5) pa čitanje detalja na karti ili pisanje bilježaka je umjerena gnjavaža. Mislio sam kupiti jednu od lampica za čitanje knjiga, koja ima kvačicu pa se postavi na atlas, bilješke. Obojao bih LED-ice na njoj u crveno, ali sam naletio na ovaj topic i zapitao se o puno toga: Kvari li crveno svjetlo noćni vid. Poanta je kako neke crvene LED-ice nisu dovoljno crvene. (Topic je fascinantno čitanje, posebice kako se ljudi zatvaraju u kupaone na par sati da vide koliko se mogu prilagoditi na mrak).

Nakon promišljanja o temi lampice došao sam do sljedeće ideje - napraviti lampu s crvenim i promjenjivim polarizirajućim filter.
Crveni filter bi bio minimalno gusti crveni, W25, a poželjno W29, da ne curi ni malo svjetla kraćeg od 600 nm. (Izvor). Na taj filter bih našarafio rotirajući polarizator s transmisijom od 1 do 40%, ima ih za kupiti za šaku eura, a ne moraju biti niti optički kvalitetni jer su za lampu. Lampa bi imala definitivno difzur u izveden mutnim staklom ili lećom, kako bi svjetlo bilo jednoliko i mekano. Za cijeli taj optički dio iskoristio bih kučište, tj. 1.25" cijev okulara, koja već na sebi ima navoje za filtere.

Onaj dio koji me muči je elektronika, nisam našao ništa pametno na Aliexpresu na temu crvenih LED-ica koje rade na 5V. Zašto 5V, jer bih želio napajanje riješiti powerbankom ili na sličnu foru. Za sada mi je plan zlouporabiti crvenu lampicu za bicikl koja se puni na USB.

Ideje su dobrodošle, a ja javim napredak

Hight tech skica

Astrobobo

Da blago kratkovidan s -1.5  :-D
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Drugo oko je -0.5 pa ono stackira ovo ćoravije  *zubo*

Astrobobo

Kaj nemreš nosit naočale?
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Acheron

Smeta kod gledanja kroz okular, jednostavno mi je ugodnije bez njih. Ionak imam samo kratkovidnost, bez astigmatizama, cilindara i ostalih veselja, tako da izoštravanje sve probleme riješi.
Probao sam s lećama, ali ne mogu se natjerati da ih stavljam u oko.

bojan

#5
Pricekaj jos koju godinu, kad dodje dalekovidnost  *zubko*
Inace, nije sasvim ista situacija, za lampu i gledanje u mraku ja imam naocale (+2.5) sa crvenim ledicama na okviru.. nasao sam ih na ebay.
Originalne Ledice su bile bijele, zamijenio sam ih sa crvenim superbright...
amater

OuttaControlCRO

Za crvenu ledicu kupis metar rgb usb trake pa odvojis si samo crvenu ledicu? Cisto brain storming.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

bojan

amater

zac

Ma, crvenih ledica ima u svakom dučanu koji prodaje elektroniku za malo para. U Zagrebu chipoteka, ili onaj (ne znam kak se zove) na početku Tratinske, blizu tehničkog muzeja.

Elektronika? 5V je previše, crvena treba oko 2,5-3 (prodavači obično pojma nemaju), ak se brzo ugasi znači da se pregrijala i treba smanjit napon, ako više ne svijetli, crkla je i treba dost smanjit napon.

Električni krug? Ja koristim potenciometar (ca 1 k-ohm u seriji sa otpornikom od stotinjak oma (zaštita, da ograniči struju kad je potenciometar okrenut na nulu), i ako baš imam 5V (inaće koristim dvije alkane baterije ili tri akumulatorića) stavim jednu diodu u seriju (nebitno je koja je, samo ju treba okrenut u pravi smjer. Hint, ak LED ne svijetli, okrenut je za 180...

Filteri? U najboljoj varijanti 25A (zato jer gazda ima taj u razbitoj varijanti), često plastični. Sve što ne pušta plavo (od žutog filtera nadalje) ubit će onaj plavi peak ako pričamo o bijelo LED sa filterom, crvenom LED ne treba ništa. I ne treba baš ekstrabright ejr i obične (današnje) imaju dosta svjetla.

Pred koju godinu netko je u Sky-u napisao cijeli članak i zalagao se za narančasto svjetlo slabog intenziteta. Probao, meni je bolje za skiciranje, pa i za čitanje karata. Crveno, treba mi za istu stvar puno više, pa i ono malo kvari nočni vid... ali marginalno. Za orijentaciju i ozbiljna opažanja slabih objekata, crveno u zvjezdarnici, toliko da vidim obrise, i za ostalo najbolje ništa... Imam čak i atlas za dvogled koji sam sam radio, sa kartama u velikom mjerilu i krumpirima od zvijezda koji traži vrlo malo svjetla za čitanje. Mana, za graničnu veličinu od 7,7m ima nekih 150 karata, cijela cigla.... s druge strane, uredno šaram po njima, ak pretjeram, isprintam novu kartu i gotovo :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

Acheron

E baš u ovoj raspravi kažu da narančasto svjetlo nije dobro.
Štapići reagiraju na sve kraće od 600nm, a narančasto je tako, 590-610nm.
Ideja je koristiti samo crveno na koje su štapići ćoravi, a čunjići jasno vide, dakle duže od 600nm, čak 620nm.

zac

Da znam, ali argument je bio da kod narančastog treba puno manje svjetla za neštp vidjeti nego kod vrvenog. OK, sa crvenom LED nije problem, ali filtrirane bijele onda mogu kroz filter potjerat dovoljno narančastog da smetA.

Ja koristim narančasto za crtanje planeta i nekritična opažanja, za ostalo crveno, nađem objekt i onda gasim sve, crna krpa na glavu...

svakako se trebamo igrati sa svim kombinacijama i novotarijama. Racimo filtrianje žaruljica u baterijskim svjetiljkama je bilo jednostavno, one i tako imaju najviše crvenog. Ultrabright LED su puno veći problem, najmanje imaju crvenog, jako puno plavog, posebno one jeftine. Kod nekih sam mjerio preko 10 000 K i plavog je bilo i do 70%...

Klasične crvene LED su skoro pa monokromatske i dovoljno daleko u crvenom (preko 620-630 nm..), ali iskreno nisam mjeril spektre ovih novih ultrasvjetlih. Moram probat opet skalupit opremu za to :)
T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

🡱 🡳