Pomoć oko napajanja

Autor Astro_fun_times, 07.08.2023. u 20:11:34 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Astro_fun_times

Pozdrav svima.
Imam malu grupu astro drugara sa kojima se s vremena na vreme okupljam na Fruškoj gori.
Lokacija je na "najmračnijoj" lokaciji koja je nama dostupna.
E sad, za korišćenje opreme neophodno je napajanje.
Do skoro sam sve radio od kuce pa struja nikad nije bila problem ali kad se ode negde dalje, baterije su neophodne.

Zadnji put kada smo bili gore, poneo sam dve baterije ovog tipa

Vezao sam ih u paralelu tako da sam dobio 12v, 14Ah

Moj setup po nekim merenjima koje sam radio unimerom ali ipak odprilike jer su vrednisti varijabilne trosi od 3.5A-4.5A
Pricam o power surge momentu kad MiniPC krene da jede struju i montazi se obe ose okrecu pri punoj brzini.

Na samoj bateriji (a na to nisam obratio paznju pise da je inicijalna struja koju moze da isporuci manja od 2.1A
Upareno sa jos jednom baterijom ispada oko 4A max u najboljem slucaju da njih dve mogu da pruze.

E sad, meni je svetlo na montazi treperelo, sto je slucaj kad je slaba struja a i MiniPC mi se bio ugasio, tako da pretpostavljam da je krivac upravo to, dve baterije nisu uspele da omoguce dovoljnu kolicinu struje u momentu kada je trebalo i sistem je zakazao.
Ta noc je provedena u vizuelnom posmatranju neba, sto uopste nije bio problem jer je noc bila divna.

Ali moram da resim pitanje napajanja za ubuduce.

Danas je malo falilo da kupim automobilski akumulator 12v 95Ah
Medjutim, prodavac mi kaze da su automobilski akumulatori predvidjeni da u kratkom periodu daju izuzetno veliku amperazu kojom se motor startuje i onda da se dopunjavaju.
To u ovom hobiju nije slucaj.
Ovde treba konstantna voltaza sa malom potrosnjom ampera ali bez dopunjavanja.
Kada se vise puta automobilski akumulator isprazni ispod 50% skracuje mu se vek trajanja i ne bi dugo izdrzao.

Dok su ove baterije koje ja imam suprotne. One mogu konstantno da daju istu amperazu i voltazu i mogu da se prazne do kraja i ponovo pune.

Posto cenim da moj setup trazi 5A, da noc u zimskom periodu (sa postavljanjem i svim ostalim pripremama) traje 10 sati, meni treba 50Ah
Jedna baterija daje 7Ah. 50Ah/7Ah=7.14
Znaci meni treba 8 baterija vezanih u paralelu.
To daje 56Ah, 12v, inicijalna struja koju moze da pruzi je 16.8A max

Da li se slazete sa ovim?
Da li su te baterije a i moja zamisao dobro resenje?
Da li neko vec koristi ovakvo resenje?

Zanimaju me vasa misljenja i komentari
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO 533MC Pro; ASI120MM mini guidecam
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR cut; Askar D2

Zeleni_Zub

Montaza uopste ne vuce puno struje, cini mi se 1-2A i to kada obe osi voze punom brzinom, mini PC ili laptop je tu najveci potrosac. Jesi siguran da su bile pune 100%? Olovna baterija od 12V kada je puna treba imati otvoreni napon od oko 12.6-13V.

I ja sam bio u hajmo rec istoj situaciji, najbolja bi bila LiFePO4 baterija ali su mi preskupe pa sam uzeo VRLA AGM od 70Ah da mogu snimati oko 10h sa laptopom. Ove sa gelom malo bolje podnose sporo praznjenje mogu podnjeti vise ciklusa.

