Taurus T500

Autor Acheron, 16.06.2023. u 19:09:18 sati

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zac

Citat: Acheron  u 27.07.2024. u 10:25:36 satiĐaba sam krečio, sinoć malo išao provozati teleskop i vidim da sam skinuo prašinu, ali ne i zmazanoću koja se zalijepila za zrcalo.
Još sam negdje prejako mrvicu pritegnuo nosač pa su defokusirane zvijezde lagano jajaste.  :-P

ajd, ako je malo, ostavi. Idući put nakon čarlija probaj izopropilni aklohol, ako ga imaš, namočiš grumen vate i nježno izribaš, može 2-3x, onda ispereš vodom kako si i napravio... imaj u glavi da je novi sloj bogatstvo, uz tvoju sreću buju stari skidali vimom (jednom je tak čistačica na Hvaru "sredila" 65 cm zrcalo)...

T: 100 i 180 mm MAK, klasični refraktori 46, 63 80 i 100 mm, 130 mm APO
DVO: 6x30 Kowa, 10x50 Lacerta, 20/32x88 TS
M: EQ6, alt-az vlastita izrada
K: Canon EOS i nešto leća

zac

Cloudynigts? Odličan izbor, to čitaju svi :)

Da, loše treba itekako kritizitrati, posebno kod ovako skupih stvari...

Acheron

Idem u chipoteku po izopropil pa ponovim postupak ovih dana.

Acheron

Odjajio sam zvijezde, jedna od 27 nožica koja drži zrcalo nije dobro sjela. Kad sam nju vratio u inicijalni položaj, zvijezde su se zaokružile.
I taman sinoć dok sam testirao jel sve ok ulovim dobar seeing i razlučim STT 369 s 0.7" razmaka!  *hopla*

zac

Aha! Ide dakle! Iako je teoretska granica za tu mrcinu oko 0,3" teško će seeing ikad bit tako dobar. Ako bude, otvaraj šampanjac i zovi ekipu :)

Ma bitno je da skop sada dela kak treba. I viš vraga, nisam mislil da jedna od 27 ima takav utjecaj. Hmm, a ja mećem 25 cm zrcalo na komad tepiha :)

Lucius

Sve ispod 0.5˝ je užasno teško čak i na mjestima gdje je seeing fenomenalan. To je neka donja granica.
Ali, ako se stvari poklope može se vidjeti elongacija, a i to je veliki uspjeh. :-)

Maki

Da se ne otvara novi topic pošto znam da na ovom forumu ima već nekoliko vlasnika Taurusa, a i onih koji sada žele i upgrade.:)
Taurus 350 stigao pre više od mesec dana. Pro ogledalo. Evo utisaka.
Teleskop stigao manijački dobro upakovan, rvao sam se da ga oslobodim svih mogućih celofana i stiropora, letelo je po kući kao blesavo.
Sklapa se fantastično lako. Jedna rupa je bila malo onako probušena za trussove, 'razradio' sam je upotrebom.
Teleskop je savršeno balansiran za Paracorr II i Ethose u gornjoj poziciji za montažu mirror boxa.
Ventilatori su the must i veoma su snažni, tri komada. Na potenciometru tako da se mogu dozirati tokom noći i posmatranja.
Shroud je marginalan ali se da navući.
Fokuser sam imao (FTF), samo mi je nakačio ploču. Sekundar grejanje funkcioniše odlično ali traži powerbank sa trickle charge baterijom (ili da imate ne-smart powerbank koji nema auto shutoff).
Još uvek tražim pravu meru otpora u az, alt je 'more sticky' ali praćenje je bez problema i na velikim povećanjima.
Kolimaciju drži odlično i nakon dugog puta i truckanja, ali naravno - svaki put se doradi laserom.
Pakuje se fenomenalno. Sklapa se lako, posao za jednog čoveka. Najteži deo - mirror box - ću, mislim, moći da hendlam barem još 10 god (ako Bog da).
Ogledalo je došlo sa sertifikatom itd, naravno sertifikat u dlaku kao garantovane specifikacije...štagod. U upotrebi i na lošem seeingu na planetama se ogledalo ponaša onako kako očekuješ od glatkog i dobrog ogledala...tj značajno bolje nego kada je loš seeing u SCT.
Sve u svemu veoma, veoma zadovoljan za sada. Muka je živa što ide zima...a zima je kod nas očaj za posmatranje. Bio sam 2 puta na planini sa društvom i još jednom na selu, sklapanje i rasklapanje je rutina.
Od opcija koje sam direktno dogovorio - bubble level u bazi, podesiva visina stopa u bazi, za levelling, i optirao za enkodere bez njihovog wifi DSC, umesto toga spojio krimpovanim kablom na Nexus DSC.
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Tak FC-100 DF, Borg 71, Lunt 80MT DS
Rowan AZ 100, Evolution, Az-Gti
Canon 12x36 ISIII

https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/
https://www.astrobin.com/users/BGazing/

Acheron

Čestitke. Šteta za shroud, baš je šit.

TonY206

Čestitke na novom instrumentu  *ritmika*.. Neka neka, samo neka ima velikih instrumenata  *tu*
SkyWatcher Flextube 300p GoTo
SkyWatcher 150P, SW AZ4

🡱 🡳