Jupiter 2024. g.

Autor Astrobobo, 28.01.2024. u 10:24:03 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gobart

Da, Šegi, imaš pravo. Ipak su to neki artefakti.
Samo mi je malo čudno zbog one bubuljice koja "šeće" jer je svaki taj frejm animacije dobiven stackiranjem više tisuća frejmova, tako da nije samo neki artefakt na pojedinim frejmovima... To me još uvijek malo zbunjuje.
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Šegi

Vjerojatno to tako i treba bit, statistički možeš šum popeglat samo do neke mjere. Nakon toga će slika ić u rasulo, ma koliko loših frejmova da stackiraš.

BTW, ne znam šta te spopalo po onom seeingu uopće izać na balkon  *zubo*

Gobart

Citat: Šegi  u 21.11.2024. u 21:29:55 satiBTW, ne znam šta te spopalo po onom seeingu uopće izać na balkon  *zubo*

Da, seeing je bio očajan. Ali nisam mogao spavati, probudio sam se prije 5 i vidio da je vedro, a kad sam sve složio i vidio da je loš seeing bilo mi je bez veze da odmah sve pospremim nazad.   ;-)
Vrtna zvjezdarnica "Nebeska vrata", C8 XLT, montaža Celestron NexStar Evolution, Player One Uranus-C (IMX585) sa Baader Neodymium filterom, Nikon D5500 i Nikkor 18-140mm F/3.5-5.6G ED VR.

Astrobobo

Citat: Zumbul  u 21.11.2024. u 14:47:22 satiProbaj prijaviti na MPC (Minor Planet Center). Pusti amaterske forume.

Ne mogu se složiti, upravo su amateri ti koji redovno snimaju planete, a ne valja nešto prijavljivati prije nego se provjeri.

Citat: Zumbul  u 21.11.2024. u 14:54:32 satiDa je jednostavni impakt ne bi toliko šetao po površini - samo bi zasvjetlucalo.

Slažem se, nema šanse da tako šeće na udaljenostima većim od Zemlje.

Citat: Gobart  u 21.11.2024. u 15:45:18 satiHvala vam svima na trudu, ali ništa od navedenoga ne mogu napraviti jer mi je oriđiđi bio jeko velik. Uu stvari, bila su tri SER-a koja sam morao izbrisati nakon obrade jer nemam baš puno mjesta na disku u laptopu).  *uglavu*

Kad je dobar seeing (OK, ovdje možda nije bio) video provrtim kroz PiPP, dodatno smanjim ROI i sačuvam najboljih, štajaznam, 30% frameova. Tako video koji je bio 10 GB smanjim na 1 GB za arhivu. Drugo, danas su diskovi prilično jeftini, evo 6 TB eksterni je sad na black friday popustu za 150 €. Treće, budući da puno snimaš planete, bilo bi pametno da svaki video provučeš kroz DeTeCt (impact flashes detection project) koji automatski pronalazi eventualne udare. Šteta je da više ljudi to ne koristi jer udar je vrlo lako previdjeti. Autor mi je rekao da ima primjera kad su korisnici provukli stare snimke i softver je pronašao udar. Korisni su i podaci kad nema udara jer tako se otkriva kolika je stvarna količina udara. Za Jupiter piše da je to 14.6 godišnje, za Saturn manje od 24.1. Koliko vidim, samo su 4 osobe iz Hrvatske slale podatke, ti si poslao jedan jedini video Jupitera.

Citat: Šegi  u 21.11.2024. u 19:08:52 satiGogo na lijevom rubu, u visini satelita posred NPZ imaš isto tako jedan "događaj" koji se prvo vidi kao blago "udubljenje", na drugom frame ga nema vidjet i onda na trećem frame postaje blagi "plik".

Da, i gore je nešto grbavo. A na drugom frameu ima bijela fleka dolje desno na rubu.
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

🡱 🡳