Terraformiranje drugih svjetova - etički prihvatljivo ili ne baš?

Autor Dag, 01.06.2021. u 14:48:24 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dag

Citat: Arkturus  u 02.06.2021. u 09:14:54 sati
Je li etički uništiti korov (višestanični organizam) da bi posijao žito? - To je pitanje iz naziva rubrike.
Jel sad lakše? *zubko*

Tako misli liberalni kapitalizam.
Ok, ne treba previše secirati jer zvuči smiješno. Svakako da bi živjeli, nešto moramo ubiti. Nije baš isto ubijaš li životinje i biljke iz uzgoja da bi se obukli i prehranili, ili životinje i biljke koje su na rubu izumiranja. Možda sam ja devijantan u tom smislu.
Prodajem OFF AXIS guider velikog promjera koji ne vinjetira (ne zatamnjuje) rubove vašeg senzora.
Kamericu koju ćete koristiti za guiding, moguće je malo i pomicati pa tako i lakše pronaći adekvatnu zvijezdu za praćenje.
S obje strane ima iznutra navoj M 57.
Prizma se može spuštati ili dizati.
Dolazi s adapterom s M48 navojem, dosta tipičnim za razne adaptere za kamere.

Prodajem jer sam promijenio flattener pa mi više ne odgovara.

https://www.zvjezdarnica.com/astroforum/index.php?topic=2433.0

Human

Citat: Arkturus  u 02.06.2021. u 09:14:54 sati
Je li etički uništiti korov (višestanični organizam) da bi posijao žito? - To je pitanje iz naziva rubrike.
Jel sad lakše? *zubko*
Je li etički ubijati živa bića druge vrste za hranu vlastite vrste? Neki ne mogu preći preko toga. To im bude neprihvatljivo pa odu u vegetarijance, vegane.
Ne znam samo što će jesti vegani kad im do mozga dopre da su i biljke živa bića koja s našom vrstom dijele određeni broj istih gena. Npr, rajčica i mi imamo oko 15% istih gena.
Rajčice i mi smo braća. Što li će jesti vegani kad im to dopre do mozga?

Acheron

Citat: Human  u 07.06.2021. u 10:39:49 sati
biljke živa bića koja s našom vrstom dijele određeni broj istih gena. Npr, rajčica i mi imamo oko 15% istih gena.

Biljke nemaju oči, usta, nos, uši, tj. nemaju lice... Nisu nama nalik pa se to onda smije jesti  *zubo*

MrWorf

-SW 250/1200, EQ6 Pro
-SW 105/500 akromat guider
-ZWO ASI-120mm mini
-ZWO ASI-184-MC cool

Human

Citat: Acheron  u 07.06.2021. u 12:41:03 sati
Biljke nemaju oči, usta, nos, uši, tj. nemaju lice... Nisu nama nalik pa se to onda smije jesti  *zubo*
Jel to onda znači i da je etički prihvatljivo teraformirati drugi planet ako tamo postoje živa bića koja nisu nama nalik? :)

Acheron

Šegi

Citat: Human  u 07.06.2021. u 19:48:37 sati
Jel to onda znači i da je etički prihvatljivo teraformirati drugi planet ako tamo postoje živa bića koja nisu nama nalik? :)

Hipoteza
Izjeli smo sve šta imamo po našim morima, ali na Europi smo pronašli super kalamare. Prava su delicija, ne trebaju u duboko (to se riješi usput) i kad se obračuna cijena dovlačenja iz Jupiterove orbite do tu naše tržnice, cijena izađe na jedva duplo više od patagonijskih. Ne vidim nikakvih etičkih problema jest nešto s drugog planeta, je li, ako moremo jest patagonijske zašto onda ne s Europe? Ali budući ima puno potražnje, nedugo zatim više ni na Europi nema kalamara. Nije teraformiranje, ali je istrebljivanje - gdje je u tome razlika?

