Vizuala by Lucius

Autor Lucius, 09.08.2023. u 23:30:28 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Frenki

Teleskopi:C 9.25,Maksutov 90,127,N SW 250 PDS,Tasco 114/500,SW 80/600ED,ref 80/900
Montaže:SW HEQ5 pro,EQ5,SW AZ GOTO, Meade LXD75,,...
Dalekozor:Carl Zeiss Jena 8x30,BPC:7x35,8x30,12x40,10x50,20x60,revue 20x80,25x100,...,
Ostalo:Sony DSC-HX400,Nikon D3200,modificirani canon 450D,50mm f1.8,Nikon 80-200ED f 2.8, Samyang 2.2 16mm,500m f 6.3,ASI120MC,omegon tracker lx3,hiberion 17mm,omegon 5mm,....,

LuciusDobro da sam se odvažio otići. Super lokacija na po ure od doma. SQM je na odlasku mjerio 21.25 Uživancija dva ipo sata iako se nisam pripremio baš najbolje. Čak i ovdje u mrtvom naselju gore dvije lampe (vide se na slici iznad teleskopa). Nevjerojatno. Sreća su jedva primjetne. Svjetlosna kupola je samo na SZ dijelu, ostalo je mrak. Kad se smračilo počele su neke živine hodat, letit, šuškat...ukenjo sam se skoro od straha par puta, ali kasnije navikne čovik. *:-P
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

21.25 je vec konkretno nebo

Lucius

Da, nebo je predivno bilo. Puno bolje nego na prošloj lokaciji. Jedino što ja ni ovo ne bih zvao mrak. Kad čitam neke vaše tekstove ispada da vi u mraku ne vidite ni prst pred nosom (na nekim lokacijama). Meni ovdje sve kao dan bilo. *he* (vidim lako teleskop, par metara oko sebe, auto...).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Ako se oko privikne dobro na mrak nije ništa neobično da vidiš okoliš bez problema.

Lucius

Onda sve štima. :-)
Najjače izvadim SQM prvi put i napipam tipku, kliknem i sad ono svira, ali nikako očitat...minuta, dvije, nezz šta se događa. Kad na ekranu 24.12 :-D (okrenuo krivo uređaj pa mjerio trenerku *zubko* ).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

Datum: 2.4.24.
Promatranje broj 56
Teleskop: SW Flextube 250P

Danas sam se pola dana mislio hoću li otići u mrak na novu lokaciju ili ostati promatrati sa tarace. Odlučio sam se za ovo prvo te sam krenuo stavljati opremu u auto. Tijekom jutra sam malo korigirao sekundarno zrcalo. I dalje to može i treba biti bolje, ali nisam se htio zamarati. Krenuo sam malo ranije. Zbog radova su ceste u kritičnom stanju i trebalo je voziti polako da mi se sve živo ne poremeti. Na lokaciju sam stigao za 35 min i odmah krenuo sa postavljanjem teleskopa i provjerom kolimacije koju uopće nije trebalo korigirati. Dok se teleskop ne ohladi odlučio sam baciti pogled na komet Pons-Brooks. Nije se još ni smračilo kako treba. Auto sam parkirao točno da mi smeta pri promatranju kometa pa ga je trebalo pomaknuti.

12P/Pons-Brooks (63x) – komet predivan sa velikom sjajnom zvijezdom oko koje je aura zelenkaste nijanse. Rep niti bilo kakva izduženja ne vidim. Kako se više mračilo tako je i komet sve više dolazio do izražaja, a sa donje strane se počelo pojavljivati blago trokutasto izduženje.

M42 (63x) – solidno kao inače bez razlike u kvaliteti naspram doma. Krila i potkova jasno vidljivi.

Vraćam se opet do kometa. Lijepa zelena kugla i zelena aura oko nje, izraženije trokutasto izduženje, a pogledom u stranu se na jedvite jade vidi neka maglovitost na području repa. Je li to zaista rep ili nešto drugo ne mogu zaključiti.

Smračilo se (ne još 100%) i bilo je vrijeme da krenem sa DSO. SQM pokazuje 21.09. Plan promatranja nažalost nisam pripremio. Odlučio sam potražiti neke Messierove objekte koje do sada nisam, a posebno galaksije. Sa sobom sam ponio inferiorniji Cambridge Star Atlas. Okrećem se prema Velikom medvjedu koji je na top lokaciji i pronalazim M81 i M82 bez problema.

