Formacija od tri svjetla u trokutu koja se kreće nebom???

Autor xiaja, 05.08.2022. u 05:13:10 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

xiaja

Pozdrav svima. Evo kao što naslov kaže, prošle noći sam se nalazio na području Županje, gdje je svjetlosno zagađenje dosta slabo te je nebo predivno za promatranje. Kako sam zaljubljenik u astronomiju promatrao sam nebo oko 1:30 u noći kada sam zapazio trokut formaciju od tri svjetla koja se kretala nečujno nebom od zapada prema istoku. Prvo sam pomislio da su sateliti, ali trokut formacija me zbunjuje. Zanima me je li još netko ovako što vidio i ako netko zna što bi to bilo? Pokušao sam googlati, ali mi samo izbacuje NLO-e  *tnx*
teleskop: Dobson Sky Watcher 1200/200, F6
durbin: Acuter 80
okulari: 25mm Super Plossl 52°, 10mm Super Plossl 52°, 6mm LEW Gold Line 66°, 16mm Lacerta UWA 82°, 2x GSO Barlow (T2), modificirani 8-24 mm Zoom okular

Acheron

Ima ta jedna trokutasta formacija satelita, mislim da su špijunske prirode tako da nije to ništa neobično.

Zna se dogoditi da imaš u orbiti recimo i friško odvojeni satelit kojeg "prati" zadnji stupanj rakete koji ga je izbacio u orbitu tako da i to čini formaciju.

Na ovoj stranici ubaci svoju lokaciju i po točnom vremenu provjeri što se vidjelo na nebu u to vrijeme. Pazi, ako "promašiš" svoju lokaciju za 1-2 km, to već značajno utječe na vidljivost satelita.
https://www.heavens-above.com/

bojan

Starlink?
Nee.. prekasno je. Obi se vide par sati  prije izlaska ili poslije zalaska Sunca..
amater

OuttaControlCRO

sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Šegi

Kako je krenulo, bit će ih i za horoskope radit... lako ćemo s trokutima  *zli*

mrk

Nije primjenjivo u ovom slučaju kad nema rasvjete, ali kao zanimljivost, jednom mi se obratila gospođa koja je vidjela bešumna "svjetla" u trokutastoj formaciji kako idu noćnim nebom. Ispostavilo se da su to bile ptice u V-formaciji, ždralovi ili neke druge. Odozdo ih je osvjetljavala gradska rasvjeta.

Čuo sam za ove što ih je Acheron spomenuo, ali nisam ih još vidio.

dude

Vrlo vjerojatno se radi o ovom: http://www.satobs.org/noss.html

Ja sam prije 3 tjedna uhvatio formaciju od 2.

blackhole

Citat: mrk  u 01.09.2022. u 14:57:26 sati
Nije primjenjivo u ovom slučaju kad nema rasvjete, ali kao zanimljivost, jednom mi se obratila gospođa koja je vidjela bešumna "svjetla" u trokutastoj formaciji kako idu noćnim nebom. Ispostavilo se da su to bile ptice u V-formaciji, ždralovi ili neke druge. Odozdo ih je osvjetljavala gradska rasvjeta.

Čuo sam za ove što ih je Acheron spomenuo, ali nisam ih još vidio.
Ako ih nisi vidio ni neceš. Formacije od tri satelita su bile u upotrebi do 2001. godine i do danas su se vec raspale.
Sada možeš vidjeti formacije od dva satelita ali više nisu baš preblizo jedan drugom jer se triangulira pozicija sa samo 2 satelita.

xiaja

Našao sam uz pomoć Acheronovog linka da se radi o mornaričkim satelitima Naval Ocean Surveillance System (NOSS) *gj* *tnx*
teleskop: Dobson Sky Watcher 1200/200, F6
durbin: Acuter 80
okulari: 25mm Super Plossl 52°, 10mm Super Plossl 52°, 6mm LEW Gold Line 66°, 16mm Lacerta UWA 82°, 2x GSO Barlow (T2), modificirani 8-24 mm Zoom okular

🡱 🡳