Baterije sa slike su takodjer olovne, znaci iste kao automobilske samo manje.
Ako hoces bas da mozes prazniti do kraja onda ti trebaju Deep-Cycle ili LiFePO4 baterije, s tim da su LiFePO4 najbolja opcija za astronomiju, sve karakteristike su im odlicne - osim cijene.
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

stipe

Newtoni: 300mm f5.7 dobson, 150mm f8 dobson, homemade astrograf 152mm f4, Vega Ljubljana 140/1417; refraktori: Explore Scientific AR 152, Explore Scientific 127ED triplet APO, Explore Scientific 80ED triplet APO, mini Jaeger's 54/330, 90/800 eBayscope bino, Telementor replika, 70/900 s pentaprizmom, Zeiss C80/500, Asiola replika, eBay diy 65/500 akromat, Mak 70 diy, eBay 90/600, Tasco 5TE, Carton 60/1000, SS Shorty 80/400, Meade 60/360 ETX, "meopta" AD720; Zrak 56/800, homemade "Plavko" 56/800, Vega Ljubljana 45/700. Okulari: TS XWA 100° 20mm, TS UWAN 16mm 82°, Gold line 6 i 9mm, homemade okulari 10-32mm. Homemade 1.25" okular turret, 2" dijagonale sa prizmom i zrcalom, 2x barlowi 1.25 i 2", Angeleyes 3x ED barlow; Montaža: Skywatcher Synscan custom. Kamere: Omegon veTEC533C, ASI290MC, QHY5, Canon EOS 1100D. Filteri: Optolong L-Extreme 1.25" Objektivi: Meopta Belar 4.5/105, Meopta Anaret 4.5/90, 4.5/80 i 4.5/50, PZO Mikar/S 4.5/55, Kit 18-55mm, Isconar 4/135, Zeiss Sonnar MC 3.5/135, Pentacon 2.8/135, Mamiya 2/50, Helios 2/58 i Flektogon 2.4/35. Dalekozori: Super Zenith 12x50, Tento 7x50, Bresser 20-60x60, 10x40 monokular

Astro_fun_times

Da, merio sam bas u nedelju.
HEQ5 Pro kada se upali u standstill modu trosi 0.35A
Kada se vrsi okretanje ka meti pri punoj brzini, obe ose rotiraju, potrosnja je varirala ali je isla do 1.31A
Kada nadje meti i prati je, potrosnja je 0.66A

E sad, da li to zavisi i do dobrog balansa, pa su motori manje optereceni, ne znam.

Ali pre okretanju ka meti, koristi 1.31A, zaokruzicu na 1.5
Eksterni ruter koji kreira access point trosi 0.3A
To je vec 2A, ne konstantno ali toliko baterija mora da bude sposobna da isporuci da ne bi doslo to power cut off i gasenja.
MiniPC je dosao sa adapterom na kome je vrednost 2.5A 30W.
Njegova potrosnja varira ali opet mora baterija biti sposobna da isporuci potrebnu amperazu kad se potrefi da svi potrosaci trose max u istom momentu.
Tu je i DSLR kamera. Ne znam koliko on trosi.
Onda autofokuser (control unit i nema17 stepper motor)
Sve to je skupa odprilike 5A u maksimalnoj potrosnji.

Takodje ja ditherujem svaki sub, a odprilike idem na 2 min subove.
Zmaci svaka 2 min kada se radi dither i montaza poveca potrosnju na 1.3A

Zar i te AGM baterije nisu takodje lead-acid?

SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

Zeleni_Zub

Citat:Zar i te AGM baterije nisu takodje lead-acid?

Da da i one su olovne, samo reklamiraju ih da malo bolje podnose hladnocu i sporo praznjenje nego ove bez gelova
Teleskopi: SW 150/750, Svbony 60/240
Montaze: EQ6-R Pro
Okulari: ES 82° 8.8mm, GSO 32mm Plossl, GSO 2x Barlow
Kamere: ASI1600MM-Pro, ASI290MC, Nikon D750
Ostalo: TSGPU CC, EFW 8x1.25", ZWO LRGB, ZWO SII-Ha-OIII 7nm , ZWO IR pass 850nm

|ASTROBIN |FLICKR| INSTAGRAM |

Astro_fun_times

A kako deluje ova moja ideja?
8 ovih baterija uparenih?
(2 vec imam)

Da, i one su lead acid ali nisu isti sistem kao akumulatori za auto.
Trebalo bi da ove mogu bolje za ovu vrste primene.