Ljudski rod ne poznaje tu vrstu etike, ni prema sebi a pogotovo ne prema drugim vrstama ma sa kojeg planeta - po tom je pitanju samo doza licemjerja kod nekih ljudi veća a kod drugih manja. Kalamari s Europe bili bi zaštićeni dok ih ne bi degustirali, koji mjesec kasnije već bi se dogovorili o kvotama izlova koje na kraju nitko ne bi ispoštivao.

Dakle: ne, nije etično.
Garant sigurno: jednom kad skontamo kako, teraformirat ćemo sve šta se more ma samo ako se more do tamo dobacit.

Human

Citat: Šegi  u 08.06.2021. u 00:09:42 sati
Hipoteza
Izjeli smo sve šta imamo po našim morima, ali na Europi smo pronašli super kalamare. Prava su delicija, ne trebaju u duboko (to se riješi usput) i kad se obračuna cijena dovlačenja iz Jupiterove orbite do tu naše tržnice, cijena izađe na jedva duplo više od patagonijskih. Ne vidim nikakvih etičkih problema jest nešto s drugog planeta, je li, ako moremo jest patagonijske zašto onda ne s Europe? Ali budući ima puno potražnje, nedugo zatim više ni na Europi nema kalamara. Nije teraformiranje, ali je istrebljivanje - gdje je u tome razlika?

Ljudski rod ne poznaje tu vrstu etike, ni prema sebi a pogotovo ne prema drugim vrstama ma sa kojeg planeta - po tom je pitanju samo doza licemjerja kod nekih ljudi veća a kod drugih manja. Kalamari s Europe bili bi zaštićeni dok ih ne bi degustirali, koji mjesec kasnije već bi se dogovorili o kvotama izlova koje na kraju nitko ne bi ispoštivao.

Dakle: ne, nije etično.
Garant sigurno: jednom kad skontamo kako, teraformirat ćemo sve šta se more ma samo ako se more do tamo dobacit.
Da, teraformirat ćemo bilo to etično ili ne.

S time da ne vjerujem da bi nam ti kalamari tamo bili jestivi. Ne u smislu da nam nebi bili fini, nego nebi bili hranjivi. Čak bih se mogao okladiti da bi za nas bili i otrovni. Vrlo je teško vjerovati da bi bili hranjivi jer su to dvije odvojene evolucije, svaka u svom smjeru.
Ovdje doma nam je većina toga jestivo samo zato jer u stvari i jesmo jedno. Sav život je jedno. To što rajčica i mi imamo 15% istih gena znači samo to da rajčica i mi imamo zajedničkog pretka. Doslovno smo rođaci. I zato nam je jestiva. I tako većina stvari. Osim nekih koje je evolucija odvela u nekom drugom smjeru pa su nam otrovni.

No ako nam nestane hrane, a nestat će ako se nastavimo ovako razmnožavati, onda ćemo je potražiti drugdje, ali ne na način da je tamo tražimo, nego da je tamo uzgajamo. Tako da je teraformacija jedino što nam je ostalo.

Iz istog razloga ne vjerujem da bi mi nekome drugome bili zanimljivi za hranu. Neki se boje, ima raznih filmova, da će netko doći i da će nas "uzgajati za hranu". Neće. Nejestivi smo i otrovni.
I neće nas uzgajati za radnu snagu, naravno. ;)
Netko tko ima toliko energije na raspolaganju za međuzvjezdana putovanja ne treba homosapiensa s motikom. ;)

ediglavas

Šegi

Citat: Human  u 09.06.2021. u 00:26:54 sati
Čak bih se mogao okladiti da bi za nas bili i otrovni. Vrlo je teško vjerovati da bi bili hranjivi jer su to dvije odvojene evolucije, svaka u svom smjeru.
To je već teza, da je riječ o dvije odvojene evolucije i za to nemaš nikakvih dokaza - ako su Europi NaCl usoljena mora, zašto bi evolucija dramatično skrenula na nama otrovnu stranu, možda je jestiva strana vjerojatnija?