M81 i M82 (63x) – obje galaksije se već naziru u tražiocu pa ih je jednostavno pronaći, a u okularu na ovom povećanju taman mogu stati u isto vidno polje. Obje su jasno vidljive, lijepe. M81 ima svijetlu jezgru i jajasti oblik. Spirala nema kao ni drugih detalja. M82 mi je bolja. Svijetla je cijelom dužinom. Ni na njoj ne mogu opaziti neke detalje.
109x – sad je to puno bolje iako više ne stanu zajedno u vidno polje. M81 i dalje identična bez detalja, ali na M82 primjetim tanke crne linije na 2-3 mjesta.
Dok sam se fokusirao na galaksije par puta je nešto prohodalo nedaleko od mene u makiji. Naježio sam se od straha. Idem sad do Gamma Uma gdje bi se trebala nalaziti M109.

M109 (109x) – bez oblika slabo vidljiva direktnim pogledom, a tek nešto jasnija pogledom u stranu. U neposrednoj blizini nje vidim izraženiji fleku neke galaksije. Riječ je o NGC 4102 ili NGC 3953. Nisam se trudio prepoznati. Za to bi mi trebao interstellarumov atlas.

M51 i NGC 5195 (109x) – predivna poprilično svijetla galaksija u pratnji svog manjeg i tamnijeg para. M51 savršeno okrugla. Spirale ne vidim, ali primjetim kako se oko jezgre izmjenjuju tamnija i svijetlija područja.

M101 (109x) – veliki blijedi oblak pravilne strukture bez detalja.

M108 (109x) – blijeda, ali jasno vidljiva tanka elipsa koja dolazi do izražaja pogledom u stranu. M97 nisam uočio, ali sam uočio nešto drugo. U blizini M108 (desno od nje, lijevo u okularu) nalaze se 4 zvijezde koje tvore oblik slova L. Između dvije od tih zvijezda (točnije iznad njih) nalazio se veliki okrugli pravilni oblak jasno vidljiv direktnim pogledom. Po izgledu me podsjeća na planetarnu maglicu. Najčudnije od svega da niti u atlasu niti u Stellariumu nema tu ucrtanog objekta. Morat ću ovo opet pogledat jer postoji mogućnost (nakon naknadne provjere) da je ovo M97 i da nije mala kako sam ranije mislio. Ako je zaista riječ o M97 onda mi nije jasno što sam točno vidio 30.1. sa Mak 150.
SQM sada pokazuje 21.16.

NGC 4490 (109x) – izdužena sjajna fleka, a do nje je skoro dodiruje druga flekica  manjeg sjaja (NGC 4485).

M94 (109x) – nisam uspio locirati.

Cor Caroli (109x) – dvije sjajne bijele zvijezde jasne separacije.

M63 (109x) – sjajna jezgra i elipsasti tamni oblak oko nje.
Na području između Lovačkih pasa i Lava golim okom se vidi ogromna struktura koja izgleda kao masivni otvoreni skup. Trebao bi to biti Melotte 111 u zviježđu Berenikina kosa.

Odlazim sad do Lava u potrazi za Leo tripletom. I bez pomoći atlasa sam lagano pronašao to mjesto, ali problem nastaje kada sam pogledao u okular. Na malom području ima nekoliko flekica gdje su neke jasno vidljive, a neke slabo. U CSA nema puno ucrtanih zvijezda već samo galaksije i jako teško mi se snaći koja je koja. Uopće nisam htio gubiti vrijeme na identifikaciju. Veliki pas se skoro sakrio iza brda pa sam odlučio baciti pogled na još jedan M objekat kojeg sam propustio, a nalazi se u zviježđu Krma.

M93 (109x) – na stotine zvijezda naročito u središnjem dijelu skupa. Jako lijepo.

NGC 2482 (109x) – nešto manje zvijezda nego kod M93, a također imaju slabiji sjaj.

M35 (109x) – idemo do zviježđa Blizanci gdje se nalazi još jedan otvoreni skup i M objekat kojeg iz nekog razloga uvijek zaboravim pogledati. Ogroman i bogat otvoreni skup koji mi ne može cijeli stati u vidno polje okulara.
63x – sada je to bolje. Šteta što mi pri ruci nije ES 24 mm okular.
Odmah do M35 je NGC 2158. Izgleda kao mala mutna flekica sa izrazito sitnim zvijezdama.

M67 (63x) – još jedan veliki otvoreni skup sa mnoštvom sitnih zvijezda posebno u središtu, a sa donje strane je ,,podcrtan" sa 4 sjajnije razmaknute zvijezde.