Te se baterije i prodaju za napajanje montaze.
I moze ona da tera montazu solo par sati.
Problem mi je minipc i ostali potrosaci
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

OuttaControl

Moj setup je ispod 5A ali je kompletno drugačiji, naime ja mjerim sa Shelly Plug S potrošnju. Jeli ti taj router neophodan, mislim da ti i mini pc moze napravit hotspot. I sigurno nece konstantno trosit max, bar nebi trebao.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astro_fun_times

Ruter je neophodan kako bi se minipc nakacio na access point, pa da mogu da se ulogujem u njega. Onda on kreira sopstveni hotspot.
Mogao bih da iskljucim ruter kasnije ali mi je pouzdaniji od svega jer preko njega i remote desktop clienta preko telefona kontrolisem minipc
Ali on trosi nekih 0.3A cini mi se
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

Astrobobo

Stellarmate koji koristim sam napravi hotspot, bez routera. Na Windowsima se to ne može?
http://astrobobo.net : http://recenzije.astrobobo.net : http://ekorasvjeta.net
Celestron EdgeHD 8", Pentax 105 SDP, Nikon Monarch 7 8x42, Lunt 60mm
iOptron HAE29, Celestron CGEM, Giro GR3, SBIG STL-11000, Player One Uranus-C + Mars-II mono, Nikon D5500 mod.

Astro_fun_times

Nisam siguran.
Pokusavao sam, pratio instrukcije i dzabe.
Napravi minipc svoj hotspot ali tek nakon sto se ulogujes u njega i pojavi se desktop sa ikonicama.
Da nema šifre na welcome screen, pokretao bi se, ali, mislim da bez šifre ne mogu da pristupim njemu preko Remote Desktop Client aplikacije...

Vrzino kolo.
A preko eksternog AP koji pravi ruter sve ide glatko.

Narucio sam bateriju od 33Ah namenjenu za pokretanje elektricnih kolica. Trebalo bi da posluži svrsi.
Koji tip je, to ne znam, da li je VRLA ili AGM, ne piše.
Nju cu koristiti za sve osim za montazu.
Za montazu cu koristiti te dve male sto vec imam uparene paralelno od po 7Ah

Ako sve bude teklo po planu, star party u subotu veče i test baterije i sistema ce se desiti, nadam se uspešno hehe

SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

OuttaControl

E tu ti mogu pomoc sigurno, moze bez sifre 100% triba se samo poigrat s postavkama, ne sjecam ye napamet ali da se izgooglat, imam. rdc bez sifre na svom kompu. Iako iskreno korisitm vnc, puno mi je bolji.
sw130p,mak127, stipe 60/330 ED, Svbony sv705, canon 550d, rpihq camera, rpi imx462, astroberry, sw eq5 Onstep, Dwarf 2

Astro_fun_times

Nesto sam bio pokusao preko RemoteDesktop clienta bez sifre i nikako nije mogao da se nakaci, a mozda sam nesto zeznuo.
U svakom slucaju, kada se preko eksternog rutera ulogujem jednom, on sam kreira hotspot i tad ja mogu i da iskljucim taj ruter i da koristim samo hotspot koji je minipc kreirao.
To cu verovatno i raditi kad sam prikljucen na baterije. Kad sam na struji onda me ne sekira a domet mu je bas velik, iz sobe se konektujem na njega a montaza je nekih 30m u bašti.
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

OuttaControl

Astro_fun_times

Hvala.
U nedelju cu probati ovo da odradim, da ne zeznem minipc a treba ici na star party hehe
SkyWatcher Quattro 150P
SkyWatcher HEQ5 Pro

🡱 🡳