Citat: ediglavas  u 09.06.2021. u 10:50:47 sati
Šegi, mi se para da si usta brez tih kalamari
Ma samo mi ih 'oće ogadit, da prvi dođe do njih *zubo*

Human

Citat: Šegi  u 09.06.2021. u 18:32:44 sati
To je već teza, da je riječ o dvije odvojene evolucije i za to nemaš nikakvih dokaza - ako su Europi NaCl usoljena mora, zašto bi evolucija dramatično skrenula na nama otrovnu stranu, možda je jestiva strana vjerojatnija?
Ma samo mi ih 'oće ogadit, da prvi dođe do njih *zubo*

Mislim da je to pitanje za nekog staničnog biologa. Bilo bi nerealno očekivati da dvije različite abiogeneze i evolucije naprave organizme međusobno kompatibilne da bi se jedni mogli hraniti drugima. Naravno, moguće je, ali je nerealno. Mislim da je vjerojatnije da goidnu dana za redom svakodnevno dobijaš glavni zgoditak na lotu, nego da dvije abiogeneze naprave kompatibilne organizme. Jel moguće? Apsolutno je moguće da netko dobiva svaki dan na lotu. Jel vjerojatno? Pa baš i nije.

Ja sam o tome samo čitao popularnoznanstvenu literaturu, ali nisam biolog pa ne mogu o tome u detalje. Ali upravo je fantastično koliko je živa stanica kompleksna. Koliko je DNA kompleksna. I da se negdje drugdje poklopi da bude jednako kao i ovdje - ne vjerujem.

Šegi

Nisam čitao literaturu s tih područja, vjerojatno su ti stanični maheri u pravu  *tu*
Što takav život neće spasit od teraformiranja  :-(

Beorn

Zašto bi im morali ulazit u stanice? Što nam nisu dovoljni neki proizvodi metabolizama kao što su masti i ugljikohidrati. Pretpostavljam ipak da će bića na koja naiđemo biti bazirana na ugljiku. A masti i ugljikohidrati su fini oblik pohrane energije. Ako iz nekog razloga ne budemo mogli jesti onda ćemo se voziti i grijati na vanzemljacima i usput stvarati stakleničke plinove ako su nam potrebni za teraformiranje.  *zubo*
Na kraju ćemo od dagove užasnutosti sa teraformiranjem doći do razrade kuharica tako da budemo spremni kad naletimo na nešto tamo gore.
:-D
Teleskopi: Grond! - Celestron C11 XLT, Anglachel - Equinox 120ED APO, Lutonja - Meade 5000 80mm APO triplet
Dalekozor: Lunt LE 7X50 Magnesium
Montaže: Skywatcher EQ6-R Pro, Losmandy GM8
Kamere: ATIK 383L+, Canon 6D, QHY5L-IIm, QHY5p-IIc, ZWO ASI290mc

Štefek

Sheldon Cooper bi rekao da sigurno ima neki svemir ili dimenzija u kojoj  je produkt metabolizma domicilnog stanovništva npr. pivo. Takve bi valjda poštedjeli.....
Teleskop:  Celestron SCT EDGE HD 800; APM/LZOS triplet 100/800; SW Esprit 120; Regal M2 100ed ;  iOptron CEM70G; iOptron GEM28EC, iOptron GEM45
Dvogled : Nikon 12x50
Kamere: QHY 268M, Omegon veTEC571 (ASI2600) , Touptek 571C , Nikon D7200; Altair 178C ; ASI 174mini, Player One Uranus-C
Ostalo:Celestron OAG ; Telecentric Barlow 3x, Powermate 4x

c2

Citat: Beorn  u 10.06.2021. u 00:10:43 sati
da budemo spremni kad naletimo na nešto tamo gore.

*:-P *:-P  "Inverzni alien" - Ripley ganja aliene po brodu  :-D

I go unseen.
All shall be revealed.

🡱 🡳