M48 (63x) – mnoštvo poprilično sjajnih zvijezda koje mi ne stanu sve u vidno polje.

M68 (63x) – kuglasti skup koji mi je bio dosta nisko. Okrugli tamni oblačić bez pojedinačnih zvijezda.
109x – dužim gledanjem i pogledom u stranu se vide neke pojedinačne zvijezde na vanjskom dijelu skupa, ali je to i dalje slabo.

Pokušao sam potražiti M83, ali sam brzo odustao jer je prenisko na nebu. U blizini zvijezde Gamma Hya (lijevo od nje) sam primjetio dvojnu zvijezdu.
93.) ARG 26 AB (109x); SAO 181599, sep: 27.5˝ - dvije bjelkaste zvijezde podjednakog sjaja jasne separacije.

M104 (109x) – kad sam se kao osnovnoškolac počeo zanimati za astronomiju, ova galaksija mi je uvijek bila jedan od najljepših objekata te imenom (Sombrero) lako pamtljiva. Baš me zanima kako će izgledati kroz okular. Uz pomoć CS atlasa sam je bezuspješno tražio iako ne bi trebalo biti problema koristeći zvijezdu Algorab u Gavranu kao polaznu točku. Nisam više imao strpljenja pa sam uključio Stellarium. Galaksija je bila centirana u okularu za par sekundi. Vidim svijetlu jezgru te dvije tanke ne baš sjajne crte koje izlaze lijevo i desno od jezgre. Objekat baš traži povećanje pa mijenjam prvi puta večeras na 7 mm okular.
171x – sad je to bolje. Pogledom u stranu dolazi do izražaja. Jezgra je sada razdjeljena crnom crtom. Donji dio jezgre je malo ispupčen.

SQM pokazuje 21.25, a ja sam odlučio završiti promatranje. Šteta jer bilo je tu sigurno još sat-dva uživancije, ali nisam se pripremio i nemam volje trošiti vrijeme listajući atlas (koji mi svakako nije bio dobar) u potrazi za novim objektima. Imao sam ispisanu listu dvojnih zvijezda koje sam propustio u zviježđu Gavrana, ali to ostavljam za maksutova. Večeras je bila DSO večer. Zadovoljan sam viđenim, a lokacija je super. Prvom prilikom ću se vratiti (puno spremniji).
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Bravo za mrak. Što se tiče zvukova prirode, uzmi BT zvučnik i opali neku muziku. Otjerat će živine a ti nećeš čuti svaku sitnicu.

M104 je bas lako naći, od gornjem lijevog vrha Gavrana, di je dvostruka zvijezda, kreneš na sjever do trokuta zvijezda koji pokazuje na dolje. Kad si kod trokuta, na lijeco iz njega ide niz zvijezda i samo ga pratiš. M104 se da spaziti u tražilu.

Lucius

Citat: Acheron  u 03.04.2024. u 15:47:38 satiOtjerat će živine a ti nećeš čuti svaku sitnicu.
Bolje da čujem da mogu pobić na vrime ako je nešto veće u pitanju. :-D Ma kasnije sam ignorirao samo na početku je bilo trta.

A sad mi je lako naći kad sam je već pronašao. Na početku sam gledao u krivu dvojnu pa me Stellarium ispravio. Ne sjećam se jesam je spazio u tražilu.
Što misliš o nepoznanici blizu M108? Što više gledam nekih skica sve mi se čini da je ipak M97 u pitanju, a da sam ja krivo vidio položaj zvijezda.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron

Jedino okruglo kraj M108 je M97

ediglavas

Baš lijepa zabava.

Lucius

Citat: Acheron  u 03.04.2024. u 16:26:09 satiJedino okruglo kraj M108 je M97
Sad sam krepan, ali sutra ću pokušat skicirat pa da riješimo misteriju. Možda sam ja sa makom vidio jezgru M108, ali bila je neka zelenkasta nijansa pa sam odmah mislio da je planetarka.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Lucius

T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

Acheron


Lucius

 *tu*  *šešir*
Onda moram sa maksutovim opet u mraku pogledati taj dio. Nije moguće da je tolika razlika u obliku/veličini objekta. Možda sam zaista tada vidio M108 jezgru, ali opet ne može biti zelena...ma. Oba objekta su promatrana pa sad koji scope je to prvi napravio manje bitno.
T: SW Flextube 250P, SW Mak 150
M: EQ5

🡱 🡳